Hlavní obsah

Votroci mohou přijít o licenci. Aplaudovalo jim dvakrát tolik diváků, než je kapacita stadionu

HRADEC KRÁLOVÉ

Atmosférou, která při sobotní ligové premiéře pod malšovickými „lízátky“ zavládla, by si Hradec Králové zasloužil přinejmenším Champions League. Euforie obrovská, publikum báječné, v ochozech fanoušků minimálně jednou tolik, než je oficiálně udávaná a schválena kapacita stadiónu mluvící o čtyřech, resp. šesti tisících. Jenže právě v tom je, nebo by z toho mohl vzniknout problém eskalující ve finanční sankce vůči Hradci nebo dokonce v uzavření fotbalového stánku „votroků.“

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Atmosféra panovala pod malšovickými lízátky při ligové premiéře se Spartou báječná, diváků přišlo jednou tolik, než je kapacita stadiónu, po výhře nad mistrem se hráči dělili o euforii s fanoušky. Teď ovšem čeká Hradec problém...

Článek

Celý hradecký stadión se náramně bavil. Aby ne, když hlasatel oznamoval, že duelu se Spartou přihlíží šest diváků a je tudíž vyprodáno. Bavil se ostatně i domácí trenér Václav Kotal. „Čtyři tisíce diváků tady určitě byly. Ale tříhlavých,“ hodil po výhře nad Pražany do placu svůj odhad.

Fotbalu jde o každého diváka,ale...

Dvanáctitisícová návštěva na ligovém utkání představuje v tuzemských fotbalových poměrech obrovskou událost. Překročení kapacity o šest tisíc diváků ještě větší, i když pod malšovickými „lízátky“ šlo o zápas hodně specifický. Už tím, že nováček vracející se po sedmi letech na ligovou scénu hostil mistrovskou Spartu.

„Bylo lepší, když pořadatelé po dohodě s policií na stadión šest tisíc fanoušků navíc vpustili a měli je pod kontrolou, než aby je nechali před branami a riskovali jejich nespokojenost, zlobu, výtržnosti a násilí,“ zastává se Východočechů šéf oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas.

„Rozum do hrsti - bojujeme přece o každého diváka a teď že bychom jich neměli pustit do ochozů rovnou šest tisíc?! V Hradci, kde žádné riziko nehrozí a únikových zón je dost a dost? Navíc všechno proběhlo v naprostém pořádku, pořadatelé zápas zvládli a k žádnému excesu nedošlo,“ nemíní dělat z překročené kapacity hradeckého stadiónu vědu. Dokonce i reminiscence na minulost přidal. „Když jsme tam při předchozím postupu „votroků“ do ligy před 32 lety se Slavií hráli, měl malšovický stadión kapacitu dvaadvacet tisíc diváků. A na nás jich přišlo pětatřicet tisíc! Pamatují si to, protože jsem dával první gól.“

Bez výjimek a pardonů, tvrdí manažer

Zatímco Lubas vnímá překročenou kapacitu hradeckého fotbalového stánku jako případ zcela výjimečný (Lubas: „Podobně tolerantní jsme byli vůči Mostu, když postoupil do ligy a hrál první zápas s Teplicemi...“), licenční manažer ČMFS Stanislav Rýznar jen kostatoval, že si počká na zprávu delegáta, která je pro něho směrodatná.

„Hradec o žádnou výjimku nežádal a my ji ostatně ani neudělujeme. Nikomu,“ poznamenal, když se dočetl, že kapacita stadionu byla překročena a diváci seděli i mimo vyhrazená místa. „Počkám si ovšem až na zprávu delegáta, která je pro naši komisi rozhodující. Osobně si ji vyžádám... Na vlastní oči jsem utkání neviděl, protože jsem byl v zahraničí,“ odmítal dál spekulovat o případných dalších krocích.

Jenže delegát zápasu Miroslav Svoboda potvrdil: „I ve zprávě o utkání je uvedeno, že bylo sice nahlášeno šest tisíc diváků, ale vizuálně byl jejich počet vyšší. Ani technický delegát ostatně ve své zprávě neodhadl, o kolik byla podle jeho mínění povolená kapacita stadiónu překročena,“ reprodukoval Svoboda pro Právo a Sport.cz obsah obou písemností. „Zprávu o utkání ostatně podepsal i hlavní pořadatel, což znamená, že byl s připomínkou seznámen,“ dodal na vysvětlenou.

Sankce? Od napomenutí po odebrání licence

Až tato informace přiměla licenčního svazového manažera Rýznara k poodhalení kroků, jež by teoreticky mohly následovat. Tedy, pokud by jeho komise dostala podnět k zahájení řízení.  „Jestliže dojde k porušení licenčních podmínek, mohou následovat sankce. Od napomenutí přes peněžitou pokutu až třeba po odebrání licence, což je ale až krajní případ. Žádný podnět jsme ale zatím nedostali,“ tvrdil a na vysvětlenou dodával: „K překročení kapacity může dojít výjimečně na požádání policie. To kdyby hrozilo vyvolání nepokojů od diváků, kteří zůstali před branami.“

Sedačky dalším problémem

Jeho komise by se však každopádně měla zabývat tím, proč na malšovickém stadiónu zůstaly jen plastové lavice namísto požadovaných samostatných sedadel s opěrkou vysokou 30 centimetrů, jak stanoví svazové normy. I těch je v ochozech stěží pár stovek.

„Při kontrole stadionu nás funkcionáři Hradce ujistili, že na premiéru budou takovýchto samostatných sedadel nachystány čtyři tisíce.  A dokonce tvrdili, že udělají maximum, aby kapacitu zvýšili na šest tisíc,“ poznamenal Rýznar.

Malšovický stadion navštívil před půldruhým měsícem společně s Ivo Lubasem, i u královéhradeckého primátora seděli a dostali se jim ujištění, že do startu ligy bude všechno nachystáno tak, aby i sedačky odpovídaly licenčním podmínkám. Ukázalo se ovšem, že uvěřili slibům, které se nenaplnily.

Reklama

Související témata: