Hlavní obsah

Matějovský dal Spartě přednost před bundesligou či Moskvou

PRAHA

Dva a půl roku působil v Anglii. Kapitolu s názvem Reading však Marek Matějovský ukončil a v pátek se stal vytouženou posilou fotbalové Sparty. Na Letné podepsal smlouvu na čtyři roky, během nichž by měl režírovat hru českého mistra. Více na očích teď bude i reprezentačnímu kouči Bílkovi, který často zraněného středopolaře naposledy povolal loni v listopadu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Záložník Sparty Marek Matějovský

Článek

Mluvilo se třeba o zájmu Kaiserslauternu, osmadvacetiletý Marek Matějovský však nakonec zvolil návrat domů. Reading by podle zákulisních spekulací měl od Sparty vyinkasovat minimálně milion eur, což je v přepočtu 26 milionů korun. Matějovský tak je nejen nejdražší posilou letenského klubu v éře šéfování Daniela Křetínského, ale spolu s novými spoluhráči Tomášem Řepkou a Erichem Brabcem by měl patřit ke třem nejlépe placeným fotbalistům Gambrinus ligy.

„Čtyřletou smlouvu považujeme za dlouhodobý kontrakt, kterým dáváme najevo, jakou důvěru v Marka vkládáme. Ve středu pole by mohl vytvořit velmi zajímavou dvojici s Jurajem Kuckou,“ těší se Jakub Otava, personální ředitel Sparty.

„Pro Marka jsme měli nabídky také z bundesligy, Moskvy či druhé anglické ligy. Vybrali jsme však Spartu a bylo to jedno z nejsložitějších jednání, jaká jsem vedl,“ prozradil hráčův agent Pavel Zíka se společnosti Sport Invest.

V Anglii okusil pekelné tempo

Někdejší špílmachr Mladé Boleslavi by měl ve Spartě zúročit zkušenosti, které v Premier League i druhé anglické lize nasbíral. „V Anglii se hraje ve velkém tempu, vyzkoušel jsem si i spoustu zápasů v rychlém sledu. Maká se tam do poslední vteřiny na krev. Věřím, že právě v tomhle bude moje předchozí angažmá pro nové ve Spartě přínosem,“ doufá Matějovský.

Na EURO 2008 si zranil kotník a zdravotní problémy ho provázely i v dalších letech, kdy měl v reprezentaci alternovat za zraněného kapitána Tomáše Rosického. Teď už se Marek těší, jak se v neděli na soustředění ve Františkových Lázních připojí k novým spoluhráčům.

„Věřím, že všechny zdravotní komplikace jsem si vybral v Anglii. Poslední problémy s břišním svalem jsem vyřešil operací a doufám, že jsou pryč. V Praze jsem teď prošel zátěžovými testy i zdravotní prohlídkou, oboje dopadlo dobře,“ říká Matějovský, na něhož se štěstí usmálo při výběru čísla dresu. „Většinu kariéry jsem odehrál s osmičkou. Ve Spartě byla volná, takže jsem po ní hned sáhl...“

Reklama

Související témata: