Hlavní obsah

Zítka už s Blažkem probíral Spartu, nevylučuje však ani návrat do Anderlechtu

PRAHA

Navzdory zlomenině nohy se zase vrátil do fotbalové branky. A chce chytat dál. Je však otázka, kde to bude. Čtyřiatřicetiletý Daniel Zítka zvažuje po skončení sezony pouze dvě alternativy. Buď zůstane v Anderlechtu Brusel, kde by načal již devátý rok svého působení, nebo přestoupí do Sparty. Letenští se o zkušeného gólmana začali zajímat před několika týdny.

Článek

Do konce týdne mu má zazvonit telefon z Letné. Fotbalová Sparta se má vyjádřit, jak moc o brankáře Daniela Zítku stojí. „V Belgii nikam přestupovat nebudu. Takže buď se vrátím do Anderlechtu a dokončím tam poslední rok smlouvy, nebo zamířím domů a půjdu do Sparty. Teď jsem na dovolené a mám takové mrtvé období,“ avizoval gólman poté, co ve středu spolu s obráncem Romanem Hubníkem dekoroval v Horních Počernicích vítěze žákovského turnaje Danone Cup.

Letenští Zítku kontaktovali ještě před tím, než si v závěru ligy zajistili start v kvalifikaci Ligy mistrů. Blažek se zranil, titul vychytal jeho náhradník Kozáčik. Tomu však končí smlouva a není jasné, zda ji prodlouží. Od toho se odvíjí zájem o Zítku.

„Nevím, to je přestupový program klubu a o ten jsem se nikdy nezajímal. Vždycky jsem se staral jen o svoji formu. V Anderlechtu také brankáři přicházeli a odcházeli a já si svoji pozici udržel,“ říká.

Sparta je lepší možnost

S úsměvem však Zítka přizná, že o Spartě už své informace má. „Mluvil jsem s Jardou Blažkem, trochu mi popsal situaci v klubu i v české lize.“ Právě s Blažkem by se přitom mohl v případě přestupu přetahovat o místo jedničky. „Známe se dobře, ani z jedné strany by nebyl problém. Nikdy jsem s nikým nebojoval, brankáři jsou v klubu od toho, aby pracovali jako kolegové a pomohli splnit vytoužené cíle,“ ujišťuje Zítka.

Po 11 letech strávených v zahraničí by se jeho rodina ráda vrátila domů. „Sparta by asi byla lepší možnost. Anderlecht vyhrál titul s jiným brankářem, ale akceptoval bych jakoukoliv roli, kterou by mi klub přidělil.“

Před rokem a půl si Zítka zlomil nohu a jeho kariéra se ocitla v ohrožení. Šance se tak chopil belgický reprezentant Silvio Proto. V posledním kole letošní ligové sezony si však zachytal i Zítka, takže byl již u čtvrtého titulu Anderlechtu. „Po Novém roce jsem zase dostal do fotbalu chuť. Zranění už skoro necítím, odchytal jsem dost přípravných zápasů. A když jsem na konci ligy dostal šanci i v áčku, utvrdil jsem se v tom, že to je zase dobré.“

Do Bruselu se může kdykoliv vrátit

Anderlecht je jeho osudem, klub mu nabízí angažmá i po skončení kariéry. „Problém je v tom, že nechceme v Belgii zůstat. Žena se chce s dětmi vrátit domů. Ale třeba se za pět, deset let do Bruselu vrátím, šance uchytit se jako trenér nebo něco jiného tam bude. Za ta léta jsem si v klubu vybudoval určitou pozici. Proto by mě rok před vypršením smlouvy možná pustili i zadarmo,“ vzkazuje Spartě.

Zítka se zúčastnil mistrovství Evropy 2008 a v další kvalifikaci dokázal výtečně zastoupit zraněného Petra Čecha. Kdyby si nezlomil nohu, mohl být v reprezentaci dodnes. „Nejsem ani v půli cesty, abych mohl o návratu do nároďáku uvažovat. Nejdřív bych musel odchytat příští sezonu v klubu. Petr Čech bude v reprezentaci ještě deset, patnáct let, a kolem něj se budou točit gólmani, kteří se budou starat o jeho dobrou pohodu,“ má jasno.

Reklama

Související témata: