Hlavní obsah

Vášně ohledně stadiónu časem zmizí, věří rivalové z Vršovic

PRAHA

Některým fanouškům Bohemians 1905 a Slavie Praha se dál ježí chlupy, jsou vzteky bez sebe. Hrozbu bojkotu v realitu proměnily na startu fotbalové ligy stovky příznivců obou klubů, které spojuje i takřka na smrt rozděluje společné užívání Synot Tip Arény v pražských Vršovicích. Vášně pominou, věří kluboví šéfové.

Článek

Hlediště při derby, jež otevřelo celou ligu, ale bylo poloprázdné nejen kvůli hicu lákajícímu k vodě. Někteří fandové na protest odcházeli jak stádo trucovitých manželek, i na konflikt s policií došlo...

„Proč si transparenty nevyvěsí tady, měli by to zadarmo i v televizi a bylo by to účinnější,“ kroutil hlavou Pavel Hoftych, kouč Bohemians, byť ani on netleská přesunu Klokanů z kultovního Ďolíčku do Edenu.

Stěhování se až na protest obešlo bez zádrhele. I fanshop si zelenobílí v tribuně otevřeli, policisté ho pro jistotu pečlivě střežili. „Se Slavií problémy nejsou,“ ujišťoval šéf Bohemians Lukáš Přibyl, že mezi vedoucími představiteli klubů vše proběhlo bez potíží. „Bohemku tu nechceme!“ povykovala ale horda červenobílých na adresu klubu, nositele pohnutých dějin i s dluhy a maléry.

„Eden nikdy nebude naším domovem,“ přiléval do kotle vášní i kapitán a brankář Bohemians Radek Sňozík ještě v týdnu před utkáním. „Nezvykneme si tady,“ vedl si dál svou po smírném boji. „Časem se to snad zlomí a fandové půjdu za námi, abychom se třeba jednou dočkali i toho našeho vlastního stadiónu,“ očekával obroušení hrotů Přibyl.

I část fandů Slavie se ale čertí natolik, že odmítají do Edenu chodit. „Tři hodiny s nimi seděli trenér Jarolím, asistent Řehák a záložník Raqued. Vypadalo to, že někteří pochopili. Jiní, bohužel...“ ukazoval k poloprázdnému kotli při zápase Ondřej Zlámal, mluvčí klubu, který stále tíží nezdar z minulé sezóny. „Budeme s nimi ale mluvit dál, stojíme o ně,“ dodal.

O hřiště se kluby ve světě dělí běžně

Jeden stadión pro dva – ve světě a vlastně i u nás nic mimořádného. Snesou se na něm v Miláně i fandové takových rivalů, jako jsou Inter a AC. V Římě překlenou i politický podtext: fandové AS bývají řazeni k levici, příznivci i někteří hráči Lazia netajili mnohdy obdiv k fašismu. A jejich týmy hrají na jednom, Olympijském stadiónu.

V těchto případech stánky patří městu, či společně klubům (v Mnichově po finančních turbulencích v TSV má rozhodující podíl Bayern), spravují je komerční instituce.

Hodně blízko sebe se v minulosti u nás snesli i takoví rivalové jako Sparta a Slavia či v Bratislavě Slovan a Inter. Pravda, ne na jednom stadiónu, ale jen „přes ulici“.

Kde hrají dva týmy na jednom stadionu:
San Siro – MilánInter a AC
Allianz Arena – MnichovBayern a TSV 1860
Olympijský stadión – ŘímLazio a AS
Jan Breydel Stadium – BruggyFC a Cercle
Stínadla – TepliceTeplice a Ústí nad Labem
Synot Tip Aréna – PrahaSlavia a Bohemians
Fandové Slavie vyhánějí Bohemku, ač v Edenu je jejich klub víceméně jen nájemníkem, podobně jako zelenobílí, jejichž fandové pro změnu na protest nechtějí chodit na zápasy.
Dělba o stadión je realitou i v řadě dalších měst (Janov, Turín).
Kuriozita: Ta Quali – Malta
Hraje zde šest z deseti klubů místní I. ligy (Marsaxlokk, Msida St. Joseph FC, Qormi FC, Sliema Wanderers, Tarxien Rainbows FC, Valletta FC).
Vlastníkem stadiónu je tamní fotbalová asociace, tudíž si nároky na něj nikdo nemůže vynucovat. Navíc by ligu na kamenitých ostrovech ani nebylo kde odehrát. Optikou vršovických fandů by tam ovšem z protestů a bojkotů nevyšly.

Reklama

Související témata: