Hlavní obsah

VIDEO: Fanoušci na pochod Vršovicemi vyrazili, sešlo se jich však jen pár stovek

PRAHA

Tisíce se jich nesešlo, ale pár stovek pravověrných fanoušků klokanů přece jen z Ďolíčku hodinu před výkopem derby připochodovalo. A v Edenu se k nim pár stovek dalších přidalo. Bohemáků, kteří do moderní vršovické arény za nic na světě nechtějí, stejně jako slávistů, kteří zase nemíní dopustit, aby ji sdíleli s klokany. Společný protest tentokrát zhruba pět stovek fanoušků sjednotil...

Foto: René Volfík, ČTK

Fanoušci fotbalistů Slavie a Bohemians 1905 protestovali před stadionem Slavie v Praze, aby vyjádřili nesouhlas se stěhováním klokanů do Edenu.

Článek

Hodinu před stadionem v Edenu skandovali, odpalovali dýmovnice i světlice, rozvíjeli transparenty. Motiv všech hesel byl jediný - odpor vůči tomu, že mají opustit svůj svatostánek v Ďolíčku.

„My v Ďolíčku zůstanem,“ řvaly obrovské litery z transparentu, který nesli v čele průvodu. Samozřejmě na zelenobílém podkladu a vyšperkovaném tradičním klokanem.

„Dva kluby, dva stadióny,“ skandoval dav a za souhlasného aplausu diváků, kteří se do Edenu na derby Bohemians se Slavií přece jen vydali a protest ignorovali, přidával: „Český fotbal pro fanoušky!“

Samo sebou, že jde o snažení marné, neboť majitelé Ďolíčku do jeho rekonstrukce a modernizace nemíní investovat ani korunu, i kdyby se na pochod z Edenu k Botiče vydaly deset tisíce lidí. To spíš svatostánek u Botiče zboří, aby ani divizní mančaft neměl kde hrát!

Čtvrthodiny před výkopem derby vyrazilo z Edenu zpátky k Ďolíčku na šest stovek fanoušků obou táborů, takže policisté a těžkooděnci dohlížející na to, aby pochod Vršovickou třídou proběhl v poklidu a neproměnil se v atak na městskou radnici Prahy 10, jako ostatně po posledním jarním ligovém duelu s Kladnem, byli pomalu v převaze. Však jich asistovalo na stovky. Dokonce i na koních a se psy!

Monitorovali situaci i z vrtulníku, auta k průvodu přidali, ale zasahovat nemuseli, protože oba znesvářené tábory vykročily od Edenu separátně. A když se pak přece jen slily v jednu lidskou řeku, vzájemná nevraživost byla pryč.

Jen čtyři fanoušky klokanů, kteří napadali slávistu, nakonec policie zadržela, ale šlo o jen drobný incident, neboť přívržence obou vršovických klubů spojil společný odpor. Ten už se ostatně projevil tím, že jak Slavia, tak i Bohemians prodaly před sezónou o dvě třetiny permanentek méně než loni. Až tak daleko vzdor fanoušků šel...

Reklama