Hlavní obsah

Slavia se vrací k tradicím, Sparta se inspirovala Arsenalem

PRAHA

Fotbalisté obou pražských „S“ se v nastávajícím ligovém ročníku obléknou do nových dresů. Slavia i v domácích zápasech, Sparta jen v těch, jež bude hrát na soupeřových hřištích. Jedno však mají oba pražští rivalové společné - vrátili se k tradicím a inspiraci hledali v minulosti.

Foto: Slavia.cz

Modelky předvádějí dvě nové sešívané verze dresů Slavie - vlevo kombinace tmavě modré s tyrkysovou pro zápasy venku, vpravo tradiční červenobílá pro domácí duely.

Článek

Retrostyl frčí, takže i Slavia se v nové sezóně inspirovala minulostí. A dokonce tou nejslavnější bicanovskou. V domácích zápasech budou její plejeři oblékat tradiční sešívané dresy s límečkem, knoflíčkem v rozhalence a velkou pěticípou hvězdou na prsou.

„A navíc jsme je nazdobili i různými kudrlinkami pro Slavii typickými. Třeba i na knoflíčcích je nápis Slavia. A trenýrky jsme rovněž prodloužili tak, aby co nejvíc připomínaly bicanovské časy,“ popisuje vznik nové sady slávistických dresů manažer společnosti Umbro Radek Sionko, která „sešívané“ obléká.

I pro zápasy na cizích hřištích mají Jarolímovi svěřenci nachystány dresy v novém vyvedení. „Také sešívané v kombinaci modré a tyrkysové. Věříme, že právě pro sešívaný motiv je fanoušci přijmou,“ doufá Sionko.

Václav Kadlec (vlevo) a Jiří Kladrubský představili nové dresy Sparty.foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Sparta si své typické dresy pro domácí zápasy ponechala, venku však bude nastupovat v nových. Už v Lotyšsku v předkole Ligy mistrů v nich vyrukovala a žluto černá kombinace jí přinesla úspěch. „Aby ne, když žlutá barva byla už ve starém Řecku barvou vítězství,“ připomíná manažer společnosti Nike Radek Petráň a dodává, že návrháři hledali inspiraci i v designu prapůvodních dresů londýnského Arsenalu, odkud do Sparty doputovaly.

Sparťanské dresy jsou však zajímavé i tím, že jsou vyrobeny z plastových lahví. Stejně jako třeba dresy brazilské reprezentace, Manchesteru United či Arsenalu, což jsou také mužstva, jež Nike obléká.

„Na jeden dres padne osm lahví, přičemž výroba probíhá nejmodernější technologií. Mimochodem  - i větrací zóny jsou vyřezávané laserem,“ poodhalil Petrák a dokonce prozradil jeden utajený detail. „Na rubové straně dresů je vyšitý nápis „My jsme Sparta“. To aby hráči i na prsou cítili, za koho bojují."

Kromě klasického sparťanského znaku na prsou budou mít Letenští na stejném místě, ale na vnitřní straně dresu – tedy přímo u srdce – slogan „My jsme Sparta“.foto: Nike

Reklama

Související témata: