Hlavní obsah

Na Slavii se těším, říká její nový brankář Zlámal

Po roce se vrací do české fotbalové ligy brankář Zdeněk Zlámal. Ale nikoliv do Liberce, odkud loni odcházel do ciziny, ale do pražské Slavie. S týmem sešívaných absolvoval už dva tréninky a v pondělí by se měl definitivně vyřešit jeho příchod na hostování z italského Udine. „Na Slavii se těším,“ říká Zlámal v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Zlámal.

Článek

Jak vzpomínáte na minulé působení v libereckém Slovanu?

Určitě v dobrém. Strávil jsem tam kus dosavadní kariéry, nasbíral jsem další zkušenosti a všechno bylo v pohodě. Naposledy jsem chytal za Liberec ve druhém kole ročníku 2009/2010. S některými spoluhráči, hlavně těmi mladšími, jsem pořád v kontaktu, ale není to moc časté. Přesto si někdy zavoláme.

Z Liberce jste přestoupil do italského Udine, ale tam jste dlouho nepobyl...

Odcházel jsem přesně 28. srpna 2009. Udine mě ale obratem poslalo na hostování do druholigového španělského Cádizu, kde soutěž začínala nejpozději v Evropě.

Jaké bylo vaše angažmá ve španělském fotbale?

Cádiz leží na jihozápadě Španělska ještě sto třicet kilometrů pod Sevillou. Zpočátku jsem nemohl chytat, protože se dva měsíce čekalo na moji transferkartu. Pak jsem měl problémy se zády, takže jsem absolvoval jen dva zápasy. Byl jsem také tři dny na testech v norském Vikingu Stavanger. Do Cádizu přišel nový trenér, který mě vyčítal, že jsem oslabil tým, přestože jsem na testy dostal od klubu povolení. K prosazení v Cádizu mi nepomohlo, že tam zakotvil nový brankář, který byl v roce 2005 trojkou v Realu Madrid. Zpočátku jsem ani neuměl španělsky, ale postupně jsem se to naučil.

Letos v létě jste se vrátil do Udine...

Odchytal jsem společně s dosavadní jedničkou Handanovičem všechny přípravné zápasy. Přesto mě chtěli poslat na hostování do druholigového Trieste, abych byl i pro Udine na očích. Jenže klub z Trieste zároveň koupil 35letého gólmana ze Serie A.

A nyní máte za sebou první krůčky v pražské Slavii. Vaše úvodní dojmy?

Jsem rád, že bych tady měl hostovat. Trénoval jsem s mužstvem ve čtvrtek a v pátek. Z nových spoluhráčů jsem se z dřívějška trochu znal s Jardou Černým. Byli jsme spolu v národním týmu při zápase Česka s Maltou v Jablonci počátkem loňského června.

Už jste hovořil s brankářským kolegou Martinem Vaniakem?

Martin měl po pohárovém zápase v Pardubicích spíše rehabilitační trénink, ale stačili jsme se pozdravit. Beru ho jako brankářskou legendu, Slavii v posledních letech hodně pomohl, a moc si ho vážím. Chytali jsme už proti sobě v lize a věřím, že mezi námi nebude žádný problém.

Kdy se poprvé představíte ve slávistické brance?

To záleží na trenéru Jarolímovi. Cítím se dobře a věřil bych si nastoupit již v příštím ligovém kole v Hradci Králové.

Reklama

Související témata: