Hlavní obsah

Vrátit jsem se chtěl. Ale nepočítal jsem, že to bude už teď, tvrdí Jarolím

Zdeněk PavlisSport.cz

Před dvěma měsíci rezignoval a z Edenu odešel, po šedesáti dnech naplněných spoustou rozporuplných prohlášení a tvrzení, že na trenérskou lavičku rozhodně neusedne, se Karel Jarolím do Slavie znovu vrátil. Samozřejmě jako hlavní trenér! Pochopitelně se stejnou smlouvou, jakou při odchodu měl a která ani po jeho jarní rezignaci nepřestala platit.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenér Karel Jarolím se po šedesáti dnech vrátil do Slavie.

Článek

Váš scénář brilantně vyšel - v závěru ligového jara dramatický odchod, před zahájením přípravy na novou sezónu pomalu stejně dramatický návrat na trenérskou lavičku Slavie.

Žádný takový scénář neexistoval.

Takže vy jste při jarní rezignaci nepočítal s tím, že se do Edenu vrátíte a vlády nad fotbalem se tam znovu ujmete? Vždyť ani váš nástupce František Cipro podobnou režii nevylučoval...

Nezastírám, že jsem se vrátit chtěl, ale nepočítal jsem s tím, že to bude už teď.

Co se tak zásadního změnilo, že nakonec došlo k tak kvapnému návratu? Vždyť ještě před dvěma týdny slávistická generalita vydala prohlášení, v němž tvrdila, že Karel Jarolím se do Slavie jako trenér rozhodně nevrátí!

To je otázka pro prvního muže fotbalové Slavie Tomáše Rosena. Mně nepřísluší toto téma rozebírat.

Staronový kouč Slavie Karel Jarolím.foto: ČTK/Petr Sznapka

Zajímavé! Před dvěma týdny slávistické vedení váš návrat jako trenéra vyloučilo, přitom podle zákulisních informací vás už předtím kontaktovalo a sondovalo, jak byste se na případný návrat tvářil. Kdy vůbec došlo k prvním kontaktům?

Nevedu si diář, v té době jsem se snažil odpočívat.

Bylo to před měsícem?

Možná ještě o něco dřív.

Vy jste ale odpočíval, zabýval se sebereflexí, rozebíral chyby, jichž jste se ve Slavii v uplynulém zpackaném roce dopustil...

Měl jsem hlavně čas se hlouběji a důkladněji zamyslet nad věcmi, které člověk v každodenním kolotoči dost jasně nevidí a nevnímá.

A k čemu jste dospěl? Jakých chyb jste se dopustil?

Že se udělal jeden, druhý, třetí kompromis a z kompromisů se rodily chyby. Nepopírám, že se staly, ale konkrétní zjištění si nechám pro sebe.

Přesto jste se po šedesáti dnech znovu rozhodl strčit hlavu do slávistické oprátky...

Vím, že ji tam strkám, ale kdybych se bál, zpátky do Slavie bych se nevracel. Zvláště, když jsem měl možnost odejít jinam...

Proč jste nešel? Co na vás tak obrovsky zapůsobilo, že jste se do Edenu vrátil?

To, že bych chtěl společně s hráči, realizačním týmem a vůbec všemi lidmi ve Slavii působícími vrátit klub tam, kam patří. Do pohárové Evropy.

Jenom tohle?

Samozřejmě že roli hrálo i to, že Slavii mám stále pod kůží. Důvěra lidí ve slávistickém vedení zrovna tak. A zpackaná loňská sezóna svou roli rovněž sehrála. Podíleli se na ní všichni, ale já nechtěl být ten, kdo po takovémto ročníku odejde.

Takže jste se rozhodl pro návrat a řekl si o větší pravomoci a kompetence, které dosud třímal v rukou sportovní ředitel a jeden ze spolumajitelů klubu Petr Doležal...

Jsem trenér a nesu stejnou odpovědnost za výsledky, jako v minulosti. A rozhodnutí děláme s klubovým vedením také dál společně.

Jenže Doležal mnohá vaše přání korigoval a touhy brzdil. Teď nad sebou takového člověka mít nebudete, z čehož logicky plyne, že i vaše moc bude větší!

Odpovídal za ekonomickou situaci a bylo by proto smutné, kdyby trenérovy představy a přání nekorigoval. Nebylo a není to ale rozhodně o tom, že já si něco zamanu a vedení mé přání splní.

Takže ve smlouvě větší kompetence zakotveny nemáte?

Pokračuji se smlouvou, kterou jsem měl uzavřenou.

Chcete tím říci, že v ní po vašem návratu k žádným změnám nedošlo?

Možná že dojde. V délce smlouvy, v úpravě mé pracovní náplně.

Znamená to, že stále ještě není vyloučeno, že i Slavia přijme anglický klubový model s funkcí generálního manažera, o němž se v uplynulých týdnech uvažovalo?

Takové informace jsem neměl, to slyším poprvé.

Nemystifikujete? Vždyť právě vy coby budou generální manažer jste měl jednat s exreprezentačním koučem Petrem Radou vyhlédnutým za budoucího slávistického trenéra! nebo jste s ním snad nemluvil?

Ale ano, hovořili jsme spolu.

Reklama

Související témata: