Hlavní obsah

Sparta po 33 zápasech bez prohry potupena. A dokonce hradeckým nováčkem

HRADEC KRÁLOVÉ

Třiatřicet ligových kol Sparta nepoznala, jak v lize chutná porážka. Však i proto se stala v loňské sezóně mistrem. S aurou šampióna také přijela k premiérovému vystoupení do Hradce Králové, aby ji v čtyřiatřicátém zápase před vyprodaným stadionem potupil východočeský nováček. S kádrem bez zvučných posil, se sestavou druholigových fotbalistů, kteří po sedmi letech vrátili ligu pod „lízátka“ porazil Pražany 2:1 a podzim tak odstartoval přímo senzačně.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Hradecký Tomáš Rezek (vpravo) oslavuje svůj gól, který dal Spartě.

Článek

Podmínkami a zázemím pod malšovickými lízátky se sice vrátila liga někam do své prehistorie, domácí nováček si však na mistrovskou Spartu neskutečně troufal. Věren krédu, že nejlepší obranou je útok začal premiéru v nejvyšší soutěži hodně aktivně, takže přitiskl Pražany k Blažkově šestnáctce, vynutil si sérii rohů i trestných kopů a syn hradecké fotbalové legendy Černý se po devíti minutách dokonce do první šance prodral. V poloze ležícího střelce sice bránu netrefil, ale sobě dokázal a spoluhráčům naznačil, že respekt před Spartou je úplně zbytečný. Před tou sobotní tedy určitě!

U jednoho gólu zůstat nemuselo

Rezek to záhy pochopil také...  Centr Fischera proletěl šestnáctkou, jeho si Pražané příliš nevšímali, takže mu nedělalo problém hlavou trknout míč do sítě. A kdyby ve 20. min. dosáhl zapomenutý Wozniak na další ze střílených centrů, anebo Černý čtyři minuty po něm  sám před bránou z malého vápna zbrkle nepřestřelil, kdo ví, mohl být se Spartou amen už ve 23. minutě.

Sparťané loví míč ze sítě po gólu, který jim vstřelil hradecký Tomáš Rezek.foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Bez distancovaného kapitána Řepka totiž její obrana neuvěřitelně hořela, neboť domácím nechávala čas i prostor, aby se dostávali do jedné šance za druhou, středová řada vynechávala úplně, protože se utápěla v nepřesnostech, zbytečně dlouhém držení míče a alibismu, Kadlec s Wilfriedem byli vpředu úplně odříznuti. A protože všem Pražanům chyběl pohyb, důraz, ale i chuť a vůle, mohli Východočeši se sestavou, která po sedmi letech návrat do ligy vybojovala, vést v poločase klidně třígólovým rozdílem.

Chovancovo rámusení pomohlo jen chvíli

O přestávce musel dát trenér Chovanec svým hráčům pořádně za uši, protože druhou půli začali jako vyměnění. Ale jen začali...

Hned v úvodu sice Wilfried vyrovnání odmítl, po deseti minutách ho po rychlé, přímočaré akci, na jejímž začátku byl Matějovský, přece jen obstaral. Jenže gól Pražanům paradoxně uškodil, neboť se zase uchýlili ke své profesorské hře a v konfrontaci s nadšeně bojujícími domácími je zákonitě stihl trest. Pilař si na hranici šestnáctky zpracoval míč a parádní střelou nedal plachtícímu Blažkovi šanci.

A protože Sparta se v závěru ani na pořádný tlak a převahu nezmohla a pořádnou šanci si nevypracovala, neboť domácí hru kontrolovali, po 33 zápasech bez prohry padla zaslouženě na půdě hradeckého nováčka.

Hradec Králové - Sparta 2:1
Branky: 15. Rezek, 61. Pilař  - 55.Wilfried.  Rozhodčí: Franěk - Pospíšil, Kovařík. ŽK: Fischer, Lindr - Pamič, Kladrubský. Diváci: 6000 - vyprodáno. Poločas: 1:0.
Hradec Králové: Lindr - Poděbradský, Pávek, Wozniak, Karal - Rezek (70. Tomašák), Janoušek (59. Chleboun), Hochmeister, Fischer - Černý, Pilař (87. Dvořák). Trenér: Kotal.
Sparta:  Blažek - Kladrubský (83. Lačný), Brabec, Hejda, Pamič - Hoheneder (46. Kweuke)  - Sionko, Matějovský, Kucka, Kadlec (63. Žofčák) - Wilfried. Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: