Hlavní obsah

Rebélie se nekonala. Kapr odvahu ke svržení Haška nenašel. Prý mu dává ještě šanci

NYMBURK

Slibovali svatou válku a svržení vládnoucí strahovské garnitury s Haškem v čele, nakonec se ale ani neodhodlali, aby se svým záměrem vystoupili. Zase jen bouře ve sklenici vody. Opět velký humbuk ve střížkovském podání. Na mimořádné valné hromadě ČMFS v Nymburce zůstal kontroverzní podnikatel a majitel dnes už druholigového klubu Bohemians Praha Karel Kapr se svými lidmi pěkně potichu v koutě. K avizované rebélii odvahu nenašli.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Šéf Bohemians Praha Karel Kapr k odvolání šéfa českého fotbalu Ivana Haška odvahu nenašel.

Článek

První muž českého fotbalu Ivan Hašek z nich strach neměl. Z toho, že by ho v Nymburce svrhli, už tuplem ne.

Hašek vzpouru neřešil

„Tím se vůbec nezabývám. Tohle všechno se snaží vyvolat někdo, komu jde jen o jeho vlastní zájmy," prohlásil ještě předtím, než mimořádná valná hromada ČMFS v Nymburce mající původně zvolit jen novou odvolací a revizní komise vůbec začala.

Na Střížkově se ale přesto naparovali a avizovali, že se na Haškovo svržení chystají. Ba dokonce tvrdili, že pro svou iniciativu mají značnou podporu v Čechách i na Moravě, neboť Hašek nic nového do fotbalu nepřinesl a vpřed ho během svého ročního strahovského panování neposunul.

„Ale já přece nikomu nesliboval, že se stanu spasitelem, neboť  jsem vnímal panující realitu v českém fotbale. Hlavně mně však bylo jasné, že odstartované změny se některým lidem líbit nebudou. Pro mě je podstatné, že je vnímá pozitivně fotbalové prostředí, neboť jsme dali jasný signál, že bojujeme především o důvěru fanoušků,“ nechal se slyšet Hašek.

Ivan Hašek.foto: Jan Tauber

K zúčtování vůbec nedošlo

Přesto s ním chtěli Karel Kapr, Josef Jícha a jejich lidé ze Střížkova zúčtovat. Za šestimilionovou pokutu a dvacet odečtených soutěžních bodů, což byl trest vynesený disciplinární komisí za nepodložené a neprokázané obvinění Střížkova na adresu fotbalové Olomouce z uplácení a bojkot ligového duelu s Bohemians 1905 u Botiče  k tomu. Za tresty a pokuty, které si ze Strahova odnesli jednotlivci s Kaprem v čele. Za příkoří, jež jim měl Hašek a jeho lidé v kauze Bohemians způsobit.

Nakonec ale zůstalo jen u výhrůžek. V Nymburce zůstali Kapr a jeho lidé zticha jako ryby v nedalekém Labi. Ani na návrh na případné personální změny se nezmohli, natož aby rozpoutali svatou válku, kterou slibovali. Prostě zase mnoho humbuku pro nic.

Kapr: Dáváme mu ještě šanci

"Na poslední chvíli jsme se v sále s ostatními členy našeho fóra rozhodli, že odvolání Haška iniciovat nebudeme a že mu dáme ještě jednu šanci," snažil se přesto zachovat si image vzdorného rebela Karel Kapr a dál vytrvale tvrdil, že stoupenců měl v mezi delegáty dost a dost.

"Svého bychom dosáhli, podporu jsme měli v sále značnou. A kandidáta jsme měli také připraveného, jenže problém nastal s tím, že nestačil včas podat přihlášku," tvrdil podnikatel a spolumajitel Střížkova Karel Kapr, podle něhož už v únoru může být všechno jinak. "To by se přece měla konat další valná hromada. Volební! Už proto, že svazový místopředseda Kříž je nezvěstný."

"Cením si toho, že mně pan Kapr dává šanci," reagoval s jemnou ironií v hlase Hašek, hned však ve vážné tónině dodal: "Kdyby měli dostat šanci lidé typu jako on, nemám tady co dělat já."

Lněnička se vrátil na scénu

Jednoho však Kapr na mimořádné valné hromadě přece jen dosáhl - do pětičlenné odvolací a revizní komise byl opět zvolen Ondřej Lněnička, který je v kuloárech považován za jeho muže a jenž vedl komisi i v minulém období.

Výslech na maďarském detektoru lži
Majitel Střížkova Karel Kapr na sebe nakonec v Nymburce přece jen upozornil. Alespoň tím, že opět rozvířil případ údajného uplácení jeho hráčů fotbalisty Olomouce v samém závěru ligového ročníku 2008/2009. Valné hromady využil totiž k tomu, aby předal předsedovi svazu výslech svých čtyř hráčů Zoubka, Kincla, Obermajer a Dobeše na detektoru lži. Trochu úsměvné ovšem je, že ho pořídila soukromá maďarská firma.

"Mé jméno je s kauzou Bohemians spojováno logicky, protože tato kauza mě dostala do českého fotbalu. Nepopírám, že jsem v roce 2005 dokumenty hájící zájmy Střížkova sepsal a zájmy svého klienta zastupoval, jenže tehdy jsem stál mimo Českomoravský fotbalový svaz a jako odvokát dělal svou práci," reagoval na svůj návrat na scénu Ondřej Lněnička. Resolutně však popřel, že by se za dobu působení v komisi jakkoli v kauze tří Bohemek angažoval. "Sám jsem se z ní vyloučil a ani teď se v ní interesovat nebudu," tvrdil, i když právě nově zvolená komise by měla tuto kauzu rozhodnout.

Vrátí se blšanský boss Chvalovský?
Dost možná, že dojde k comebacku bývalého vládce nad českým fotbalem Františka Chvalovského na tuzemskou scénu. Bývalý člen strahovské vlády Vladimír Blažej totiž v Nymburce navrhl, aby tuzemský fotbal vzal blšanského bose zbaveného v roce 2001 předsednického křesla pro podezření z úvěrových podvodů do svých řad zpátky a pozval ho na příští valnou hromadu."V minulosti udělal pro náš fotbal obrovský kus práce a dostal ho na nejvyšší místa v Evropě i ve světě. Je ovšem otázkou, zda v něm bude mít zájem po ukončení svých kauz ještě působit,“ nechal se slyšet současný předseda Ivan Hašek. „Kauz? V každé právně kultitované zemi by byla kauza podobná té Františka Chvalovského po pěti letech ukončena. Zvláště, když se nikdy nedostala ani před soud první instance. A u nás se už táhne deset let,“ regaoval místopředseda Jindřich Rajchl.

Kromě Lněničky zasedne v komisi právnička z Vyšehradu Markéta Haindlová, soudce vrchního soudu v Praze Karel Podolka, bývalý druholigový fotbalista Bohuslav Heczko a advokát z Lipové Jaroslav Němeček.

Reklama