Hlavní obsah

Cením si, že mně Kapr dal ještě šanci, glosoval Hašek rebelii, k níž vůbec nedošlo

Avizovaný puč se nekonal. Ke střížkovskému atentátu na současnou strahovskou vládnoucí garnituru v čele s Ivanem Haškem nedošlo, i když jím před čtvrteční nymburskou valnou hromadou fotbalového svazu šéf Bohemians Praha Karel Kapr vyhrožoval. „Každý má na podobné kroky právo,“ bral s nadhledem první muž českého fotbalu Ivan Hašek rozpoutaný humbuk, který podle střížkovských zvyklostí zůstal jen humbukem.

Foto: Jan Tauber

Ivan Hašek glosoval snahu střížkovského Bosse Karla Kapra o rebelii s jemnou ironií a sarkasmem.

Článek

Hrozby, že Kapr a jeho lidé už mají vaší vlády dost a chystají se vás svrhnout, zůstaly jen hrozbami. Nakonec zůstali pěkně v koutě a k rebelii se vůbec neodhodlali....

Překvapilo by mě, kdyby někdo vystoupil a požadoval naše odvolání, ale na druhou stranu nikomu v podobných krocích nebráním. Každý na to má právo.

Majitel a šéf dnes už druholigového Střížkova Karel Kapr zdůvodnil odvolanou rebelii tím, že vám on a jeho lidé dávají ještě jednu šanci. Do příští valné hromady...

Cením si toho, že jsem od pana Kapra ještě šanci dostal.

Teď snad ale nemluvíte vážně?!

Kdyby měli v našem fotbale dostat šanci lidé, jako pan Kapr, neměl bych v něm já co dělat.

Přesto Kapr a vaši odpůrci slavili alespoň dílčí vítězství, neboť do nové odvolací a revizní komise prosadili svého člověka – advokáta Ondřeje Lněničku. Překvapilo vás, že dosáhli svého a on byl zvolen?

Překvapilo mě hlavně to, že všichni členové bývalé komise, která byla v posledních měsících paralyzována vnitřními osobními spory a byla tudíž naprosto nefunkční, kandidovali znovu. Tomu jsem se podivoval.

Z bývalých pěti členů se ale do nové komise dostal právě jen Lněnička...

Prostě vizitka, jak volba proběhla. Jestliže ale měl a má důvěru a šedesáti hlasy v české komoře získal mandát, je to třeba respektovat.

Neobáváte se toho, že by právě jeho účast mohla činnost nově zvolené komise komplikovat a znovu paralyzovat? Vždyť on je třeba v kauze tří klubů Bohemians přímo spojen se střížkovským klubem, který před pěti lety jako advokát zastupoval!

Předpokládám, že se ze všech jednání v této kauze vyloučí, jako to udělal i v minulosti. Navíc v nové komisi zasednou inteligentní lidé, kteří jsou schopni rozhodovat bez ohledu na politické hry a zájmy a sporné kauzy, jež náš fotbal tíží, řešit. A Ondřej Lněnička je pouze jedním z pěti jejích členů.

Složení komise mohlo být ale ještě reprezentativnější a fundovanější, kdyby v nymburských volbách uspěli takoví kandidáti, jako třeba předseda senátu Nejvyššího soudu Petr Šabata.

My jsme členy komise nevolili, rozhodovali delegáti valné hromady. Samozřejmě bychom si přáli, aby se do ní dostali i jiní kandidáti, protože čím vyšší postavení by mají, tím větší reprezentaci by komise pro fotbal představovala.

Na valné hromadě zazněl i požadavek, aby český fotbal rehabilitoval svého někdejšího předsedu Františka Chvalovského svrženého v roce 2001 pro podezření z úvěrových podvodů, neboť za deset let mu civilní soudy obvinění neprokázaly a dokonce ani před soud první instance ho státní žalobce nepřivedl. Nabídnete blšanskému bossovi, aby se vrátil?

Záleží na něm, zda bude mít zájem v českém fotbale znovu působit. Pravdou však je, že v minulosti pro něj udělal obrovský kus práce a dostal ho na nejvyšší místa v Evropě i ve světě. Ale aby bylo úplně jasno – fotbal ho ze svých řad nevyloučil, protože podobnou formu zúčtování nezná a takovouto možnost ani nemá. Každopádně se ale budeme požadavkem vzneseným na valné hromadě zabývat.

Střížkovský boss Kapr sice v Nymburce pokus o puč odvolal, přesto se pokusil zviditelnit alespoň tím, že vám před všemi delegáty předal protokoly o výslechu čtyř svých hráčů na detektoru lži. Ty mají prokázat jejich pravdomluvnost v kauze údajné úplatkářské aféry, při níž měla na konci ligového ročníku 2008/2009 uplatit Olomouc jeho klub. Přitom disciplinární komise už verdikt vynesla a Střížkov potrestala. Jak s protokoly naložíte?

Předal jsem je okamžitě předsedovi disciplinární komise Jiřímu Goldovi, protože ctím nezávislost fotbalového tribunálu a do jeho jednání a verdiktů nemíním zasahovat.

To jste se na dokumenty ani nepodíval?

Příležitost si k tomu najdu, ale stojím si za tím, že rozhoduje a rozhodovat bude disciplinárka.

Budete studovat maďarský originál, neboť na detektor lži usedli hráči u maďarské soukromé agentury, nebo český překlad?

Raději zůstanu u češtiny.

Reklama