Hlavní obsah

Jabulani fotbal, řekla si i Sparta a přivedla další Afričany

Celý fotbalový svět hledí do Afriky. A český mistr s ním. Sparta udělala výbornou zkušenost s útočníkem Bony Wilfriedem z Pobřeži slonoviny. „Český Drogba“ teď na soustředění ve Františkových Lázních dostal další exotické kolegy. Letenští angažovali na hostování dva Kamerunce, obránce Bondoa Adiabu a útočníka Léonarda Kweukeho, navíc testují dva Ghaňany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Enoch Kofi Adu a Abeika Quansah na soustředění fotbalistů Sparty

Článek
Fotogalerie

Jabulani fotbal! Název míče, s nímž se hraje mistrovství světa, pochází z jazyka Zulu, jímž se v Jihoafrické republice hovoří a v překladu znamená Oslavovat. Africkou cestu jako by se rozhodla oslavovat i fotbalová Sparta. Je dost možné, že novou sezonu zahájí hned s pěticí hráčů z černého kontinentu.

„Některé Afričany jsme měli vyhlédnuté, o jiných jsme neměli dostatečné informace, proto přišli zatím jen na testy. Dvojice hráčů z Nice má za sebou dva tréninky, uvidíme, zda si testy prodlouží třeba až na soustředění v Rakousku. Dáme si čas na rozmyšlenou,“ konstatoval kouč Jozef Chovanec.

Kdo sleduje sparťanské tréninky ve Františkových Lázních, je zmaten. V afrických hráčích už se nevyzná. U dvou Kamerunců bylo uzavřeno roční hostování s opcí - obránce Bondoa Adiaba i útočník Léonard Kweuke jsou kmenovými hráči Dunajské Stredy, druhý naposledy hostoval v Chotěbuzi. Na testech jsou ve Spartě také Ghaňané Abeiku Quansah a Enoch Kofi Adu, oba z Nice.

Exoti mají dodat jiný styl fotbalu

„Díváme se výhradně na fotbalovou kvalitu, neřešíme, odkud hráči jsou a jestli je to pro někoho zajímavé. Hledáme typologicky vhodné fotbalisty pro náš způsob hry, kterým se chceme prezentovat v nadcházející sezoně. Od toho se výběr hráčů odvíjel,“ zdůraznil Chovanec.

„Afričané mají jinou mentalitu, jiný styl fotbalu. Je to v pořádku. Příkladem je Bony, který potvrdil, že může hrát nejen u nás,“ poukázal kapitán Tomáš Řepka.

Oběma Kameruncům je třiadvacet let. Obránce Adiaba už po boku Hejdy nastoupil ve stoperské dvojici v nedělním duelu s Františkovými Lázněmi. Obrovitý útočník Kweuke za mužstvem teprve míří z Letné, kde uzavíral smlouvu.

„Jsem vážně rád, že můžu obléknout dres Sparty. Je fajn, že se mnou přichází i Adiaba, ale těším se na celý tým. Jsem vážně zvědavý, co mě zde čeká. Třeba i na Bonyho Wilfrieda, který umí francouzsky,“ řekl pro sparťanský web Kweuke. Ten po příchodu do Dunajské Stredy nastřílel 11 branek v 16 ligových zápasech a brzy vyrazil na hostování do Německa. Nejprve působil v Eintrachtu Frankfurt, minulý ročník odehrál v Chotěbuzi.

Quansah je juniorský mistr světa

Oběma Ghaňanům je devatenáct let. Útočník Quansah byl členem vítězného týmu Ghany na loňském MS do 20 let v Egyptě, kde nastoupil i ve finále. Jeho vrstevník Adu je hráč do středu hřiště. „Kromě nich hledáme ještě jednoho hráče do defenzivy. Musíme být připravení i na to, že někteří naši hráči mohou odejít,“ dodal Chovanec.

Sparta již minulý týden angažovala dva reprezentanty, brankáře Daniela Zítku z Anderlechtu a záložníka Marka Matějovského z Readingu.

Reklama

Související témata: