Hlavní obsah

Vydra si z miliónů hlavu nedělá, v Itálii začne jezdit malou pandou

Pavel DosadilSport.cz

Kariéra jako z pohádky. V sedmnácti letech odchod ze druholigové Jihlavy do Baníku Ostrava, pár týdnů po osmnáctých narozeninách pak dokonce stamiliónový přestup do Udine hrajícího Serii A... Ještěže je fotbalista Matěj Vydra šťastná povaha, která si s ničím vrásky nedělá. „Vím, je to všechno strašně rychlé. Udělal jsem si to ale sám,“ usmívá se a už se těší do Itálie.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ostravský Matěj Vydra v souboji se sparťany Jurajem Kuckou a Manuelem Pamičem.

Článek

Přestup za přibližně 100 milionů korun z Baníku Ostrava do italského Udine z něj udělal jednoho z nejdražších fotbalistů české historie, kteří kdy z Gambrinus ligy do zahraničí zamířili. Osmnáctiletý útočník Matěj Vydra se tím však nestresuje. „Je to samozřejmě strašně velká částka, ani já si ji vůbec nedokážu představit. Je to zážitek, který bych přál každému fotbalistovi. Italové mi asi hodně věří, snad by nekupovali špatné zboží,“ usměje se.

Spolu s manažerem Ondrejem Chovancem finalizovali přímo v Udine všechny detaily smlouvy. I zevrubná lékařská prohlídka Vydrovi naznačila, jak moc si ho nový klub cení. „Když jsem šel z Jihlavy do Baníku, také si mě prohlédli. Tentokrát si mě však proklepávali snad šest hodin. Srdce, rentgen, ultrazvuk... Nechtěli prostě kupovat zajíce v pytli. Spíš tedy Vydru v pytli, když už za mě dali sto miliónů,“ zubí se.

Po návratu z Itálie na sebe Vydra ještě naposledy oblékl dres Baníku. Bylo to při exhibici na finále Nike City Cupu na pražském Vyšehradě, jejíž součásti byl také speciální slalom s míčem Speed Challenge. V něm jde o to, poměřit se na dálku s Cristianem Ronaldem. Zatímco slavný Portugalec ustavil základní čas 17 sekund a 51 setin, Vydra zvládl trať za 19:31 a neohrozil tak vítězného reprezentanta Jana Morávka (17:13).

Matěj Vydra (druhý zleva) se na Nike City Cupu naposledy představil v dresu ostravského Baníku.foto: Nike

Čerstvý řidičák v Itálii pokřtí opatrně

Pro Vydru to bylo příjemné zpestření. V Udine začne přípravu třítýdenním soustředěním na horách až 10. července, do té doby se bude hýbat a udržovat sám. A chystat se na život v Itálii. „Začal jsem se učit italsky, abych rozuměl alespoň základním pojmům. Ale počítám s tím, že si vezmu učitele. V Itálii se mnou bude maminka asi střídavě s přítelkyní. Bude o mne dobře postaráno, fungovalo to i v Ostravě,“ plánuje si.

Teprve před pár týdny Vydra získal řidičský průkaz, takže ho čeká i velká motoristická zkouška. „Chci si tam převézt svého malého Fiata Pandu. Řidičák mám dva měsíce a v dravém italském provozu by to s větším a drahým autem od klubu asi nebylo to nejlepší...“

V Udine narazí Vydra na českou stopu. Dres klubu již oblékali Jankulovski, Sivok, Zápotočný či Zlámal. A na mladém útočníkovi teď bude, aby se v Serii A prosadil a odrazil se třeba až k angažmá v Anglii, jež stále zůstává jeho velkým snem.

„Soupisku nových spoluhráčů jsem ještě moc nestudoval, já se zajímal jen o útočníky. Pepe jde do Juventusu, ale zůstávají italský reprezentant Di Natale a chilský Sánchez. Pokud tedy chci hrát, musím z útoku jednoho z nich vyhnat. A já chci dokázat, že na to mám,“ ujišťuje Vydra, který si zkrátka s vůbec ničím nedělá starosti.

Reklama

Související témata: