Hlavní obsah

Volal mu i Wenger, olomouckého Kalase ale nakonec získá Chelsea

PRAHA

Dalšímu českému mladíkovi se rýsuje velká fotbalová budoucnost. Sedmnáctiletý olomoucký stoper Tomáš Kalas se nedávno uvedl na evropském šampionátu své věkové kategorie v Lichtenštejnsku a po návratu se o něj strhla doslova rvačka renomovaných evropských klubů. Ačkoliv to Angličané chtějí oznámit později, podle informací Sport.cz získala Kalase mistrovská londýnská Chelsea.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Fotbalisté Chelsea v autobuse projíždějí po zisku double ulicemi Londýna.

Článek

Odehrál zatím jen jediný duel v Gambrinus lize. Debut proti Liberci (2:0) však sedmnáctiletý olomoucký stoper Tomáš Kalas zvládl nečekaně bravurně. Poté zamířil na fotbalový šampionát sedmnáctek do Lichtenštejnska, po němž se stal středem zájmu doslova celé Evropy.

Ještě minulý týden se zdálo, že Kalas má nakročeno do Leverkusenu. Na scéně se však objevili mnohem silnější hráči - Juventus Turín, Inter Milán či Bayern Mnichov. Nebo londýnský Arsenal, jehož kouč Arséne Wenger mladíkovi osobně zatelefonoval až z Jihoafrické republiky, kde sleduje mistrovství světa. Snažil se Kalase přesvědčit, že právě Kanonýři vyhlášení svou prací s mladými fotbalisty budou pro něj optimální variantou.

Tomáš Kalas během tréninku fotbalové sedmnáctky.foto: ČMFS

Nakonec se směje někdo jiný. Olomouc se tento čtvrtek dohodla s významným evropským klubem, jehož jméno má být oficiálně zveřejněno až začátkem července. Podle informací Sport.cz získá Kalase londýnská Chelsea, jejíž branku hájí gólman české reprezentace Petr Čech! Talentovaný stoper zůstane ještě rok na hostování v Olomouci, až poté se vydá do Premier League. Spekuluje se, že Hanáci by mohli na přestupu vydělat pohádkovou částku kolem 160 milionů korun.

„Je vidět, že Angličané jsou o myšlenku dál než český fotbal. Oni přijmou balon a nepřemýšlí nad tím, jestli to bude pravou nebo levou, doprava nebo doleva, ale hned hledají dalšího spoluhráče. Kdežto v českém fotbale se nejprve zamýšlíme nad tím, jak míč převezmeme a až potom, kam ho dáme…“ konstatoval Kalas po šampionátové porážce 1:3 s Anglií.

To ještě netušil, že se do Anglie brzy sám vydá. Teď se mu dveře velkého fotbalu otevírají dokořán.

„Jméno klubu ještě potvrdit nesmíme. Byla to těžká jednání a jsem rád, že už jsou za námi. Hlavně pro hráče samotného,“ řekl Kalasův manažer Pavel Zíka z agentury Sport Invest.

Reklama

Související témata: