Hlavní obsah

Wilfried věnoval sparťanům svoji dvanáctku, teď je jejich hrdinou s desítkou

Pavel DosadilSport.cz

Musel se vzdát svého čísla dvanáct. Fotbalová Sparta je navždy vyřadila jako dík fanouškům, svému „dvanáctému hráči“. Bony Wilfried však roste zápas od zápasu i s náhradním číslem deset. „Přinese mu štěstí, protože desítku na Letné vždycky nosili kanonýři,“ připomněl kouč Jozef Chovanec po utkání s Baníkem (4:0), jemuž Wilfried vstřelil dva góly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sparťané Wilfried a Hoheneder se radují z gólu, zato gesta ostravských fotbalistů jsou výrazem bezmoci a zmaru.

Článek

„Bony, Bony!“ burácel letenský stadión, když útočník z Pobřeží slonoviny opouštěl deset minut před koncem trávník v Generali areně. Bony Wilfried dal Baníku první dva góly a znovu ukázal, jak moc je ve svých jedenadvaceti letech pro Spartu důležitý. Před sezónou navždy věnoval všem fanouškům klubu svůj dres s číslem dvanáct a teď je jejich hrdinou s desítkou na zádech. „Mně na čísle nezáleží,“ usmál se hrdina večera.

„Desítku jsme mu vybrali společně. Přinese mu štěstí, protože ji na Letné vždycky nosili kanonýři. A Bony znovu předvedl, že důležité góly vstřelit dovede,“ liboval si kouč Jozef Chovanec.

Sparťanský útočník Wilfried (vpravo) uniká ostravskému Neuwirthovi.foto: Právo/Petr Hloušek

„Je to tím, jak na sobě pracuji. Ale vždy jde o výsledek celého týmu. Kluci mi hodně pomohli. Pro nás je důležité, abychom vyhrávali před zápasy se Žilinou. A měli dobrou atmosféru v týmu,“ poukázal Wilfried na rozhodující bitvy o Ligu mistrů. V prvním utkání doma však bude Spartě chybět. „Co mám dělat, takový je fotbal. Soustředím se aspoň na odvetu.“

Mladík, který se dokáže odvděčit důležitými góly

Absence „vyžluceného“ kanonýra bude pro Spartu citelnou ztrátou. „Byli jsme kritizovaní, že Sparta nemá útočníky, kteří dávají góly. Bony k nám přišel hodně mladý, ale věřili jsme, že právě on se může časem o důležité trefy postarat. Zdokonaluje se a prodloužil u nás spolu s dalšími smlouvu, což byl náš cíl,“ připomněl Chovanec.

Podle kouče je Wilfried nejvíc platný, když celý tým dokáže hrát v pohybu. „Musíme ho dostat do šance, třeba od Sionka dnes obdržel excelentní přihrávku. A Bony se pak důležitými trefami odmění. Dostává hodně ran, viděli jste, co třeba schytal v Polsku. Důležité je, že je zdravý, stává se odolnějším. I na tom pracujeme.“

Sparťanský útočník Wilfried skončil na nosítkách...foto: Právo/Petr Hloušek

Baník je momentálně z formy, to však střelci radost nezkazilo. „Je dobře, že nám to vyšlo zrovna proti tak silnému soupeři. Necítili jsme tentokrát, že je Tomás Řepka potrestaný. Ale pozor, stále je náš kapitán,“ líčil Wilfried.

Často se dostával do potyček s bláznivě hrajícím stoperem Fernando Nevesem z Kapverdských ostrovů. „On mluví francouzsky, stejně jako já. Takže si popovídáme. A taky zanadáváme,“ smál se spokojený útočník.

Reklama

Související témata: