Hlavní obsah

Glosa: Zneužitelná červená zbraň

Sparťan Tomáš Řepka ani plzeňský František Rajtoral si v úvodním ligovém kole kvůli červené kartě ze Superpoháru nezahrají. Vlak přes to nejede. Řády říkají, že za vyloučení, ať jde o zápas soutěžní či přátelský, a pohárová utkání patří mezi ty soutěžní, za všech okolností hráč jedno soutěžní utkání stojí a o dalším trestu rozhodne disciplinárka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ta se kvůli Rajtoralovi a Řepkovi ani nesešla. Bude je řešit po 1. ligovém kole. Může potvrdit trest na jedno již odsezené utkání, ale i přitvrdit... Logický názor, že zápas se vztahuje k minulé sezóně, neboť proti sobě nastoupil vítěz ligy a Ondrášovka Cupu, neobstojí.

„Na ligovém shromáždění Ivo Lubas, ředitel oddělení profesionálního fotbalu svazu, jasně řekl, že Superpohár je první soutěžní utkání nového ročníku,“ argumentuje mluvčí disciplinárky Jaroslav Kolář.

V zahraničí se tresty ze Superpoháru nepřenášejí, protože je brán jako samostatné utkání. U nás se červenými kartami naopak míchá napříč soutěžemi, což je zneužitelné. V každém případě v Hradci Králové neuvidí Řepku a v Plzni Rajtorala.

Trenéři si s tím poradí, ale... Zejména v prvním případě je trestán i fanoušek.

Superpohár tak začal svoji historii zbytečnou kaňkou. Automatický trest za červenou kartu je i zneužitelnou zbraní v rukou rozhodčích...

Reklama

Související témata: