Hlavní obsah

Johana chce hrát s Boleslaví o evropské poháry

Po dvou letech se vrací do české ligy fotbalový obránce Petr Johana. Hráč, který získal mistrovské tituly s Libercem (2002) a pražskou Spartou (2005) a poté si vyzkoušel nejvyšší soutěž i v Mostě, přichází z rakouského klubu FC Magna Wiener Neustadt do Mladé Boleslavi. V jejím dresu už stihl i první přípravný zápas. „Věřím, že budeme v lize bojovat o evropské poháry,“ říká zkušená posila.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

Petr Johana (vlevo) ještě v dresu Sparty

Článek

Připomeňte ještě vaše poslední ligové účinkování v českém fotbale...

Od zimy 2007 do léta 2008 jsem působil v Mostě, ale kvůli zdravotním problémům se svalem jsem odehrál za rok a půl asi jen jedenáct utkání. Vinou zmíněných lapálií to pro mě nebylo dobré období.

Z Mostu jste odešel do tehdy druholigového rakouského klubu. Jak jste byl ve Wiener Neustadtu spokojen?

Vzhledem ke kvalitě kádru bylo naším cílem postoupit do první ligy, což se hned podařilo. A v roli nováčka nejvyšší soutěže jsme v uplynulém ročníku vybojovali páté místo a byli jsme ve finále Rakouského poháru. Se mnou tam působili čeští spoluhráči Václav Koloušek a Pavel Košťál, kteří v klubu zůstávají i nadále. V Rakousku se mi líbilo.

Jaká je podle vás tamní první liga?

Zajímavá pro lidi, protože padá hodně gólů. Atraktivitu soutěži dodávají cizinci. Je tam dost fotbalistů ze zemí bývalé Jugoslávie, ale například i Turci.

Proč rakouskou ligu opouštíte?

Po sezóně mi skončila smlouva. Nabídli mi sice její prodloužení, ale sám jsem angažmá ukončil. Chtěl jsem se s rodinou vrátit do Čech, protože čekáme narození druhého potomka. Bydlím v Litvínově.

Jak jste se dostal zrovna do Mladé Boleslavi?

To, že se chci vrátit z Rakouska, jsem nikde nevyhlašoval. Ale Mladoboleslavští to zjistili a proběhlo rychlé jednání. Zahrál jsem si proti Kladnu a po třech dnech, co jsem s mužstvem trénoval, jsem podepsal smlouvu.

Jaký post v sestavě vám nejvíc vyhovuje?

Ve středu obrany. Měl bych hrát na místě stopera. Chci ale hlavně pravidelně nastupovat a složení týmu bude záležet na trenérovi.

Co mladoboleslavské ambice v lize?

Doufám, že budeme podávat takové výkony, které nás budou opravňovat k boji o příčky, znamenající evropské poháry.

Reklama

Související témata: