Hlavní obsah

Líní lajdáci, sepsul kouč Sparty Chovanec své hráče

HRADEC KRÁLOVÉ

Pro Spartu šok. Třiatřicet kol táhla ligou a nikdo na ni neměl. A pak přijede k prvnímu zápasu nového ročníku na hřiště hradeckého nováčka a „votroci“ ji pod malšovickými „lízátky“ zostudí. „Aby ne, když jsme sem dorazili jako na výlet a podle toho to vypadalo,“ nebral si servítky jeden z nejzkušenějších letenských fotbalistů Libor Sionko. „Prostě jsme hráli lajdácky a k tomu jsme byli i líní běhat,“ sepsul své svěřence i sparťanský kouč Jozef Chovanec.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Sparťané loví míč ze sítě po gólu, který jim vstřelil hradecký Tomáš Rezek.

Článek

Hradecký Tomáš Rezek (vlevo) překonává brankáře Sparty Jaromíra Blažka.foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Hradec a celé východní Čechy s ním prožívají fotbalovou euforii. Udolat Spartu, to je něco! „Samo sebou, vždyť Sparta se neporáží každý den. Když jsem před zápasem viděl tu fantastickou návštěvu a nadýchl se báječné atmosféry, až jsem se obával, že by moji svěřenci utkání nemuseli zvládnout,“ přiznával trenér hradeckých „votroků“ Václav Kotal.

Kotal: Čtyři tisíce diváků. Ale tříhlavých!

I on se musel na lavičce jen usmát, když hlasatel oznámil, že duel se Spartou je vyprodaný a v ochozech se tudíž tísní šest tisíc diváků. „Podle mě jich tady byly čtyři tisíce. Ale tříhlavých,“ hodil do placu pobavený bonmot.

Hradecký Tomáš Rezek (vpravo) oslavuje svůj gól, který dal Spartě.foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

K dobrému rozmaru měl bývalý trenér sparťanské rezervy, která se na lavičku Východočechů posadil v závěru předminulé sezóny a „votroky“ vytáhl do ligy, samozřejmě spoustou dobrých důvodů. Jeho svěřenci nejenže hráli výborně a Pražany ve všech směrech přehrávali, ale hlavně Spartu porazili. Po 33 zápasech, kdy to v lize nikdo nedokázal, neboť naposledy padlo letenské mužstvo v předminulém ročníku ve Zlíně.

A teď ho udolal Hradec. A dokonce v zápase, k němuž Sparta nastoupila s mistrovskou aurou. „Rychlý gól nám obrovsky pomohl, neboť jsme se dostali do hry a celou první půli kontrolovali. Hlavně proto, že jsme byli na Spartu připraveni a dokázali její hru eliminovat,“ liboval si Kotal, jenž je teď na východě Čech za hrdinu.

Dvě paralely na minulost

Však i dotaz na paralelu s minulostí padl... Když před půl stoletím vstoupil Hradec jako nováček vítězně do ligy, nakonec ji senzačně vyhrál a stal se mistrem.

„Ale když do ní vstoupil vítězně ve dvaasedmdesátém, nakonec sestoupil. První paralela se mi jeví jako absolutně nereálná, i když bychom ji pochopitelně rádi zopakovali, druhou nesmíme připustit. Spartu jsme sice na úvod porazili a tři body získali, ale dalších devětadvacet zápasů nás ještě čeká,“ vracel Kotal své svěřence hodně rychle zpátky na zem.

Chovanec: Scházely nám vítězné typy

Na zem bude rychle vracet své hráče i sparťanské trenér Jozef Chovanec. „Alespoň že varování přišlo v pravý čas. Měli jsme na place málo vítězných typů a nebylo z nás vůbec cítit, že jsme sem přijeli vyhrát. Ledabyle jsme začali a ledabyle celou první půli odkopali, takže proti jednoduše hrajícím a entusiasmem oplývajícím domácím jsem neměli nárok. Vždyť právě tyto vlastnosti, které nás v loňském ročníku ctily, nám v Hradci chyběly,“ nešetřil svůj tým.

„A měl bych? Nevím, s kým bych mohl být spokojený,“ pravil lakonicky.

Reklama

Související témata: