Hlavní obsah

Fotbalista Vydra opustil Ostravu, Udine se upsal na pět let

UDINE

Fotbalový útočník Matěj Vydra přestoupil z Ostravy do Udine. V italském klubu dnes osmnáctiletý talent podepsal pětiletou smlouvu. ČTK to řekl hráčův manažer Ondřej Chovanec. Ostrava podle zákulisních informací obdrží za přestup v několika splátkách sumu pohybující se kolem 100 milionů korun, což z Vydry dělá jednoho z nejdražších českých hráčů vůbec.

Foto: Sport.cz

Matěj Vydra

Článek

Vydrova raketově nastartovaná kariéra tak získala další rozměr. Teprve letos v lednu nadějný forvard opustil druholigovou Jihlavu a zamířil na premiérovou ligovou štaci do Ostravy. Tam se ale blýskl čtyřmi góly a po pouhých 14 odehraných zápasech se po dalším půlroce může těšit na premiérové zahraniční angažmá.

"Je to všechno strašně rychlé, sám jsem z toho překvapený. V jihlavském áčku jsem byl rok, v Ostravě půl a už jdu do Itálie. Ale kdybych se toho bál, nemělo by cenu sem chodit," řekl dnes ČTK Vydra. "Ale strašně se sem těším. Chci dokázat, že na velký fotbal mám," dodal.

Jeho cena na fotbalovém trhu během posledních měsíců výrazně vzrostla. Už když přicházel do Ostravy, Baník za něj do Jihlavy poslal asi 25 milionů korun, nyní ale Severomoravané svůj klenot zhodnotili čtyřnásobně. Asi na deset procent z přestupové sumy se prý může těšit i Jihlava, kde Vydra od svých deseti let po přesunu z rodné Chotěboře hrál.

Vydra už ve čtvrtek prošel zdravotními testy, čímž padla poslední překážka při kompletování transferu. "Byly neuvěřitelně důkladné, trvaly snad šest hodin," líčil Chovanec. "Nikdy jsem nic podobného nezažil. Ale asi mě chtěli pořádně proklepnout," poznamenal Vydra s úsměvem.

Vydra v Udine naváže na výraznou českou stopu, kterou zde zanechalo několik jeho předchůdců. Fanoušci si oblíbili hlavně beka Marka Jankulovského, který zde strávil tři roky. Po něm černobílý dres klubu oblékali i Tomáš Sivok s Tomášem Zápotočným, současným kmenovým hráčem je i brankář Zdeněk Zlámal. Ten ale letošní sezonu strávil v druholigovém španělském Cádizu.

"Ale s nikým z nich jsem můj přestup neprobíral. Dal jsem na radu svých blízkých. I mě samotnému Udine připadá jako dobrá volba. Nadchl mě stadion, i město je krásné," řekl Vydra. "Pro Matěje je Udine ideální klub. Nemá sice takový věhlas, ale mladí zde dostávají šanci a herně rostou. Asi by nebylo vhodné, aby Matěj v osmnácti letech šel přímo do nějakého velkoklubu," prohlásil Chovanec.

I v Udine se ale Vydra bude prát s velkou konkurencí. V klubu působí především forvard Antonio Di Natale, nejlepší střelec minulé sezony v Serii A s 29 brankami, další italský reprezentant Simone Pepe nyní přestoupil do Juventusu. Oba jsou nyní na světovém šampionátu v JAR.

Vydra se nyní vrátí do Česka, 10. července by se měl zapojit do přípravy v novém působišti. A do té doby hodlá pilovat základy italštiny. "Nechci sem přijít jako nějaký český trouba, který neumí ani kváknout," prohlásil Vydra. "Je jasné, že zvládnutí jazyka mně hodně pomůže i na hřišti. Je to základ všeho. Od pana Chovance jsem už dostal učebnici pro samouky," líčil Vydra.

Počítá i s tím, že v začátcích jej v Itálii doprovodí jeho matka, s níž byl i v Ostravě. "Jsem rád, protože tady nechci být úplně sám a odloučený. Mamka mi určitě v začátcích pomůže," podotkl Vydra.

Zhruba pětina přestupní sumy, kterou klub bude postupně dostávat ve splátkách, šla v Baníku ihned na posily. V minulých dnech na Bazaly přišli gólman Tomáš Vaclík z Vítkovic, záložník Tomáš Frejlach z Liberce, útočník Zdeněk Koukal ze Žižkova a z Příbrami trojlístek Tomáš Pilík, Zdeněk Šmejkal, Josef Hušbauer.

K nim v nejbližších hodinách přibude osmnáctiletý útočník Antonín Fantiš, který je právě s Vydrou a sparťanem Václavem Kadlecem ve své věkové kategorii považován za jednu ze tří největších nadějí českého fotbalu. Na Bazalech by se mohl objevit už o víkendu.

"Zatím není nic nového, vedení klubu pracuje na několika hráčích," řekl ČTK mluvčí klubu Igor Bruzl.

Reklama