Hlavní obsah

Většina klubů si vuvuzely nepřeje, ale zakázaly je pouze některé

České fotbalové kluby zaujímají rozdílný postoj k užívání vuvuzel, tolik diskutovaných trumpetek, které se svojí všudypřítomností staly fenoménem nedávného mistrovství světa v Jižní Africe. Největší kluby se jejich přítomnosti na stadiónech vesměs tvrdě brání, naproti tomu řada těch menších se otázkou případného zákazu ani nebude zabývat. Shodně věří, že jejich počet mezi fanoušky nebude tak vysoký.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Propadnou i čeští fotbaloví fandové bzučivému kouzlu vuvuzely?

Článek

Fotbalový svaz se rozhodl nevydávat žádné jednotné nařízení. "Na fotbal vuvuzely nepatří, ale kluby si s tím poradí samy pomocí návštěvního řádu," konstatoval ředitel soutěže Ivo Lubas.

Nejrazantněji a nejrychleji na informace o masivní distribuci vuvuzel českými prodejci reagovali ve Spartě a na Slavii. "Změnili jsme návštěvní řád a zakázali jsme je ihned, jak se objevily zprávy, že by se mohly dovážet," řekl tiskový mluvčí Slavie Ondřej Zlámal. Sparta postupovala stejně a už v průběhu šampionátu jasně na svém webu vzkázala: s vuvuzelou do Generali Areny nikoho nepustíme, chorály fanoušků nám jsou milejší.

Sparťané se ale mohou těšit, že troubení z hlediště neuslyší ani na úvod v ligové premiéře na půdě Hradce Králové. "Náš sekretář už nařídil hlavnímu pořadateli, že vstup s vuvuzelami na stadión je výslovně zakázán," řekl ČTK sportovní ředitel klubu Ladislav Škorpil. V minulých dnech oznámilo zákaz vstupu s vuvuzelami také Slovácko.

V Edenu mají stejně jako Slavia domácí stadión Bohemians 1905, kteří rovněž zaujali zamítavé stanovisko. "Již v loňském roce jsme do návštěvního řádu zakotvili, že je zakázáno používat jakékoliv trumpety," vysvětlil ředitel klubu Lukáš Přibyl.

Hlasivky musí stačit 

Jinde zatím postupují méně razantně, ale také dávají najevo, že trubky v hledišti nemají místo. Ostrava jejich užívání návštěvním řádem sice nezakázala, ale klub je nechce. "Fanoušci si u nás opravdovou sportovní atmosféru vždy uměli vytvořit svými hlasivkami. Vuvuzela není nic, co by kulisu fotbalu nějak obohatilo," řekl mluvčí Igor Bruzl.

Jinde nepustí dlouhý předmět do ochozů i proto, že je nebezpečný. Třeba Olomouc plánuje vydání zákazu vysloveně z bezpečnostních důvodů. "Je to předmět, který by mohl být některými jedinci zneužit k násilí. Nepustíme na stadión lidi s plastovými lahvemi, vlajkami na tenkých plastových tyčích a s vuvuzelami ano?" položil řečnickou otázku organizační pracovník klubu Miroslav Skácelík.

Jen o málo tolerantnější budou v Teplicích, kde bude vedle domácích hrát i Ústí nad Labem. "Myslíme si, že na vuvuzely jde aplikovat stávající návštěvní řád a lze je klasifikovat jako zbraň," řekl mluvčí klubu Petr Heidenreich. Návštěvní řád stadiónu Na Stínadlech už dříve zapovídal "předměty, které sestávají z lámavého, tříštivého nebo výjimečně tvrdého materiálu", což v praxi postihovalo i plastové láhve s nápoji.

V Plzni o striktním zákazu vuvuzel zatím neuvažují. "Počkáme na první kola a pak situaci vyhodnotíme. Pokud by vuvuzely měly zápas a jeho atmosféru nějak významně ovlivnit, pak by bylo možné zaujmout jiný postoj," řekl tiskový mluvčí klubu Pavel Pillár. Podobný vyčkávací postoj zaujali i v Liberci, kde je zatím nezahrnuli mezi nástroje, které zakazuje návštěvní řád. Tiskový mluvčí Lukáš Váňa však nepředpokládá, že by se troubení U Nisy rozléhalo. "S fanoušky jsme o tom už mluvili a třeba členové fanklubu se k vuvuzelám sami stavěli odmítavě," doplnil Váňa.

Jednotlivci leckde vadit nebudou 

I jinde nechávají tuto záležitost osudu, nebo budou vuvuzely tolerovat. "Nechceme to zakazovat, necháme této záležitosti zcela volný průběh," řekl ČTK tiskový mluvčí Zbrojovky Brno Boris Keka. "Myslím si, že pár jedinců na otevřené tribuně nemůže způsobit takový hluk," domnívá se Keka.

Nic neřešili ani v Jablonci a v Příbrami nevnímají vuvuzely jako riziko. "Nemyslíme si, že by to mělo nějak narušit bezpečnost a atmosféru. Sprejové klaksony jsou kolikrát horší než vuvuzely. Možná, že z toho vznikla u některých klubů zbytečná hysterie. Jako zbraň to určitě nevnímáme, vždyť jde pomalu jednou rukou ohnout," řekl příbramský mluvčí Zdeněk Brož.

Zákaz nepřijde ani v Českých Budějovicích. "Ani nemáme žádné signály, že by se s nimi někdo chystal přijít na stadión. Samozřejmě kdyby dorazilo 150 lidí s vuvuzelou, tak bychom to asi nějak řešili," uvažoval obchodní manažer Radim Šupka. Rovněž v Mladé Boleslavi počkají, jak se celá záležitost vyvine. "Nic zakazovat nebudeme. Kdyby situace nějak přerostla únosnou mez, tak to budeme řešit. Ale teď není problém, pokud by si dva tři lidé přinesli vuvuzelu do hlediště," prohlásil mladoboleslavský mluvčí Jiří Koros.

Reklama