Hlavní obsah

Startuje liga, v níž všichni pasou po svržení neporaženého obhájce

Sotva vtíravé vuvuzely odtroubily konec fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice, mohou se fanoušci těšit na start domácí Gambrinus ligy. Musí jen oželet Villu, Forlána, Messiho a spol. a rychle se přeorientovat na Řepku, Vaniaka, Štajnera a další. Jinak mohou být spokojení. Liga startuje pouhých pět dnů po finále šampionátu. A které hlavní důvody by je k ní měly přitáhnout?

Foto: David W. Černý, Reuters

Sparťan Tomáš Řepka oslavuje svůj vítězný gól, kterým rozhodl o zisku mistrovského titulu. Najde se teď někdo, kdo ho Spartě vezme?

Článek

Kdo porazí obhájce? - Sbírali jednu remízu za druhou, přesto mohli zvednout mistrovský pohár nad hlavu s úderným sloganem Titul patří neporaženým. Sparta opravdu zvládla poslední ročník bez porážky, což je hozená rukavice třeba i pro nováčka z Hradce Králové, na jehož půdě Letenští cestu za obhajobou načnou. Jejich série trvá již 33 zápasů, naposledy v lize prohráli 10. května 2009 ve Zlíně (1:2). Ne všichni konkurenti mohou pomýšlet na titul či poháry, odčarovat kouzlo neporaženého obhájce však chce každý!

Slavia chce zpátky - Po 19 letech se neobjeví v pohárové Evropě, což může být v ligové řeži jejich trumf. Zatímco jejich největší soupeři budou alespoň v začátku sezóny vytíženi na více frontách, fotbalisté Slavie se mohou soustředit pouze na návrat do domácí špičky. Horší než v minulé sezóně už snad ani být nemohou. Útok na titul sice otevřeně nevyhlásili, ale jak říká staronový kouč Jarolím - kdo by ho nechtěl...

Vydrží Jablonec a spol.? - Nadvládu pražských S dokázaly v minulých ročnících narušit Liberec či Ostrava, v dalších sezónách však byly jako na houpačce. Jablonec, Baník, Teplice, Plzeň a spol. teď mají šanci dokázat, že se do horních pater tabulky dokážou nastěhovat na delší čas. Třeba Jablonec svým dalším posílením ukázal, že dolů nechce, jen nahoru...

Zajímavé návraty - Fanoušci jsou každé léto zvědaví, koho liga přiláká zpátky do svých služeb. Letos mohou být dostatečně natěšení. Matějovský, Štajner, Zítka, Jarolím, Kisel, Piták, Kučera či Johana, to je slušná nabídka, proč jít staronové tváře do hlediště okouknout.

Televizní maratón - Pátek 17:30 Nova, od 10. září Nova Sport. Sobota 18:15 ČT4. Neděle 17:00 Sport2. Pondělí 18:00 ČT2. To je nové menu televizních přenosů z každého kola fotbalové Gambrinus ligy. Kdo si dřepne k obrazovce v pátek večer, může od ní vstát až o další tři dny později... Přenosy půjdou také na Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, majitel práv KPS Media si navíc troufá, že práva prodá i do dalších zemí.

Vrátí se Liga mistrů? - S Gambrinus ligou to přímo nesouvisí, ale na druhou stranu - co víc by ji mohlo povznést, než kdyby se Sparta přes tři předkola probila do Ligy mistrů a mohla část ze sta miliónů rozpustit do domácí soutěže? V pohárové Evropě by měli zabrat všichni pohároví zástupci, bez ostřílené Slavie to však bude hodně těžké.

Reklama

  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice