Hlavní obsah

Teplice zbabraly start. Vachoušek věří, že teď tým ukáže charakter

Radek MalinaPrávo

Bojovali o titul a evropské poháry, nakonec jim zbyly oči pro pláč. A jestli minulý ligový ročník končili fotbalisté Teplic klopýtáním, úvod nového doslova zbabrali. Prohráli na Slovácku (0:3), doma s Příbramí (1:2) a remizovali v Jablonci. Jeden bod je zoufalou vizitkou adepta pozic na špici tabulky. Přesto klíčový záložník Severočechů Štěpán Vachoušek věří, že jeho tým už chytil dech. „Vyrovnání ve čtvrté minutě nastavení v Jablonci dodalo mužstvu sílu," říká před dnešním zápasem s Českými Budějovicemi.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Luboše Loučku z Jablonce (vlevo) brání teplický Štěpán Vachoušek.

Článek

Minulý rok jste dlouho byli ve hře o titul a evropské poháry. Letošní start fotbalové ligy však Teplicím přisuzuje spíše záchranářské starosti. Co se s vaším týmem stalo?

Zmrazil nás první zápas na Slovácku. Tři inkasované góly jsou pro psychiku strašně těžké. Pak se nám nepovedl první poločas s Příbramí, kdy jsme do přestávky dostali dva branky. Pro sebevědomí úplně strašidelný začátek.

Poznamenaly tým úvodní dva nezdary tolik?

Když dva zápasy prohrajete, ztratíte cit pro balón, na hřišti si tolik nevěříte. Rozpoložení týmu bylo špatné. Ale cítím, že vyrovnávací gól v Jablonci ve čtvrté minutě nastavení nám hodně pomohl. Věřím, že už s Českými Budějovicemi vzestup potvrdíme. Mám pocit, že si věříme více. Druhý poločas v Jablonci už byl herně dobrý. A tím, že jsme získali bod se nám hodně ulevilo.

Není špatný výsledek i dílem jistého uspokojení po loňské sezóně, kdy jste hráli velmi dobrý fotbal a byli na špici tabulky?

Uspokojení bych naše výsledky nepřičítal. I když je jasné, že člověk v podvědomí loňské výsledky má. Ale naším problémem je, že nechytíme začátky zápasů. Vždy skóre honíme, když už nám hoří boty. A když člověk dostane trojku v prvním kole na Slovácku, přijde rozčarování. Po Příbrami jsme si vše vyříkali a už v Jablonci se efekt debaty v kabině dostavil.

Body jste získali, hru v druhém poločase zlepšili, tudíž promluva uvnitř týmu musela být hodně razantní?

Samozřejmě, že šlo o hlasitou výměnu názorů. Když jsme odehráli tak zlé zápasy, nemohlo být ticho. Takové výkony nelze přecházet. To, co jsme předvedli v prvních dvou kolech, se prostě opakovat nesmí.

Neměli někteří hráči po loňské skvělé sezóně, byť nezavršené vysněným postupem do pohárové Evropy, nos nahoře? Nedošlo k podcenění protivníků?

Nepodcenili jsme ani Příbram, ani Slovácko. Ač to mnoho lidí odmítá, dnes už v lize může porazit vážně každý každého. Už to není jako před lety, kdy některé týmy nastupovaly do zápasů jako jasný outsider. Ale v pětačtyřiceti minutách druhé půle v Jablonci jsme si dokázali, že fotbal hrát umíme. Teď je na nás všech, abychom ukázali charakter.

Takže jste ho v prvních dvou zápasech sezóny u některých hráčů postrádal?

Prostě jsme nehráli dobře. Nevycházely nám některé věci, s nimiž jsme slavili úspěchy v minulé sezóně. Soupeři nás měli více přečtené.

Projevila se loňská vydařená sezóna teplického mužstva i v přístupu soupeřů k vašemu mužstvu?

Je cítit, že nás protivníci více hlídají. Třeba Slovácko i Příbram bránily mnohem úporněji než v minulém ligovém ročníku, kdy s námi hrály otevřenější partii. Nám minulý rok nahrávalo, že jsme nastupovali do zápasů bez velkého očekávání, soupeři nás nehlídali tak svědomitě. Zatímco nyní musíme místo do otevřené obrany hrát do deseti bránících protihráčů.

Může mizerný start otřást ambicemi vašeho mužstva pro letošní sezónu?

Nemyslím, že by k něčemu takovému byl důvod. Pochopitelně asi nikoho nenapadlo, že po třech kolech bude naše situace tak zlá. Ale někdy se prostě nedaří. Víme, jak chutná pozice, když je tým rozjety a v euforii. Nyní jsme si vyzkoušeli odvrácenou stranu. Musíme se poučit. Přehodnocovat naše plány po třech kolech by bylo předčasné. Vždyť za dva zápasy může být situace v tabulce úplně jiná.

Máte jediný bod po třech kolech. České Budějovice, které dnes doma hostíte, ještě neprohrály. Jde o protivníka, na němž se můžete chytit?

Soupeře vážně neřešíme. Je jedno jak, je jedno s kým, ale tři body prostě urvat musíme. Myslím, že České Budějovice jsou silné hlavně doma. Venku hrají poněkud odlišnějším stylem.

Reklama

Související témata: