Hlavní obsah

Lukeš si za napadení soupeře dva duely nezahraje a zaplatí pokutu 50 tisíc

Kapitán ostravských fotbalistů Martin Lukeš bude svému celku chybět v úvodu příští sezóny. Disciplinární komise ČMFS mu ve středu zastavila činnost na dva soutěžní duely za napadení příbramského Michala Klesy po skončení utkání posledního kola uplynulého ligového ročníku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ostravský kapitán Martin Lukeš v debatě s delegátem ČMFS.

Článek

Lukeš zároveň zaplatí pokutu 50 tisíc korun a rok nesmí vykonávat funkci kapitána. Uvedl to mluvčí komise Jaroslav Kolář.

K incidentu došlo bezprostředně po závěrečném hvizdu, kdy Lukeš napadl Klesu a chytil ho pod krkem. Své jednání pak obhajoval tím, že se příbramský záložník údajně vysmíval jinému ostravskému hráči Adamu Varadimu za to, že Baník klesl po remíze 1:1 na třetí místo v tabulce.

Držel ho pod krkem 

Disciplinární komise shlédla incident na videozáznamu a také vyslechla delegáta zápasu Jiřího Stieglera, který přestupek uvedl v zápise. "Na videozáznamu je jasně vidět, že Lukeš drží protihráče pod krkem a cloumá s ním. Lukeš se bránil tím, že byl jednak vyprovokován, zároveň se prý snažil zabránit případnému konfliktu mezi Klesou a Varadim. Komise došla k závěru, že došlo k disciplinárnímu provinění, konkrétně k fyzickému napadení," uvedl na svazovém webu Kolář.

Nejnižší hranice trestu

Lukešovi hrozilo, že by Baníku mohl chybět mnohem déle. "Lukešovo zastavení činnosti je na nejnižší možné hranici. Trest v případě napadení je v rozmezí dva zápasy až dva měsíce," podotkl mluvčí komise.

Vyhrocený duel mezi Příbramí a Ostravou přinesl už v minulých týdnech několik disciplinárních trestů. Obránce Baníku Radim Řezník si za udeření protihráče nezahraje tři soutěžní duely, hostující klub pak byl potrestán za výtržnosti svých fanoušků pokutou čtvrt miliónu korun. Příbram musí za nedostatečnou pořadatelskou službu zaplatit 60 tisíc.

Komise dnes také udělila pokutu 50 tisíc pražské Spartě, jejíž fanoušci masivně používali při závěrečném duelu sezóny s Teplicemi zakázanou pyrotechniku. "Sparta byla trestána za pyrotechniku i v souvislosti se dvěma jarními derby se Slavií, jedná se tedy o opakovaný přestupek. Tomu odpovídá výše pokuty, která je v relaci s obdobnými rozhodnutími," vysvětlil Kolář.

Za čtyři žluté karty si v druhé lize jeden zápas nezahrají žižkovský Aleš Hruška, Jiří Ptáček z Čáslavi a Dani Chigou z pražské Dukly.

Reklama

Související témata: