Hlavní obsah

Mluvit o titulu nechci, zdráhá se poučený kouč Slavie Jarolím

Zdeněk Pavlis, Pavel DosadilSport.cz

Po zisku dvou mistrovských titulů se loňská slávistická sezóna proměnila v jednu velkou blamáž. A ani odchod trenéra Karla Jarolíma uprostřed zpackaného jara na ní nic nezměnil. Teď je Jarolím v Edenu zpátky. Odpočatý, plný touhy propad na sedmou příčku odčinit, ale přitom v prognózách a plánech střízlivější, byť má k dispozici hráčský kádr doplněný podle představ, jež měl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenéru Slavie Karlu Jarolímovi se přípravné zápasy zamlouvaly.

Článek

Přivedl jste do Slavie zpátky z Itálie syna Lukáše, v Austrálii jste ulovil Kisela, ve Švýcarsku Koubského, k nim získal i několik dalších hráčů, takže určitě musíte mít pocit, že váš tým je mnohem silnější než na jaře...

Pocit můžu mít jaký chci, herní projev v přípravných zápasech s Poznaní, Kluží a koneckonců i s Olympiakosem Pireus mohl rovněž spokojenost navozovat, ale až liga ukáže, jak na tom doopravdy jsme.

Ale to byste měl čtyřiadvacet hodin před startem ligy přece alespoň tušit...

Snažili jsme se přebudovat způsob a organizaci hry a vtisknout ji do nášeho stylu, abychom předváděli zajímavý kombinační fotbal, což se v přípravě dařilo. I tři zkušené akvizice Kisela, Koubského a Lukáše jsme do tohoto stylu úspěšně zabudovali, takže i z toho mám dobrý pocit. Věřím proto, že budeme spokojeni i v lize.

Zvláště, když absentujete na evropské pohárové scéně a budete se moci plně soustředit jen na ligu a domácí pohár. Nebo to snad nebude pro vás výhoda?

Raději bych samozřejmě válčil na třech frontách, ale do Evropy jsme se nedostali, takže se budeme snažit, abychom tuto absenci proměnili v naši výhodu. Budeme mít mnohem víc času na přípravu mezi jednotlivými ligovými zápasy. Na trénink i odpočinek.

A tudíž můžete vyhlásit atak na titul...

Mluvit o titulu nechci, i když kdo by ho nechtěl?! Chceme hrát na špici a uvidíme, jak se sezóna rozběhne.

Hrát na špici je dost obecný pojem. To nemáte konkrétní cíl, který jste před hráče postavil?

Ale to je jasné  - hrát o pohárové příčky.

Kromě tria zkušených hráčů, o němž jste se zmínil, se objevily ve vašem kádru i další nové akvizice. Má některá z nich šanci nakouknout do ligy?

Určitě devatenáctiletý Jakub Hora, který po epizodě v Plzni přichází na roční hostování z Mostu. Je typem průbojného, běhavého a pracovitého útočníka, jenž šanci dostane a mohl by se prosadit.

Novou tváří je i třiadvacetiletý finský gólman Jaakkola, který stejně jako váš syn Lukáš přišel po skončení angažmá v italské Sieně. Po Seneckém a Romanovsovi další zahraniční brankář, který by měl konkurovat vašemu brankářskému triu Vaniak, Hanuš, Valeš. Má proti nim vůbec šanci?

Proto jsme s ním přece podepsali smlouvu! Má všechny parametry pro brankáře potřebné. Je vysoký, umí slušně sbírat míče, dovede kvalitně hrát nohama, na svůj věk je i klidný.

Takže se stane gólmanskou jedničkou? Anebo budete stejně jako v loňské sezóně hledat, experimentovat a brankáře neustále střídat?

Ještě nejsem rozhodnutý, kdo se stane mezi tyčemi jedničkou. Jedno ale vím – kdo jako jednička do sezóny vstoupí, toho se budeme snažit podržet tak, aby jí byl i v jejím průběhu.

Do mužstva se vám vrátil z jarního hostování v italském Palermu i Čelůstka, kterého jste určitě uvítal s otevřenou náručí...

Potěšilo mě, že se vrací. V Itálii toho sice moc neodehrál, ale nové zkušenosti získal, takže se posilou určitě stane.

Posilami by měli být i Hloušek s Naumovem, kteří po těžkých jarních zraněních teprve rehabilitují. Kdy počítáte s jejich návratem?

Holoušek by se mohl k mužstvu připojit na přelomu srpna a září, Naumov o týden později. Tedy, pokud půjde všechno podle plánu.

Reklama

Související témata: