Hlavní obsah

Trenér Jablonce František Komňacký tvrdí: Umím v kabině i pořádně zařvat

NIKÓSIE

Fotbalisty Jablonce čeká ve čtvrtek večer první duel 3. předkola Evropské ligy. Do Nikósie odletěl bez zraněného Zábojníka a v hlavách s nedělním debaklem 1:4 v Olomouci. Kouč František Komňacký (60) si dal jako prvořadý úkol zvednout morálku mužstva... „Když je třeba, umím v kabině i pořádně zařvat,“ přiznal jinak velmi kultivovaný kouč.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Jablonce František Komňacký

Článek

Začnu tím debaklem na Hané. Nedělní ligovou porážku 1:4 v Olomouci jste pojmenoval jako velkou ostudu. Jak jste spal na pondělí?

Velice mizerně. Pořád se mi to honilo hlavou, hledal jsem odpovědi na spoustu otázek. Nevím, jestli jsme dostali facku v pravou nebo nepravou chvíli, to ukáže čas, ale při vší úctě k soupeři to byl z naší strany opravdu špatný, velice ostudný výkon. Bez ohledu na strašný výsledek. Olomouc byla ve druhém poločase jasně lepší. My jsme úplně propadli. Byl to pro nás těžký debakl.

Jak reagovali vaši hráči, stihli jste ten průšvih probrat?

Byli z toho hodně zklamaní. Nejen z výsledku, ale i vystoupení. Vzhledem ke krátkému času před zápasem Evropské ligy, jsme si řekli to nejpodstatnější. Co bylo příčinou a jak se toho vyvarovat.

Pochopili to?

Věřím, že ano. Byli z toho opravdu zničení. Teď je třeba se psychicky nabudit na velmi silného soupeře, aby se něco podobného neopakovalo.

Hráči ale po takových zápasech rádi říkají, že je třeba zapomenout a jít dál...

Je třeba si říct, proč se to stalo. Najít příčiny chyb, které jsme udělali, a cestu, aby se neopakovaly. O tom budeme hlavně hovořit. Musejí si to uvědomit. Oni sami dobře vědí, že udělali ostudu klubu, sponzorům, městu a hlavně sami sobě. Takový výkon a výsledek snižuje jejich image i sebevědomí. Jablonec se vybudoval dobrou pozici v českém fotbale a tohle ji hodně poškodilo.

Řekl jste, že výkon v Olomouci hráčům snížil sebevědomí a image, nesnížíte jim i peníze?

V Jablonci se sahá hráčům na peníze v krajním případě. Je to jedna z posledních možností řešení problému. Prezident klubu Miroslav Pelta k tomuto řešení nesahá často. V tuto chvíli to není třeba, i když se jednalo o velkou ostudu. Hráči si uvědomují, co udělali, a to je první pozitivní krok k nápravě. Jak moc si to vzali k srdci, se ukáže už ve čtvrtek večer, minimálně v přístupu k zápasu. Věřím, že zápas zvládnou. Fotbal hrát určitě nezapomněli.

Jste vzdělaný člověk, působíte velmi kultivovaným dojmem. Neumím si vás představit, jak zvednete v kabině hlas...

Tak se přijďte podívat, až se nějaký důvod naskytne... Samozřejmě se snažím chovat kultivovaně vzhledem ke svému vzdělání a povaze. Chcete-li uspět jako trenér, aby hráči rozuměli tomu, co jim říkáte, pak musíte někdy přistoupit na jejich úroveň komunikace. Když to je třeba, umím v kabině pořádně zařvat a padají i nespisovná slova.

František Komňackýfoto: archiv

Po losu jste říkal, že Apoel je přijatelný soupeř. Po výprasku na Hané jste názor poopravil s tím, že je lepší, než Olomouc. Co o Kypřanech víte?

Apoel jsem viděl na vlastní oči a máme k dispozici další dvě videa, takže informací jsme získali dostatek. Je to velmi kvalitní tým, v němž mnoho Kypřanů nehraje. Opírá se o hru Brazilců, Portugalců, je tam jeden velmi dobrý srbský fotbalista. Největší zbraní je ale brazilský koncový útočník Solari. Apoel je dvacetinásobným mistrem Kypru, nejúspěšnější fotbalový klub v zemi. V naší lize nehraje tolik tak kvalitních týmů. Loni hrál základní skupinu Ligy mistrů a remízoval s Chelsea i Atlétikem Madrid. Komu z českých celků se něco takového povedlo.

V čem jsou přednosti soupeře?

Především v technice a rychlosti. V utkání, které jsem viděl, vzhledem ke svojí povaze, ve druhé půli nehráli už tak koncentrovaně. Část zápasu odchodili.

Jablonec ale není rychlostní tým...

To víme, že rychlost není zrovna naší předností. Musíme ji proto nahradit především taktikou. Jestliže je někdo rychlejší, musíme tuto jeho přednost eliminovat třeba účinným bráněním v bloku a rychlým přechodem do protiútoku.

Znamená to, že pojedete do Nikósie hlavně bránit?

To bychom neuspěli. Bránit tam 0:0 by byl nesmysl. Musíme hrát tak, aby soupeř nemohl jen útočit. My se musíme prosadit i v ofenzivě a snažit se z toho vytěžit maximum, nejlépe vstřelit nějaký gól. Pokud hráči k utkání přistoupí stoprocentně, budou hrát odpovědně a koncentrovaně, máme šanci uspět. To znamená předvést na hřišti to, co je v našich silách a v Olomouci jsme to nedokázali. Z Nikósie si chceme přivézt výsledek, který nám dá postupové šance pro odvetu.

Koho máte k dispozici?

Vzal jsem osmnáct hráčů, víc jich stejně použít nemůžeme. Chybí stoper Zábojník, kterého nahradí Pavlík. Další změny v sestavě dělat nebudu, pokud se nestane něco mimořádného.

Jaké panuje v Nikósii počasí?

Být tady na dovolené, tak jsem spokojený. Teploměr se pohybuje něco přes pětatřicet stupňů. U moře musí být krásně. My se ale pohybujeme v klimatizovaném hotelu, pro fotbal tohle vedro není dobré. Vyjdeme ven až na večerní předzápasový trénink.

Reklama