Hlavní obsah

Fanoušci Baníku řádili ve vlaku a zranili policistu, sparťani poničili dva autobusy

OSTRAVA/HRADEC KRÁLOVÉ

Opilí fotbaloví fanoušci Baníku Ostrava při cestě vlakem z nedělního prvoligového utkání s Příbramí poničili interiér několika vagónů a zranili jednoho policistu. "Nezaháleli" ani sparťanští vlajkonoši, kteří poničili dva autobusy v Hradci Králové. Škoda je vyčíslena na 60 000 korun.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Policie zadržela dva fanoušky Baníku, kteří jsou podezřelí ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě. Policie nadále vyšetřuje míru zavinění konkrétních osob, dodala mluvčí. "Svou roli zcela určitě sehrál i alkohol. Fanoušci se chovali arogantně, agresivita vůči policistům se stupňovala. Jeden ze zakročujících policistů musel následně (po fyzickém útoku) vyhledat lékařské ošetření," upřesnila mluvčí.

Fanoušci ve vozech strhali záclony, rozbili okno a umyvadlo na toaletě. Škodu vyčíslily České dráhy (ČD) předběžně na 25 000 korun. "Vozy celkově velmi znečistili, což si vyžádá speciální mimořádný úklid," řekl ČTK mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Během cesty policisté řešili také několik přestupků - fanoušci ve vlaku i přes zákaz kouřili a ve vagonech dělali nepořádek. Ještě v Praze policie zadržela jednoho z nich kvůli přestupku proti veřejnému pořádku a neuposlechnutí policisty.

Z nádraží rovnou na záchytku 

Samotné prvoligové utkání mezi Příbramí a Baníkem Ostrava se obešlo bez velkých incidentů. Policie musela zakročit jen na nádraží v Příbrami, odkud odvezla dva fanoušky přímo na záchytnou stanici.

Zároveň zakročila proti skupině fotbalových příznivců, kteří se pohybovali v kolejišti. Do zajištění bezpečnosti rizikového zápasu se celkem zapojilo přes 300 policistů, nasazen byl také vrtulník.

Sparťani rozmlátili autobusy, škoda za 60 tisíc

Škoda na dvou autobusech zničených sparťanskými chuligány po sobotním utkání první fotbalové ligy v Hradci Králové je asi 60.000 korun. Uvedl to v pondělí ředitel hradeckého dopravního podniku Miloslav Kulich. Město chce přesto autobusy pro odvoz fanoušků ze stadiónu přistavovat i na další zápasy.

Zhruba 200 sparťanských příznivců po zápase, v němž prvoligový nováček z Hradce Králové zvítězil nad mistrovskou Spartou 2:1, nasedlo do dvou autobusů. Cestou na vlakové nádraží je zničili. Rozbili okna, poškodili dveře a poničili vnitřek autobusů. Policie před nádražím všechny pasažéry autobusů spoutala a následně před odjezdem do Prahy legitimovala.

Hrozí až dva roky vězení

Zatím policie nikoho neobvinila. "Případ dál vyšetřujeme. Totožnost všech asi 200 fanoušků známe. Při určení konkrétních viníků bychom chtěli využít záběrů vlastních či televizních štábů přítomných na místě události," řekla mluvčí hradecké policie. Viníkům hrozí za poškozování cizí věci a výtržnictví až dva roky vězení.

Hradecká radnice hodlá fanoušky ze stadiónu dál odvážet autobusy. "Je lepší je mít v autobusech než riskovat, že se po zápase budou toulat po městě a ničit majetek. Škoda by pak mohla být vyšší než na případně poničených autobusech," uvedl mluvčí radnice Václav Svoboda. Město také zvažuje, že autobusům pro fanoušky dá takové úpravy, aby případnému řádění vandalů lépe odolaly.

Policie v souvislosti se zápasem do akce nasadila několik stovek mužů. Při kontrole sparťanských chuligánů policie v sobotu také zatkla jednu osobu, po které bylo vyhlášeno celostátní pátrání kvůli jiné trestné činnosti.

Reklama

Související témata: