Hlavní obsah

Svěrkoš: V Sochaux mi chybí potěšení z fotbalu, chci odejít

Dvakrát vyválčil se Sochaux záchranu ve francouzské lize. Na prahu nově se rozbíhajícího ročníku tamní fotbalové ligy útočník Václav Svěrkoš tuší, že ani v letošní sezóně ho nečeká nic jiného. Přiznává, že by rád okusil atmosféru klubu s vyššími ambicemi.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Václav Svěrkoš na srazu reprezentace

Článek

Proč jste v prvním ligovém zápase proti Arles nenastoupil, když jste v přípravě vynechal jen jediné utkání?

Při pátečním předzápasovém tréninku mi při souboji spoluhráč přišlápl kotník a nemohl jsem ani na lavičku. Do dalšího zápasu bych měl být fit.

Sochaux i bez vás zvládlo vstup do ligy skvěle. Jak důležité bylo vítězství 2:1?

Strašně moc, protože šlo o nováčka soutěže. A právě mužstva, která postoupila z druhé ligy, snad nebudou lepší. A v tabulce budou za námi, což nás přivede k záchraně.

Takže budete znovu hrát jen o záchranu? Vážně není v silách Sochaux atakovat pozice kupříkladu ve středu tabulky?

Máme hodně mladý tým. Klub má skvělou mládežnickou akademii, kde vychovává talenty. Za dobu mého působení vedení prakticky neprodloužilo smlouvu žádnému z klíčových hráčů. Přicházejí právě většinou jen kluci z juniorky. Jsou vážně šikovní. Ale nejsou to tahouni pro první ligu.

Cítíte tedy, že kádr pro nadcházející ročník je slabší než v minulé sezóně?

Odešel záložník Dalmat do Rennes, což je velká ztráta. On pro nás byl klíčovým hráčem. Pokud byl v sestavě, tak jsme vyhrávali. Dokázal sám rozhodnout zápas nebo připravit gólové příležitosti jiným. Měl ještě dva roky smlouvu, ale chtěl odejít za každou cenu. Trošku si ten přestup vytrucoval.

Ale Sochaux také na přestupovém trhu úplně nezahálelo a přivedlo celkem čtyři hráče.

S výjimkou Saugeta jde ale spíše o mladé kluky. Záložníci Anina a Sene i útočník Maiga jsou spíše pro budoucnost.

S jakou náladou jste při vědomí pouhého boje o udržení do ligy vstoupili? Bylo rozpoložení po přípravě dobré?

Žádné velké nadšení rozhodně nepanovalo. Moc dobré výsledky jsme v létě v přátelských utkáních nedělali. Porazili jsme Southampton a Štrasburk, ale jinak… Jediným cílem pro sezónu je vážně záchrana v první lize. Ani o středu tabulky nikdo nemluví. Musíme rychle posbírat body, abychom měli klid a trochu sebevědomí.

Vy jste byl z minulých klubů zvyklý na vyšší příčky v lize. Ale Sochaux i v předešlých dvou letech s vámi v sestavě bojovalo jen o záchranu. A přiznáváte, že ani v nadcházející sezóně to lepší nebude. Ne -omrzel se vám věčný boj o udržení?

Hrát třetí rok po sobě o záchranu je ubíjející. Člověk pochopitelně z fotbalu nemá radost. Mám smlouvu ještě na dva roky, ale změně bych se nebránil. Žádnou konkrétní nabídku zatím nemám. Můj agent však ví, že chci z klubu pryč. Přemýšlel jsem o zdejším působení hodně. Hodnotil jsem si angažmá v Sochaux ze všech pohledů, jak moc mě naplňuje. Nejde jen o zabezpečení. Chci mít z fotbalu potěšení, které se vytrácí. A nejsem si jistý, že se ho v Sochaux dočkám. To bych byl vážně překvapený.

A jaké jsou vaše osobní ambice?

Loňská sezóna se mi příliš nevydařila. Moje bilance byla špatná i kvůli zraněním. Chci se pochopitelně zlepšit. V přípravě jsem odehrál s výjimkou jediného zápasu, kdy jsem měl natažené vazy v kotníku, všechno. Ale defenzíva je povýšená nade vše. Pořád jsme v deseti za balónem. Trenér razí heslo, že když neinkasujeme, nemůžeme prohrát. A pochvaluje si, že jsme podle statistik loňského ročníku nejlépe běhající tým. Jenže to člověku radost nepřinese.

Přestože jste v přípravě nastupoval pravidelně, nejste v nominaci pro středeční přípravný zápas s Lotyšskem, jenž je generálkou na start kvalifikace o ME 2012.

S trenérem národního týmu Bílkem jsem mluvil naposledy před dvěma jarními zápasy v USA. Tehdy jsem byl po zranění. A ani teď jsem nečekal, že pozvánku dostanu. Ale věřím, že se vrátím. Ať si každý říká, co chce, reprezentace je pro mě úplně nejvyšší meta. A já v ní mám ještě s troškou nadsázky nedodělanou práci. Byl jsem pouze na evropském šampionátu v Rakousku a Švýcarsku přede dvěma lety. A vyřazení v základní skupině mě rozhodně neuspokojilo. Na letošní mistrovství světa jsme nepostoupili. Věřím, že uspějeme v nadcházející kvalifikaci. Chci být součástí nově budovaného týmu.

Postoupit na turnaj, který bude v roce 2012 hostit Polsko a Ukrajina, však bude hodně složité. Věříte po krachu v poměrně snadné skupině minulé kvalifikace v úspěch?

Rozhodně. Dostat se přes Španělsko je pochopitelně složité. Ale zápasy s tímhle mužstvem jsou pro každého obrovskou odměnou, svátkem a motivací, i když o favoritovi není třeba diskutovat. Nicméně druhé místo by mělo být naše.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články