Hlavní obsah

Gólman Sparty Blažek je na konec kariéry připravený

BAD KLEINKIRCHHEIM

Brankář pražské Sparty Jaromír Blažek je připravený na možnost, že jeho kariéra znenadání skončí. To v případě, že se zkomplikují jeho potíže s kolenem, kvůli kterým sledoval jarní mistrovský finiš pražského klubu jen jako divák.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Gólman fotbalistů Sparty Jaromír Blažek.

Článek

Gólman, který se v nejvyšší domácí soutěži pohybuje dvacet let, to řekl v rozhovoru během přípravy Sparty v rakouském horském středisku Bad Kleinkirchheim.

V prosinci bude Blažkovi osmatřicet let, a tak tuší, že fotbalový důchod je za dveřmi. Celou přípravu na svou pravděpodobně poslední sezónu přitom zatím absolvuje bez zdravotních potíží a zvládá kompletní tréninkové dávky jako tři jeho mladší kolegové v týmu.

Na operaci by už nešel 

"Musím být ale realista. Pokud by se mi vrátilo zranění, znamenalo by to konec. Lékaři mi jasně řekli, že pokud bych musel na operaci, následoval by rok rekonvalescence. A to už bych v takovém věku nebyl ochoten absolvovat," konstatoval otevřeně brankář.

Klubové vedení navíc v létě přivedlo do týmu o tři roky mladšího Daniela Zítku z Anderlechtu, ale dosavadní letenská jednička Blažek rozhodnutí mít v kádru dva velmi zkušené gólmany chápe. "To bylo naprosto logické. Matúš Kozáčik nechtěl na Spartě prodloužit a se mnou to může být všelijaké. A pokud bych najednou vypadl, měl by klub ještě k dispozici na pár let zkušeného kluka, který toho hodně odchytal v zahraničí," komentoval Blažek letní přestup dalšího bývalého reprezentanta.

Posledním cílem Liga mistrů 

Nic to prý ale nemění na tom, že se Blažek rozhodně ještě necítí starý a nechce opustit svůj dosavadní post. "Ještě před příchodem Dana jsme řešili s klubovým vedením, že bych mohl ještě pár let zůstat jako zkušená dvojka. Ale to nevidím reálně, to by moji motivaci hodně snížilo, potřebuju mít stále nějaké cíle. Teď třeba ten, že si se Spartou ještě zahraju Ligu mistrů," připustil Blažek.

Na fotbalový důchod se sice zrovna necítí, ale když zničehonic přijde, je připraven se osudu podřídit. "Vím, že to nebude jednoduché. Žiju kabinou, a i když jsem byl zraněný, tak jsem byl na Letné stále, už jsem na to zvyklý. Jenže pokud by byl skutečný konec, musel bych se přizpůsobit," řekl brankář smířlivě.

O případné budoucnosti "mimo tyče" nerad jako stále aktivní fotbalista hovoří. Připustil ale, že by ho lákala třeba práce, kterou vykonával před svým odchodem do svazových služeb bývalý brankář Petr Kouba v roli šéftrenéra sparťanských mládežnických gólmanů.

"Samozřejmě to člověka napadne, že by rád předával zkušenosti mladým klukům. Snad toho mám dost za sebou a hodně jsem odkoukal od našeho trenéra Honzy Stejskala. Ale těžko o tom mluvit nyní, když se ten post uvolnil a já ještě chytám. Každopádně podobná práce by mě moc zajímala," připustil Blažek. Zda bude mít zájem i Sparta, to zatím netuší.

Na případnou delší přestávku po ukončení kariéry se každopádně po vzoru nedávného spoluhráče Patrika Bergra nechystá. "Stačil by mi měsíc, abych dostal pocit naprosté volnosti. Dovolená na nějakém odlehlém místě, kam nebyl čas cestovat během kariéry, mít více času na golf. Víc bych toho nepotřeboval," žertoval gólman, když uvažoval o chvíli, o které mluví jeho klubový spoluhráč Tomáš Řepka jako o "polosmrti".

Chce odvrátit "polosmrt" 

Není ale vyloučeno, že jméno Blažek bude součástí sparťanského kádru po celou sezónu a pokud mu vydrží zdraví, může nakonec přece jen svoji fotbalovou "polosmrt" odvrátit. "Smlouvu mám na další rok, dál se zatím nedívám. Užívám si každý den fotbalového života, přestože každá další příprava hodně bolí. Jenže stojí to stále za to," dodal účastník tří mistrovství Evropy, který má za sebou i mistrovství světa v roce 2006.

Reklama

Související témata: