Hlavní obsah

Na krajany koukám, ale Chelsea je jinde, říká sparťanský kanonýr Wilfried

Sparťanský útočník Bony Wilfried rozhodl po roce opět gólem derby. Před rokem dal v Edenu Slavii jediný gól, v pondělním zápase o vítězství Sparty v derby rozhodl znovu. Jako hrdina se ale necítí. "To vůbec. Já jsem hlavně šťastný, že jsme vyhráli. Je to zásluha celého týmu a nezáleží na tom, že jsem ten gól dal zrovna já. Někdo ho prostě dát musí," říká skromně.

Foto: René Volfík, ČTK

Bony Wilfried ze Sparty (nahoře) v souboji se slávistou Lukášem Jarolímem.

Článek

Takže nejste specialista na Slavii? Rozhodně ne. Derby je derby. Je to boj a my ho museli vyhrát.

Proč jste museli? Protože to je moc důležitý zápas. A můžu říct, že jsme pro vítězství udělali všechno, bojovali jsme do poslední minuty. Hráli jsme jako tým a tohle je odměna.

U gólu jste si počínal naprosto chladnokrevně... Já čekal, že tam ten centr přijde. Rozhlížel jsem se ve vápně. Někdo tam dal nohu, ale doletělo to až ke mně. Říkal jsem si, že je to moje poslední šance, největší za celý zápas. Věděl jsem, že to prostě musím dát.

A kdybyste to nedal? To by asi byla moje smrt... Díky bohu, že jsem to dal.

Byl to jeden z vašich nejdůležitějších gólů? Já už jich dal spoustu, nevím... Ale byl důležitý. Vyhrát derby je vždycky super.

Sparta prohrávala, věřil jste, že je ve vašich silách vývoj zápasu po přestávce otočit? Moc jsem si to přál. I proto, že ten gól Slavie šel na můj vrub. Trapp byl můj hráč, měl jsem ho hlídat. Tak jsem to musel napravit a dát ten gól...

Byla v kabině Sparty o přestávce bouřka? Ne, trenér říkal, že se hraje devadesát minut, ať běháme víc než oni, vyhráváme souboje, hrajeme agresivněji. Nakonec jsme to zvládli.

Na kolik gólů to chcete v sezóně dotáhnout? Já nevím, prostě maximum, co můžu. Někdy dáš hattrick, jindy dva góly a pak se zase trefí někdo jiný. Hlavně aby se vyhrávalo. Ale je fakt, že jako útočník jdu na hřiště s tím, že na gól myslím, chci ho dát.

Trenér Chovanec prozradil, že vás krátce před tím gólem chtěl střídat. Věděl jste to? Ne. Myslím, že jsem nehrál špatně, ale byl jsem na hrotu sám a bylo to hrozně těžké. Člověk musí vyhrávat souboje, sbírat odražené míče a ještě se dostávat do koncovky. Dělal jsem, co jsem mohl.

Sledujete své slavnější krajany z Pobřeží slonoviny Drogbu s Kalouem, kteří sázejí góly v londýnské Chelsea? Koukám na ně pořád, ale Chelsea je Chelsea a my jsme Sparta. Oni jsou úplně jiná úroveň.

Sparta jde v lize nahoru, ale vede ji Plzeň. Překvapuje vás to? Ne, hodně se jim daří, dávají dost gólů. Ale liga je ještě dlouhá. My si věříme, ten titul prostě musíme mít.

Reklama

Související témata: