Hlavní obsah

Budějovice - Sparta 1:0Mistrovská Sparta se sestavou plnou náhradníků padla i na jihu Čech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
63. Jarabica 1 : 0

Mistr zase padl. A opět na cizím hřišti. Zase až tak velký div to nebyl, protože letenský manažer a trenér Jozef Chovanec postavil na jihu Čech mužstvo z náhradníků, neboť postup přes Poznaň do závěrečné fáze kvalifikace o Champions League je pro Spartu prioritou, před níž musí i honba za ligovými body ustoupit. Také v Českých Budějovicích za to Pražané zaplatili, i když za prohru si mohli i sami. Kdyby v první půli proměnili vyložené šance, jež se jim nabídly, z jihu Čech s prázdnou odjíždět nemuseli.

Článek

Přes půlku základní sestavy Chovanec nepostavil, neboť Blažka, Pamiče, Sionka, Matějovského, Wilfrieda a Kadlece šetřil na středeční kvalifikační odvetu v Poznani, a protože s distancovaným Řepkou samozřejmě také počítat nemohl, nabízela se Jihočechům mimořádná příležitost získat skalp mistra.

"Výhra o gól by mně stačila. Co výhra, i remízu bych bral,“ zůstával před zápasem přesto při zemi českobudějovický kouč Jaroslav Šilhavý.

Věděl co říká, neboť letenští náhradníci se prali o svou šanci a trenérovo povšimnutí, takže si počínali hodně aktivně a celý první půli měli jasně navrch. Jen střelba jim dělala nevýslovné problémy, takže i proto drželi Jihočeši bezgólovou remízu. Zásluhou výborného brankáře Kučery také, to se ví, neboť Kladrubského tvrdou ránu likvidoval s přehledem, Žofčákův trestný kop zpod břevna rovněž bravurně vytáhl a dělovku Adiaby těsně před půlí také vyrazil.

A když i on byl bezmocný a na vyloženou sparťanskou šanci reagovat nemohl, spálili ji sami Pražané. Jako třeba Třešňák pět minut před přestávkou, jenž sám před Kučerou poslal parádní Jeslínkův centr hlavou hodně vedle.

Celou první půli bránící a tlaku Sparty víceméně odolávající Jihočeši sebrali odvahu k útočení až po přestávce, kdy je k tomu samozřejmě vyzval Otepka. Jeho střela totiž nadělala Zítkovi hodně problémů a i když ji nadvakrát kryl, pochopili domácí, že víc troufat si rozhodně mohou.

Do šestnáctky Pražanů začal létat jeden centr za druhým a závar střídal závar, takže bylo jen otázkou času, kdy Zítka kapituluje. Při obrovské šanci Ondráška mu ještě vypomohl Hejda, který míč vykopl z čáry, čtyři minuty poté však byl proti střele Jarabici bezmocný. A to se domácí hráči pár minut před tím  ještě moc a moc zlobili, že sudí Královec krátce před tím neodpískal penaltu za ruk jednoho z ležících sparťanských hráčů...

Chovanec sice zkusil na poslední půlhodinu nasadit Kadlece, Lačného a po inkasovaném gólu i Sionka, jenže nic platné už to nebylo. Do pořádné šance se jeho svěřenci už nedostali, takže přání domácího kouče Šilhavého se nakonec naplnilo. Nadšeně bojující Jihočeši skalp mistra získali!

České Budějovice - Sparta 1:0
Branky: 63. Jarabica. Rozhodčí: Královec - Zlámal, Ubias. ŽK: Otepka - Krob, Žofčák. Diváci: 5659. Poločas 0:0.
České Budějovice: Kučera - Laštovka, Horejš, Jarabica, Žižka - Hudson, Černák, Otepka, Benát (48. Šíma) - Pecka (71.Mezlík), Ondrášek (83. Sedláček). Trenér: Šilhavý.
Sparta: Zítka - Adiaba, Hejda, Brabec, Krob - Hoheneder - Žofčák, Kladrubský, Zeman (73. Sionko) - Jeslínek (59. Lačný), Třešňák (59. Kadlec). Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: