Hlavní obsah

Zoufalá Ostrava potupou na Spartě završila týden hrůzy

PRAHA

Jako v nejčernějším snu si musejí připadat fotbalisté Baníku Ostrava. Nejprve ostudně vypadli z předkola Evropské ligy s běloruským Mogilevem. Jenže týden hrůzy měl dostat tu nejčernější tečku až v Praze na stadiónu úhlavního ligového rivala z Letné. V neděli večer tam svěřenci trenéra Koubka podlehli Spartě. Úřadující mistr soka potupil čtyřgólovým výpraskem.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zklamaný záložník Baníku Ostrava Tomáš Frejlach

Článek

Žádné slitování neměli fotbalisté pražské Sparty s Baníkem Ostrava. Naopak ještě více ťali do ran, které jim způsobil neznámý Mogilev.

„Chtěli jsme odčinit vyřazení z evropských pohárů, ale vlastně jsme udělali ještě větší ostudu. Čtyři inkasované góly, to je vážně hodně,“ kroutil hlavou nad výpraskem Adam Varadi.

Útočník Ostravy byl v druhém poločase vyloučen. „Jenže jsem karty dostal za běžné fauly,“ zlobil se na rozhodčího a doufal, že narozdíl od sparťanů vyloučených v Poznani při odvetě 3. předkola Ligy mistrů, ho od vedení mužstva nečeká žádná pokuta. "Bojoval jsem přece za Baník," ošíval se.

Vnitřně jsme silní, vzkazuje Varadi fanouškům

Příčiny nezdarů v měřeních se silnými soky vidí hlavně v odchodech klíčových hráčů v průběhu léta. „Vyměnili jsme spoustu lidí, což nás dost poznamenalo. A teď nejsme sehraní. Ale jsem si jistý, že se dokážeme oklepat, protože vnitřně je naše mužstvo nesmírně silné,“ ujišťoval Varadi.

Sparťan Lukáš Hejda (vzadu) brání Adama Varadiho z Ostravy.foto: Právo/Petr Hloušek

Naříkal nad způsobem, jakým Baník odehrál první poločas na Letné. „Dvakrát jsme se vlastně pokořili sami. Způsob, jakým jsme dostali první gól, byl hrozný. Pak už jsme byli strašně nervózní. A dvoubrankové manko se na Spartě těžko otáčí,“ tvrdil Varadi.

Právě on měl možná na kopačce jedinou jiskřičku ostravské naděje. Po Lukešově přihrávce těsně před odchodem do kabin pálil ze vzdálenosti osmi metrů do protipohybu padajícího Blažka, jenže ten míč zázračně nohou vykopl.

Sparta vyhrála zaslouženě, uznal kouč Koubek

„Možná by se pak zápas vyvíjel jinak. Ale musím uznat, že Sparta se předvedla v dobré formě,“ skládal soupeři kompliment trenér poražených Miroslav Koubek. „Nemohu nijak zpochybnit, že Sparta vyhrála zaslouženě, ale je otázka, jestli jsme si zasloužili prohru takovým rozdílem. Měli jsme pasáže, kdy jsme hráli solidně kombinačně ve středu pole. Ale v pokutovém území byl ve hře obou celků obrovský rozdíl,“ připouštěl Koubek.

Trenér Baníku Ostrava Miroslav Koubekfoto: ČTK/Drahoslav Ramík

„My musíme hledat novou cestu po odchodu několika hráčů. Potřebujeme čas, protože zatím hrajeme jen po šestnáctku,“ pokrčil ostravský trenér rameny a připomínal odchody Ličky, Mičoly a Vydry.

Po vyloučení Varadiho hrála Sparta bago

Jeho nářky byly trošku liché. Baník byl naprosto zoufalý. Světlým zábleskem v bezbřehé marnosti hostujícího týmu byla právě poslední minuta první půle, kdy Lukešův centr nevyužil Varadi. Když pak Neuwirth po přestávce stupidně fauloval Hohenedera v pokutovém území a Kladrubský penaltu proměnil, dohrával Baník v agónii. Jeho hráči si nepřihráli, často si pomáhali jen fauly, a když musel do sprch vyloučený Varadi, hrála Sparta se zdecimovaným sokem bago.

„Proč by měl být výsledek krutý? Rozhodně si nic takového nemyslím. Skóre prostě odpovídá výkonu týmů a předvedené hře,“ prohodil stroze trenér Sparty Jozef Chovanec. Přiznal, že jeho tým skvěle naplnil taktické záměry.

„Vstup do zápasu nám vyšel perfektně. Pohybem jsme přesně podle plánu rozvraceli obranu soupeře. Úkolem bylo rozpohybovat hlavně Nevése a Neuwirtha. K tomu jsme ještě dokázali přidat zvýšený důraz ve středu pole a tudíž jsme měli hru zcela pod kontrolou,“ rozplýval se Chovanec, když spráskaný sok z Ostravy opouštěl Letnou pokořen podruhé během jediného týdne s tím rozdílem, že zatímco trapas s Mogilevem už neodčiní, výprask z Letné bude borce Baníku trápit "jen" do jarní ligové odvety.

Reklama

Související témata: