Hlavní obsah

Novým trenérem fotbalistů Brna bude Karel Večeřa

BRNO

Novým koučem fotbalistů Brna bude Karel Večeřa a jeho asistenty Petr Čuhel, Milan Duhan a Josef Hron, který zůstává trenérem brankářů. Večeřa, stejně jako jeho asistenti, uzavřel tříletou smlouvu a bude i nadále působit také ve funkci sportovního ředitele. Na trenérské lavičce vystřídá Miroslava Beránka, jemuž po půldruhém roce vypršel kontrakt.

Článek

"Večeřa byl jediným kandidátem, kterého jsme oslovili a s nímž jsme také jednali. Definitivní rozhodnutí ale padlo až dnes v poledne při obědě, neboť si do té doby vzal čas na rozmyšlenou," uvedl na tiskové konferenci majoritní vlastník klubu Roman Pros, který si od nového kouče slibuje pozvednutí úrovně brněnského fotbalu.

V posledních dvou ročnících první ligy totiž Brno skončilo vždy na jedenáctém místě. "Chtěli bychom přivést diváky do hlediště a hrát atraktivní fotbal. Musíme ale k tomu vybudovat tým a zviditelnit klub. Nejsem ale kouzelník, který by mávnutím proutku dokázal naplnit stadion diváky a současně hrál hned o titul," řekl Večeřa.

Dlouho se nerozmýšlel

Podle svých slov se dlouho rozhodoval, zda funkci trenéra převezme. "Nechtěl jsem odejít od rozdělané práce. Nyní bude na mně i mých asistentech, abychom moje myšlenky zapracovali," nastínil Večeřa své úkoly.

Tím nejbližším bude zredukovat počet hráčů s profesionální smlouvou, kterých je v Brně téměř osmdesát. "Musíme kádr zúžit. Teprve potom můžeme pomýšlet na nové příchody," dodal Večeřa, jenž věří v dobrý hráčský potenciál. "Prvních pět kol na jaře jsme odehráli výborně a všichni pěli ódy na brněnský fotbal. Potom ale přišla výsledková krize. Když jsme zvládli pět zápasů, tak je na nás, abychom jich zvládli třicet," poznamenal Večeřa.

Počtvrté na brněnské lavičce

Čtyřiapadesátiletý Večeřa povede Brno jako hlavní trenér už počtvrté. Vedle toho vedl v nejvyšší soutěži Drnovice, Jihlavu a naposledy před návratem do Brna působil v Baníku Ostrava. V nejvyšší soutěži odkoučoval 319 utkání, z toho 121 vítězných.

V roli hlavního trenéra poprvé Večeřa působil v Brně od poloviny dubna 1994, kdy nahradil odvolaného Vladimíra Táborského. Od následující sezóny byl další dva roky asistentem Petra Uličného, místo nějž se od léta 1996 vrátil opět na pozici hlavního kouče. Potřetí usedl na trenérskou lavičku Brna v létě 2001, kdy vyměnil Pavla Tobiáše.

Reklama