Hlavní obsah

Slavia se propadla mezi ligové nuzáky. Jarolím se přesto v ohrožení necítí

PRAHA

Neskutečné, do jaké mizérie fotbalová Slavia upadla. Ani slibně rozehrané derby se Spartou nakonec nezvládla, takže její bilance pěti posledních kol je přímo hrůzná - pouhé dvě remízy, zato porážky hned tři. Klub netající se ještě před pár týdny pohárovými ambicemi a vyhlašující, že chce znovu útočit na titul, může sezónu odepsat. A kdyby jen to - ještě aby se strachoval o holou ligovou existenci.

Foto: René Volfík, ČTK

Trenér fotbalistů Slavie Karel Jarolím si nepřipouští, že by byl v ohrožení.

Článek

Pět kol už Slavia v lize nevyhrála, takže se zákonitě potácí ve druhé polovině tabulky a na vedoucí Plzeň ztrácí plných patnáct bodů. Děsivé manko vzhledem k tomu, že z ligového podzimu je odkrojeno teprve pouhých devět kol.

Situace začíná být prekérní

„Samozřejmě že to naše plány nabourává. Představoval jsem si, že po devíti kolech budeme mít na kontě bodů daleko víc. Před derby jsme měli v tabulce pravdy alespoň jeden plusový, teď jsme ovšem v mínusu,“ uvědomuje si slávistický kouč Karel Jarolím, že situace začíná být krajně prekérní.

Patnáctibodové manko na vedoucí Plzeň je až příliš velké, než aby se dalo smazat. A to přesto, že i na Západočechy přijde dřív či později krize a i oni začnou zákonitě ztrácet... Problém je totiž hlavně v tom, že ani s přibývajícími koly není na  slávistickém týmu herní progres patrný. Jarolímovi svěřenci by si navíc mohli přímo patentovat, jak ztrácet slibně rozehrané zápasy, v nichž se jim body doslova vnucují. Derby se Spartou podalo jen další důkaz, neboť už předtím podobně ztratili zápasy s Libercem, Teplicemi či Olomoucí. Pokaždé vedli, ani jednou však utkání k vítěznému konci nedotáhli.

Jarolím: Chybí střelec, v tom to je!

„Těžko z toho ovšem vyvozovat nějaké závěry, natož si brát poučení. Každé předchozí utkání mělo jiný průběh,“ odmítá Jarolím názor, že by Slavia nebyla natolik silná a odolná, aby slibně rozehraných duelů využila a závěry zápasů zvládala. Poukazuje spíše na střeleckou impotenci a bídnou koncovku, která mužstvo sráží.

„Už před sezónou jsem chtěl posílit kádr koncovým útočníkem, ale žádného jsme nepřivedli. Proto musím vycházet z panující reality. Z možností, které momentálně ve Slavii máme,“ naznačuje, že s Vlčkem a Horou může jeho tým těžko překročit svůj stín. Přitom právě on měl v posledních letech de facto neomezené pravomoci, aby formoval mužstvo k obrazu svému. Anebo ho podle vlastního uvážení rozmetal.

Pavla Vyhnala (vpravo) vytáhl trenér Jarolím z juniorky, aby jeho tým střelecky spasil.foto: ČTK/René Volfík

Nakonec se před derby ocitl v situaci, kdy byl nucen sáhnout do juniorky po Vyhnalovi, který alespoň v ČFL góly střílí. „V těžkém zápase nezklamal, předpoklady střílet góly má,“ utěšoval sebe i krajně rozmrzelé příznivce nelibě nesoucí, že po letech hojnosti a úspěchů, pod nimiž je Jarolím podepsán, se jejich klub propadl mezi ligové nuzáky.

Vždyť Slavii dělí od poslední příčky pouhé dva body, vždyť na předposlední Ústí má k dobru bod jediný. „Nezískáváme body doma, v tom je problém. Hlavně ze ztrát v Edenu jsem zklamaný,“ naznačuje Jarolím, že propad jeho týmu je způsoben i tím, že Eden není tou vysněnou nedobytnou tvrzí, o níž Slavia v dobách strahovského azylu snila a s níž spojovala své lepší zítřky.

O ohrožení nepřemýšlím, tvrdí trenér

Svou pozicí si je však jistý a vůbec nepřipouští, že by se měly opakovat jarní kotrmelce, kdy ho v Edenu střídavě odvolávali, aby ho vzápětí do funkce znovu instalovali, což všechno vygradovalo trenérovou rezignací a poté prázdninovou inaugurací.

Trenér Slavie Karel Jarolím se v ohrožení necítí.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>/Kateřina Šulová

„Nepřemýšlím o tom,“ odpověděl Jarolím po prohraném derby na přímý dotaz, zda se necítí v ohrožení.

Přitom nespokojenost s jeho působením u ligového týmu sílí. Mezi fanoušky určitě.  Ostatně, na internetovém portálu slavistickénoviny.cz, stejně jako na stránkách slaviaultras.cz se hned po derby objevila výzva, aby Jarolím skončil.

A může být ještě hůř...

Těžko ale předpokládat, že by slávistické vedení své příznivce vyslyšelo. Zvláště v konstelaci, v níž se klub momentálně nachází a kdy ho drtí stamiliónové břemeno, jehož se z Londýna domáhá někdejší majoritní vlastník ENIC.

A že by Jarolím rezignoval sám a ukončil smlouvu bez nároku na vyplacení uzavřené smlouvy? Pravděpodobnost ještě menší!

Možná ale, že podobné varianty budou aktuálnější po dalších dvou kolech. Po zápasech na Slovácku a poté doma s Plzní. Může se totiž dost dobře stát, že se Slavia propadně až na samé dno, i když Jarolím podobný scénář nepřipouští.

„Musíme zmobilizovat síly a pokusit se o nápravu,“ naznačuje Jarolím, kudy se jeho myšlenky ubírají.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články