Hlavní obsah

Slováci mají talent - Spartu zachránili až Žofčák s Kuckou

Duel mistra s vicemistrem se očekáváným šlágrem nestal. Fotbalisté Sparty pozorovatelům z Palerma před čtvrteční premiérou v Evropské lize strach nenahnali. V 8. kole Gamnrinus ligy však doma alespoň porazili Jablonec 1:0. Vítězný gól dal až tři minuty před koncem slovenský záložník Kucka po rohu svého krajana Žofčáka. Sparta se v neúplné tabulce posunula na třetí místo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťan Matějovský se snaží zachytit unikajícího jabloneckého Zábojníka.

Článek
Fotogalerie

Po reprezentační pauze zahájili Letenští další náročnou zápasovou pasáž. „Utkání s Jabloncem je těžký start série náročných zápasů, ale věřím, že když podáme kvalitní výkon, tak se výsledek může přiklonit na naši stranu,“ doufal kouč Jozef Chovanec.

Přání mu poměrně brzy mohl splnit Kadlec, ale brejk nevyužil. Hosté na nic nečekali a již v 11. minutě mohli otevřít skóre. Po rohovém kopu Drsek spolu s domácím Wilfriedem nasměrovali hlavou míč do břevna Blažkovy branky a Lafata hned z dorážky spálil další tutovku. Pražané pochopili, že bezpečnější bude držet soupeře na distanc. Jako první protáhl Špita stoper Brabec, a když už byl jablonecký gólman po prudké hlavičce Wilfrieda překonán, zastoupil ho na čáře hlavičkující Lafata.

Zajímavé události orámovaly také přestávku. Ještě před ní zdálky krásně vypálil sparťan Kucka, ovšem Špit byl znovu na místě. Druhý poločas otevřela šance jabloneckého Vošahlíka, jehož střelu Blažek s námahou vyboxoval. Domácí odpověděli hlavičkou aktivního Brabce do boční sítě, jinak však úvod druhého dějství patřil Jablonci. Vošahlík se ve vápně zbavil Řepky a jeho střelu Blažek znovu s velkými obtížemi vytěsnil na roh.

Těžkopádná Sparta si dál nedokázala poradit s pozorně bránícím soupeřem. Nepomohl jí ani exslávista Krajčík, jehož hlavička v tísni skončila těsně vedle Špitovy branky. Chovanec tedy v 69. minutě vystřídal Matějovského se Sionkem a poslal na hřiště Žofčáka a Kweukeho. Gól to nepřinášelo, neujala se ani pohotová hlavička Wilfrieda.

Až tři minuty před koncem se ukázalo, že Slováci mají talent... Právě nový muž Žofčák rozehrál rohový kop, jeho krajan Kucka vyskočil nejvýš a hlavou zajistil Spartě vydřené tři body.

Sparta Praha - Baumit Jablonec 1:0 (0:0)
Branka: 87. Kucka. Rozhodčí: Matějek - Wilczek, Santarius. ŽK: Wilfried - Drsek. Diváci: 6304.
Sparta: Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Kucka - Sionko (69. Kweuke), Vacek, Matějovský (69. Žofčák), Kadlec (90. Krejčí) - Wilfried. Trenér Jozef Chovanec.
Jablonec: Špit - Krajčík, Zábojník, Drsek, Jablonský - Pavlík - Vošahlík, Loučka, Jarolím (87. Piták), Kovařík - Lafata (72. Pekhart). Trenér František Komňacký.

Reklama

Související témata: