Hlavní obsah

Derby naznačí, které z pražských „S“ bude stíhat vedoucí Plzeň

PRAHA

Tři body nutně potřebují obě pražská „S“, neboť jejich ztráta na vedoucí Plzeň narůstá přímo hrozivě. Vždyť Slavia má před dnešním ostře sledovaným derby v Edenu na Západočechy patnáctibodové manko, Sparta desetibodové. „Soustřeďujeme se sami na sebe, koncentrujeme se vždy na nejbližší zápas, jenž nás čeká,“ diplomaticky se vykroutí sparťanský manažer a trenér v jedné osobě Jozef Chovanec z odpovědi, jak moc ho vítězné tažení plzeňských fotbalistů a tudíž i ztráta na první příčku děsí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťani Pamič, Kucka a Kladrubský se radují z gólu. Podobnou radost by chtěli zažívat i dnes v Edenu.

Článek

Jeho slávistického kolegu Karla Jarolíma musí samozřejmě strašit ještě víc, protože nevyhrát v derby de facto znamená rozloučit se s vidinou titulu. A to už po devátém kole, neboť dohánět patnáctibodovou ztrátu se zdá pro současnou Slavii úkol takřka nadlidský!

Mizérie na hřišti, tajnosti v zákulisí

Vždyť v domácí soutěži nevyhrála už čtyři zápasy v řadě a doslova zmírá na mizernou střeleckou produktivitu. Neobstarávat góly a tudíž i body světoběžník Kisel, byla by na tom ještě hůř. K fotbalovému trápení se navíc přidávají problémy v klubovém zákulisí, což Slavii pochopitelně rovněž limituje.

Stomilionová půjčka, kterou chce anglický ENIC promptně vrátit, neustále pokračující spekulace, komu vlastně vršovický klub patří a kdo drží kontrolní balík akcií, to všechno fotbalovou mizérii umocňuje a k pohodě rozhodně nepřispívá. „Musíme se plně soustředit na derby,“ apeluje za této situace trenér Karel Jarolím na hráče, neboť si moc dobře uvědomuje, že vítězství nad letenským rivalem může alespoň na čas zklidnit rozbouřené slávistické vody a snad i znamenat příchod lepších časů.

Chovanec bere derby jen jako výzvu

Jenže Sparta je v derby favoritem. A velkým! V tabulce figuruje na třetí příčce, na Slavii má k dobru pět bodů, úvodní duel Evropské ligy proti italském Palermu ji vyšel, takže letenští fotbalisté jsou plni sebevědomí a sebedůvěry. A to není řeč o tom, že právě čtvrteční utkání ukázalo i herní progres, k němuž v letenském týmu po zařazení nových, mladých tváří dochází.

„Nechci spekulovat o tom, kdo je v favoritem, pro nás je utkání se Slavií jen další výzvou,“ odmítá ovšem Chovanec názor, že jeho tým by měl mít v derby navrch a po importu bodů z Edenu by si měl držet Plzeň na přijatelnou distanc. „Zápas s Palermem jsme zvládli, ale teď musíme podobné výkony zopakovat v dalších utkáních. Na domácí scéně i v Evropské lize,“ připomíná.

Bilance mluví pro Spartu

Ani bilance ligových derby, která v samostatné české nejvyšší soutěži mluví jasně pro jeho Spartu, podle něho nic neznamená. „To jsou hrátky s čísly, stejně jako spekulace o tom, komu se v posledních dnech a týdnech dařilo více a komu méně a kdo je na tom tudíž lépe,“ odmítá brát v potaz, že Sparta vyhrála v derby patnáctkrát, zatímco Slavia jen pětkrát.

Za panující konstelace by vedoucí Plzni pochopitelně nejvíce nahrávalo, kdyby derby skončilo remízou, jako čtrnáctkrát v minulosti. „Do konce soutěže je ještě daleko, po derby se bude hrát dalších jedenadvacet kol,“ zní sice z obou táborů, ale jak domácí Slavia, tak i hostující Sparta si moc dobře uvědomují, o co se bude dnes od 18 hodin v Edenu za asistence televizních kamer ČT2 hrát.

Reklama