Hlavní obsah

Fotbalová liga bude v televizi od pátku do pondělí, přenosy půjdou i do zahraničí

PRAHA

Pouhých pět dnů po finále mistrovství světa odstartuje pátečním vršovickým derby Bohemians 1905 - Slavia domácí Gambrinus liga. Zásadní novinkou je, že z každého kola budou odvysílány čtyři televizní přenosy. Diváci tak mohou k obrazovkám usednout v pátek a zvednout se od nich až v pondělí... Pro svaz i kluby je podstatné, že při prodeji práv došlo k více než stoprocentnímu finančnímu navýšení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milana Škodu z Bohemians 1905 (vlevo) brání slávista David Hubáček - vršovickým derby začne seriál ligových přenosů.

Článek

Pátek 17:30 Nova, od 10. září Nova Sport. Sobota 18:15 ČT4. Neděle 17:00 Sport2. Pondělí 18:00 ČT2. To je nové menu televizních přenosů z každého kola fotbalové Gambrinus ligy. ČMFS prodal televizní práva na čtyři roky společnosti KPS Media a od jí je koupila Česká televize, CET 21 a Chello Central Europe. Česká liga navíc expanduje i do zahraničí.

„Jednáme o prodeji práv i za hranice, je to reálná možnost. Již teď ovšem může Nova vysílat i na Slovensku a Chello Central Europe bude zápasy české ligy přenášet i v Rumunsku a v Maďarsku,“ řekl Roman Ječmínek, ředitel KPS Media.

„Máme radost, že se počet televizních přenosů zvýšil. Díky tomu se objem utržených prostředků zvýšil o více než 100 procent. Klubům jsme tak mohli za minulou sezónu navýšit vyplácenou částku o 20 miliónů a za ročník, který právě startuje, o 39 miliónů,“ pochválil si místopředseda svazu Jindřich Rajchl.

Ligový mistr dostane prémii 15 miliónů

Že by vzhledem ke čtyřem přenosům týdně klesla návštěvnost na stadiónech, se vedení svazu neobává. „V zahraničí se také všichni perou o to, aby byli co nejčastěji v televizi. Fotbal bude atraktivnější, takže věřím, že návštěvy naopak stoupnou,“ doufá Rajchl.

Kluby mohou být spokojeny, do první a druhé ligy půjde částka o třicet procent vyšší než dřív. Třeba ligový mistr dostane za titul prémii 15 miliónů korun.

Pokud jde o přenosy, televize si budou zápasy vybírat v pořadí Česká televize, Nova a Chello Central Europe.

Gambrinus liga začne s novým logem, novinkou také je, že tresty za čtvrtou, osmou či dvanáctou žlutou kartu z minulé sezóny se mažou a do nového ročníku nepřenášejí.

Zástupce sponzora Jan Kovář (vlevo) a manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer představili nové logo Gambrinus ligy.foto: ČTK/Michal Doležal

Nový projekt spojí profíky s výkonnostním fotbalem

Kluby podpoří Nadaci Terezy Maxové dětem a její projekt Teribear. V 9. a 23. ligovém kole jí odvedou část ze vstupného za každého diváka na stadiónu.

Generální partner soutěže, společnost Gambrinus, pak představil unikátní projekt, který spojí český profesionální fotbal s fotbalem výkonnostním. Jmenuje se Kopeme za fotbal a přihlásit se mohou kluby III. a IV. třídy a okresního přeboru. Nejlepší týmy si pak mohou vybrat ligové mužstvo, s nímž si zatrénují a zahrají modelovaný zápas, nebo ligového kouče, pod nímž si chtějí zatrénovat.

„Věřím, že to bude lákavé. Já už taky hraji pro radost, ale nesplňuji kritéria, protože v Chabrech kopu I. třídu a sestupovat se mi nechce. Ale takový trénink s Karlem Jarolímem by byl zajímavý, že bychom si to zopakovali,“ usmál se manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

Aktivní kariéru ukončil ve Slavii koncem loňského roku a na ligu se už moc těší. „Když vidím, jak se přední týmy posilují, bude určitě zajímavá a vyrovnaná. Těším se třeba na Štajnera, který umí pobavit diváky, nebo na Matějovského po jeho návratu z Anglie. A čtyři televizní přenosy jsou určitě vstřícným krokem pro fanoušky,“ poukázal Šmicer.

Na svazu věří, že české stadióny nezaplaví africká móda bzučících vuvuzel. „Žádný generální zákaz jsme nevydali, ale některé kluby k němu již sáhly a je věcí každého pořadatele, zda se o nich v návštěvním řádu zmíní,“ vysvětlil Ivo Lubas, šéf oddělní profesionálního fotbalu.

Reklama