Hlavní obsah

Brno i Teplice slaví první vítězství. Odnesla to Boleslav a nováček z Ústí

PRAHA

Na pátý pokus se konečně dočkali. Fotbalisté Brna a Teplic dokázali v pondělních dohrávkách 5. kola první ligy vydolovat premiérové vítězství v nové sezóně. Tepličtí v severočeském derby porazili 2:0 ligového nováčka z Ústí nad Labem, kterého odsunuli na předposlední příčku tabulky. Brňané po výhře 3:1 nad Mladou Boleslaví získali vůbec první body v sezóně a nadále jsou nejhorším celkem nejvyšší soutěže.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Brněnský útočník Jan Kalabiška (vpravo) obchází Václava Procházku z Mladé Boleslavi.

Článek

Papírové předpoklady v Brně nefungovaly. Domácí byli i přes nulu na bodovém kontě ve srovnání s šestým celkem tabulky aktivnější a hlavně v prvním poločase měli víc ze hry. A v 39. minutě šli do vedení, kdy se parádně trefil z dvaceti metrů Polách. Trousil navíc hlavičkoval do břevna a vsítil gól, jenže z ofsajdové pozice.

Do druhé půle vykročili lépe hosté. Ve 48. minutě zařídil vyrovnání Táborský a kdo ví, jak by se zápas vyvíjel, kdyby vzápětí uspěl Chramosta. Jenže o chvíli později dostali domácí po faulu na Kalabišku možnost pokutového kopu a kapitán Richard Dostálek se z desítky nemýlil. Brno bylo rázem na koni a jeho převahu přetavil v 59. minutě do třetího gólu Michálek. Zbrojovka tak vybojovala vůbec první body v nové sezóně a od předposledního Ústí ji dělí jeden bod.

Fotbalisté Teplic oslavují první výhru v sezóně, jíž dosáhli v 5. kole v duelu s Ústí nad Labem.foto: ČTK/Libor Zavoral

Teplice se vyhouply za Baník 

Ústečtí šli do derby s Teplicemi, v němž byli na Stínadlech vedeni jako domácí, s dvoubodovým náskokem a velkým elánem. Slibovaná podívaná se ale nekonala a nemastný fotbal spíš nudil než bavil. Světlejší okamžiky se zásluhou teplických hráčů urodily až před koncem první půle.

Bezbrankový stav nicméně vydržel hluboko do druhého poločasu. Až v 73. minutě zlomil odpor nováčka teplický Mahmutovič a o deset minut později potvrdil premiérové vítězství „hostů“ Libor Došek. Teplice se tak díky tříbodovému přídělu odrazily z předposledního místa, kam spadlo Ústí, a jsou jedenácté za Baníkem Ostrava.

Gambrinus liga - dohrávky 5. kola
Brno - Mladá Boleslav 3:1on-line
Branky: 39. Polách, 52. Dostálek, 59. Michálek - 48. Táborský.
Ústí nad Labem - Teplice 0:2on-line
Branka: 74. Mahmutovič, 83. L. Došek.

Reklama

Související témata: