Hlavní obsah

Frťala se po osmi letech vrací do Teplic, jako asistent trenéra

Josef PešoutSport.cz

Do fotbalových Teplic se po osmi letech vrací Zdenko Frťala. Někdejší hráč severočeského mužstva, v němž po svém příchodu ze slovenské Trnavy v roce 1993 strávil deset let, se stal novým asistentem hlavního kouče Jiřího Plíška.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

K fotbalistům Teplic přichází jako asistent trenéra Zdenko Frťala

Článek

„V Teplicích jsem zažil ještě druhou ligu i postup do nejvyšší soutěže. Na celou hráčskou kariéru mám dobré vzpomínky, protože jsem si zahrál i evropské poháry poté, co jsme v roce 1999 skončili v lize druzí,“ říká pro Sport cz. Frťala, který 3. srpna oslaví 40. narozeniny.

Z Teplic odešel jako hrající asistent do Litvínova a poté se vydal na trenérskou dráhu. Byl asistentem nynějšího reprezentačního trenéra Michala Bílka na čtyřech klubových štacích po sobě! „Znali jsme se z Teplic jako spoluhráči a byl jsem rád, že si mě vybral jako spolupracovníka.

V prvoligových Blšanech jsme měli v kádru například útočníka Luďka Zelenku, Daniela Pudila, Jirku Bílka, brankáře Aleše Chvalovského. Pak jsme asi čtyři měsíce působili s Michalem Bílkem v Plzni a šel jsem s ním i do Sparty, kde byl i další asistent Horst Siegl. Získali jsme za dva roky jeden titul a vyhráli dvakrát pohár. Poznal jsem, že Sparta je velkoklubem se vším všudy. Pak jsme zamířili do Ružomberku, kde hrál třeba nynější sparťanský záložník Juraj Kucka,“ bilancuje nový teplický asistent.

Část právě vrcholící sezóny zastihla Frťalu na lavičce druholigové Čáslavi, kam přišel na post hlavního kouče asi pět kol před koncem podzimu a skončil v průběhu jara.

Když vešlo ve známost, že z Teplic odchází asistent Zdeněk Klucký, přilétla k Frťalovi nabídka z Teplic. „Oslovil mě trenér Jiří Plíšek. Potkali jsme se již ve Spartě, když tam dělal sportovního manažera. Podebatovali jsme o fotbale a vzešla z toho dohoda. Byl jsem potěšen teplickým zájmem a dlouho jsem se nerozmýšlel. Klub jsem sledoval, i když jsem působil jinde,“ líčí Frťala.

Nové role se ujme při zahájení letní přípravy 7. června. „Už se na tu práci docela těším. Fotbal mě baví a vážím si toho, že u něj můžu být po návratu do místa svého bydliště,“ dodává ještě asistent.

Reklama

Související témata: