Hlavní obsah

Přestupovou bombou léta je odchod Vydry do Udine

PRAHA

Nějvětší přestupovou bombou léta je odchod Matěje Vydry do italského Udine. Někteří asi namítnou, že by toto označení lépe slušelo olomouckému stoperovi Tomáši Kalasovi, za kterého zaplatí Chelsea celkem 160 miliónů. Náš přehled jsme ale pojali z pohledu faktických odchodů a příchodů. A talentovaný stoper Kalas zůstává doma v Olomouci, byť jako host, kdežto Vydra už trénuje s týmem z Apeninského poloostrova.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Útočník Matěj Vydra bude od příští sezóny hrát za Udine.

Článek

Přehled nemůže být úplný, protože liga začíná neobvykle brzy a v době, kdy vznikaly tyto řádky, se mohl zrodit další velký přestup. Oficiální mezinárodní přestupové „okno“ se zavře až o půlnoci 31. 8., kdežto to české na konci září. Změn v šestnácti prvoligových klubech je už nyní kolem stovky, včetně návratů a odchodů na hostování. Ty v tabulkách zachyceny nejsou.

Ze zahraničních angažmá se domů v létě vrátilo třináct fotbalistů a liga ukáže, jakým přínosem budou pro svoje kluby. Kromě uvedené pětice jistě stojí za zmínku například příchod exreprezentanta Karla Pitáka ze Salcburku do Jablonce, stopera Jiřího Koubského ze St. Gallenu do Slavie nebo Radima Kučery z Bielefeldu do Olomouce.

K zajímavým odchodům lze přidat ještě Bořka Dočkala z Liberce do tureckého Konyasporu.

Největší pohyb je v rámci českého fotbalu. Například v Baníku se zatím „protočil“ nebývalý počet patnácti hráčů. Velké pohyby ve Spartě či Slavii jsou v létě tradiční. Na Bazaly přišli vedle zkušených, gólmana Michala Daňka a útočníka Zdeňka Šenkeříka, především mladí hráči. Velké pouštění žilou zažila Příbram, odkud odešlo na přestup, nebo se vrátilo do svých klubů z hostování šest borců, kteří patřili do základní sestavy, nebo často nastupovali. Naopak nejmenší pohyb byl v Brně a Teplicích.

Ke třem změnám došlo i na trenérských lavičkách. Do Slavie se vrátil Karel Jarolím, který nahradil Františka Cipra. Miroslava Beránka vystřídal v Brně Karel Večeřa a Karola Marka, jenž odešel do Banské Bystrice, v Příbrami Martin Hřídel.

Nejvýznamnější změny v českých týmech
Z LIGY DO ZAHRANIČÍ
HráčOdkudKam
Matěj VydraOstravaUdine
Mario LičkaOstravaBrest
Tomáš MičolaOstravaBrest
Matúš KozáčikSpartaFamagusta
Jan LecjaksPlzeňAnderlecht
ZE ZAHRANIČÍ DO LIGY
HráčOdkudKam
Marek MatějovskýReadingSparta
Jiří ŠtajnerHannoverLiberec
Lukáš JarolímSienaSlavia
Daniel ZítkaAnderlechtSparta
Karol KiselSydneySlavia
V RÁMCI LIGY
HráčOdkudKam
Michal DaněkPlzeňOstrava
Matej KrajčíkSlaviaJablonec
Zdeněk ŠenkeříkSlaviaOstrava
Vít BenešKladnoJablonec
Antonín FantišPříbramOstrava

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava