Hlavní obsah

Fanoušci Sparty podali trestní oznámení kvůli zásahu policie v Hradci

PRAHA

Fanoušci fotbalové Sparty z občanského sdružení Dvanáctým hráčem jsme my! podali trestní oznámení kvůli zákroku policie po ligovém utkání v Hradci Králové. Zhruba dvě stovky příznivců letenského klubu nechala policie ležet na dlažbě před královéhradeckým vlakovým nádražím kvůli tomu, že dosud neznámí lidé podle policistů poničili autobusy MHD.

Článek

Podle stížností a trestních oznámení, zveřejněných na webu Spartaforever.cz, byl zákrok policistů neopodstatněný a nezákonný.

V souvislosti se zásahem učinilo občanské sdružení několik kroků. Jeho právní zástupce podal na policejní prezidium stížnost a trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby.

Další trestní oznámení, tentokrát pro podezření ze spáchání obecného ohrožení nebo jiného trestného činu, putovalo na královéhradecké krajské ředitelství policie. Stížnost na jednání policistů pak advokát sdružení podal na policejní inspekci.

Uplatnili prý princip kolektivní viny

"Je zcela nepřijatelné, aby i v případě, že se několik jedinců v davu několika stovek lidí dopouští protiprávního jednání, byl poté uplatňován princip takzvané kolektivní viny na občanech, kteří se žádného protiprávního jednání zcela evidentně nedopustili," stojí v trestním oznámení.

Fanoušků Sparty přijelo do Hradce Králové několik stovek. Po utkání nastoupilo asi 200 z nich do připravených autobusů, které je měly odvézt na nádraží. Podle policie ale cestou autobusy poničili - rozbili okna, poškodili dveře a zničili vnitřek vozů. Dopravní podnik škodu vyčíslil na zhruba 60.000 korun.

Policie pak před nádražím všechny pasažéry autobusů spoutala a legitimovala. Tři lidé byli při zákroku zraněni a zdravotníci je převezli k ošetření do nemocnice. Policie případ vyšetřuje s podezřením na spáchání trestných činů poškozování cizí věci a výtržnictví.

Mluvčí pochybení odmítla 

Sparťané již dříve zásah policistů v internetových diskuzích kritizovali s tím, že opatření byla neadekvátní i vzhledem k tomu, že drtivá většina pasažérů se podle nich na ničení vozů nepodílela. Mluvčí hradecké policie Anna Pešavová ale pochybení odmítla.

Fanoušci například podle ní házeli vylomené vybavení z autobusů a ohrožovali ostatní lidi. "My jsme v tu chvíli měli 200 podezřelých, 200 potenciálních pachatelů. To, jak zakročili policisté, byl normální zásah, standardní postup," řekla serveru Týden.cz.

Problém už před utkáním

Podle občanského sdružení nastal problém už po utkání. Podle trestních oznámení bylo zhruba 200 fanoušků donuceno nastoupit do přistavených autobusů proti své vůli.

"Do autobusů bylo donuceno nastoupit tolik fanoušků, že dovolená kapacita autobusů byla několikráte překročena, tedy v souladu s právními předpisy by takové autobusy vůbec neměly vyjet a stát se tak účastníkem silničního provozu. V důsledku přeplněných autobusů došlo k popraskání několika skleněných výplní oken," uvedli fanoušci. Tím prý mohl být spáchán trestný čin obecného ohrožení, protože byl podle nich ohrožen život, zdraví a majetek převážených lidí.

Před nádražím pak proti pasažérům zakročila policie. Podle trestního oznámení si museli všichni lehnout obličejem k zemi a následně byli spoutáni. V této pozici pak museli podle dokumentů za vytrvalého deště setrvat asi 45 minut.

"V průběhu celého zákroku bylo fanouškům vulgárně nadáváno zasahujícími příslušníky Policie České republiky a bylo s nimi velmi neslušně jednáno...Někteří ze zasahujících příslušníků nebyli označeni služebním číslem a pro fanoušky nepochopitelně strávenou dobu na zemi si krátili údery obušků a nohou do různých částí těl fanoušků," napsali příznivci Sparty.

 "Šikanózní výkon práva"

Uvedli, že žádný z pasažérů se nechoval agresivně a nehrozilo narušení veřejného pořádku. Šlo tak podle nich o "šikanózní výkon práva", který byl neopodstatněný, nedůvodný, neprofesionální a odporoval ústavní ochraně základních lidských práv.

Podle příznivců letenského celku policie nikoho při zákroku nezadržela. Policie ovšem tehdy informovala o tom, že při kontrole zatkla jednoho celostátně hledaného člověka. Sparťané chtějí podat i žalobu kvůli poničeným osobním věcem.

Reklama

Související témata: