Hlavní obsah

Video Řepku usvědčilo. Plival, takže Goldův tribunál mu zastavil činnost

PRAHA

Plivanec na Volešáka může přijít kapitána pražské Sparty Tomáše Řepku pořádně draho. V nedělním ligovém duelu na jihu Čech si stoprocentně nezahraje, neboť Goldův strahovský triubunál mu s okamžitou platností zastavil činnost. A kdyby jen to - po shlédnutí videozáznamu dospěl k názoru, že šlo o hrubé nesportovní chování, za které měl být vyloučen. A za to může letenský drsňák slíznout podle platného sazebníku trest od dvou až po osm zápasů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapitán Tomáš Řepka má po plivanci na Volešáka zastavenu činnosti a minimálně v Českých Budějovicích bude svému týmu chybět.

Článek

Plival, o tom není sporu. I disciplinární komise k tomuto přesvědčení dospěla, když shlédla videozáznam inkriminovaného sobotního střetnutí mezi Spartou a Slováckem a prostudovala situaci ze závěrečných minut.

Sudí nic neviděli, video ho ale usvědčilo

Nejprve Volešák faulující Řepku, poté Řepka kulhající a po jedné noze poskakující, nakonec Řepka plivající. Žádné andělské sliny, ale plivanec Zorra mstitele, do něhož se drsňák Řepka v tu ránu převtělil.

Prostě jen další z blikanců letenského kapitána, který se neovládl. A nic mu nepomohlo, že ani hlavní sudí Bílek, ani jeho asistent Slavík nic neviděli a v zápise o utkání se tudíž o scéně slovem nezmínili, byť Slavíkovi se odehrála prakticky přímo před očima.

Až video Řepku usvědčilo. Poplivaný Volešák samozřejmě také.

Tomáše Řepku usvědčilo video.foto: Právo/Petr Hloušek

Trest? Třeba i čtyři zápasy!

"Disciplinární komise ovšem na základě záběrů České televize, které jsou průkazné, konstatovala, že došlo k hrubému nesportovnímu chování," glosoval verdikt Goldova tribunálu jeho mluvčí Jaroslav Kolář. "Proto zahájila s Tomášem Řepkou disciplinární řízení a zároveň mu s okamžitou platností zastavila činnost."

Kapitán letenského týmu tak bude chybět trenéru Jozefu Chovancovi nejen v nedělním duelu třetího ligového kola v Českých Budějovicích, ale i v dalším ligovém kole doma proti Ostravě.  Dost možná, že scházet bude ještě déle, protože sazebník fotbalových trestů mluví v případě hrubého nesportovního chování o zastavení činnosti na dva až osm zápasů.

"O výši trestu bude rozhodnuto až příští čtvrtek 5. srpna, na kdy si Tomáše Řepku disciplinární komise pozvala na své zasedání," nechtěl sankce, které na sparťanského drsňáka dopadnou, předjímat mluvčí komise Kolář.

Distanc přijali na Letné s pokorou

Řepka přijal trest s pokorou. Sparta zrovna tak. A to přesto, že je bez svého kapitána poloviční, což se ostatně ukázalo hned v prvním ligovém kole v Hradci Králové, kdy Řepka za vyloučení v Superpoháru nuceně absentoval a mistrovský celek prohrál.

"Zastavení činnosti akceptuje jak Tomáš, tak i Sparta. A je samozřejmé, že se náš kapitán příští čtvrtek na Strahov na jednání disciplinární komise dostaví," potvrdil mluvčí letenského klubu Ondřej Kasík, že na Letné po vynesení ortelu nad jejich kapitánem rozhodně vášně nevzplály.

Tomáš Řepka netuší, jaký ortel nad ním disciplinární komise nakonec vynese.foto: Právo/Petr Hloušek

"Řepka porušil povinnosti, jež má zakotveny v profesionální smlouvě, a proto už vedení klubu jeho přečin řešilo. I na sankce samozřejmě došlo, ale veřejně o nich mluvit nebudeme, natož abychom oznamovali jejich výši," prozradil Kasík, že sparťanský kapitán to už na Letné schytal.

Půjde zřejmě o hodně vysokou pokutu. Před třemi lety napařilo spaťanské vedení za teplický incident finanční flastr 150 tisíc, na jaře roku 2008 za vyloučení v zápase s Brnem, po němž na Letné přišlo o titul, mu vyměřili pokutu dokonce o padesát tisíc vyšší.

Řepka: Jde jen o souhru náhod

Logicky, protože jeho absence ve sparťanské sestavě přináší takřka pravidelně bodové ztráty. Duel pod mlašovickými lízátky hned na úvod ligy toho byl důkazem. A teď budou Chovancovi svěřenci nastupovat v neděli v Českých Budějovicích opět bez svého kapitána, takže hrozí, že bez Řepky budou zase poloviční.

"Všude se o tom sice mluví a píše, já ale ten pocit nemám. Podle mého jde jen o shodu náhod. Kdyby ze sestavy vypadla celá osa, kdyby absentovali čtyři, pět hráčů, možné by to bylo, ale tomuhle se mně věřit nechce,“ nechal se slyšet Tomáš Řepka v chatu pro Sport.cz.

Reklama

Související témata: