Hlavní obsah

Slavia po půli odešla, takže Sparta derby vyhrála a Eden vydrancovala

PRAHA

Slávistická mizérie nekončí. Derby s odvěkým letenským rivalem měli sice Jarolímovi svěřenci rozehráno víc než slibně, po poločase zaslouženě vedli, ale po změně stran z trávníku odešli a Spartě výhru doslova vnutili. Ta nabídnutou příležitost samozřejmě využila a po gólech Kadlece a Wilfrieda Eden vydrancovala. Na vedoucí Plzeň tak dál ztrácí sedm bodů, zatímco Slavia po pátém zápase v řadě bez výhry už plných patnáct.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Míč z kopačky Václava Kadlece míří v derby za záda brankáře Slavie Martina Vaniaka.

Článek
Fotogalerie

Zatímco letenský kouč Chovanec nechal svůj pohárový objev Podaného sedět jen na lavičce mezi náhradníky a Kladrubského zahrnovaného po Palermu samou chválou  přesunul ze středové řady zpátky na kraj obrany, domácí Jarolím překvapení nachystal. Z juniorky vytáhl dvacetiletého Vyhnala a chtěl na něm, aby se v derby střelecky blýskl tak, jako to činí na podzim v ČFL.

Chuť a odvaha ctila Slavii

Samozřejmě že nejen  tah se zařazením pohyblivého útočníka domácím pomohl. Podstatnější bylo, že začali daleko aktivněji, nešetřili krokem, nescházela jim odvaha vnikat do sparťanské šestnáctky a pouštět se do osobních soubojů . A to přesto, že právě Vyhnal po střetu s Řepkou záhy pocítil, jak fotbal na ligové scéně bolí.

Sparťan Manuel Pamić (vlevo) v souboji o míč se slávistou Pavlem Vyhnalem ze Slavie.foto: ČTK/René Volfík

Jenže odvaha a chuť Slavii ctila a proto si vynutila územní převahu . Právě Vyhnal se už po devíti minutách do první šance prodral a i když obranný letenský val nepropálil, spoluhráče vyburcoval k nové aktivitě.

Vedení zařídili obránci

Dokonce tak vehementní, že se Spartě otvíral prostor k rychlým výpadům, s nimiž v taktických plánech počítalo a ke kterým skutečně vyrážela. Sionkovi ovšem v 11. min. scházel krok k tomu, aby dosáhl na nápaditou přihrávku Pamiče, Wilfried mu pak dvě minuty poté hodně sobecky sebral balón, i když Sionko se zjevil v mnohém výhodnější střelecké pozici.

Stoper Slavie Petr Trapp se raduje z gólu.foto: ČTK/René Volfík

Nakonec ale byli za počáteční aktivitu odměněni domácí, kteří perfektně zahraným signálem vyvedli celou soupeřovu obranu z míry. Jarolímův trestný kop totiž Koubský hlavou prodloužil na svého parťáka v obraně Trappa a ten Blažka překonal.

Po půli se gard vyměnil

Ani inkasovaný gól Spartu příliš neprobral, i když Kladrubský se na pravé strany obrany hodně snažil podporovat ofenzívu a Wilfried jednu hodně jedovatou ránu na Vaniaka rovněž vyslal. Až Chovancova domluva v šatně pomohla, takže po půli se gard přece jen vyměnil. Pochopitelně i přičiněním Slavie, který evidentně ubrala, chtěla vedení jen bránit a čekat na svou příležitost. Zaplatila za to, to se ví. V partii, z níž ze servírovaného fotbalu bolely oči, totiž stačilo letenskémi rivalovi jen trochu přidat a dočkal se vyrovnání.

Brankář Slavie Martin Vaniak inkasuje rozhodující branku z hlavy Wilfrieda. foto: ČTK/René Volfík

Rovněž po standardní situaci, také po trestném kopu, kdy Vackův centr prodloužil hlavičkující Pamič ke Kaldecovi, proti jehož střele neměl Vaniak nárok.

Mariáš nepřišel, úder Wilfrieda ano

Za nerozhodného stavu začaly pracovat nervy a planout vášně... Nejdříve když se Kadlec po souboji s Trappem poroučel k zemi, ale sudí penaltu neodpískal, poté když si po strakanici ve sparťanské šestnáctce vyvolané atakem Milana Černého do Blažka zase na trávník ochotně lehli dva domácí hráči v domnění, že by si mohli vymodlit karetní mariáš. Přepočítali se, i když Ragued s Řepkou si šli po krku skutečně vehementně.

Když už derby spělo k delbě bodů, kterou i Slavia brala, udeřila Sparta podruhé. Po rychlém výpadu Vacka načechral balón střídající Podaný a hlavičkující Wilfried rozhodl o osudu derby.

Chovancovi svěřenci tak Eden vydrancovali a na vedoucí Plzeň ztrácí dál sedm bodů.

Epilog 9. kola fotbalové ligy
Slavia - Sparta 1:2
Branky: 22. Trapp - 64. Kadlec, 90. Wilfried. Rozhodčí: Zelinka - Kordula, Mencl. ŽK: Pamič, Řepka, Vacek, Wilfried. Diváci: 15 142. Poločas: 1:0.
Slavia: Vaniak - Čelůstka, Koubský, Trapp, Hubáček - Kisel (69. Janda), L. Jarolím, Koreš (56. Ragued), J. Černý - Vyhnal (82. Hora), M. Černý. Trenér: K. Jarolím.
Sparta: Blažek - Kladrubský, Řepka, Brabec, Pamič - Sionko, Vacek (90. Hoheneder), Matějovský (62. Podaný), Kucka, Kadlec (90. Kweuke) - Wilfried. Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: