Hlavní obsah

Kluby by chtěly hrát ligu v neděli

PRAHA

Asi by bylo lepší hrát fotbalovou ligu od příští sezóny v neděli vpodvečer! To je návrh, který padl na včerejším zasedání ligového shromáždění. A fanoušek si snad bude moci od jara už na všech stadiónech koupit desetistupňové pivo. To však záleží na tom, zda parlament na podzim novelizuje notně zastaralý zákon.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Možná už příští rok se bude fotbalová liga hrát v neděli v podvečer

Článek

"Neděli jako hrací den prosazují především kluby z větších měst," pravil místopředseda svazu Jaroslav Vacek. Jenže hned zdůraznil, že se jedná pouze o předběžnou pracovní verzi. Poté oznámil, že možnost, aby se v rozehrané soutěži měnily začátky utkání, byla zamítnuta. Žižkov se tak vytouženého návratu k dopoledním utkáním nedočká...

.:ANKETA:
Chtěli by jste fotbalovou ligu v neděli? Hlasujte na konci článku

Všichni však věří, že se divák dočká na všech ligových stadiónech k párku také piva. Jaká je současná situace? Například v Příbrami ho lidé možnost koupit nemají, ale v Teplicích ano. "Někde se oko přimhouřilo, jinde bohužel ne. Z desítky se na fotbale přece ještě nikdo neopil. Jde o to, aby na stadióny nebyli vpuštěni ti, kteří se opijí už venku," řekl šéf ligy Ivo Lubas. "Snad existuje šance, že parlament do konce roku ten archaický zákon změní. Vždyť nezahrnuje jen sportovní akce, ale třeba i kulturu."

Play off po vzoru hokeje? Asi ne ...

A co zatraktivnění nejvyšší soutěže? Je reálná možnost hrát po základní části play-off, což by mohlo přitáhnout více diváků? "Nikde v Evropě to takto není. Ve Švýcarsku se liga po půlce rozdělí, Skoti a Rakušané hrají čtyřkolově. A výsledek? Úbytek diváků," vypočítával Lubas negativa zjištěná při průzkumu. "Hrálo by se 30 kol základní části, pak play-off, to je 38 herních termínů! To se mi zdá moc," dodal.

Aby se podobný model mohl aplikovat, bylo by podle Lubase nutné snížit počet prvoligových týmů z šestnácti na čtrnáct. Jenže všichni zástupci klubů takové změny odmítly.

Reklama