Hlavní obsah

Liga na ostří nože - i sedmý Jablonec trne, jestli nebude příště poslední

Pavel Dosadil, Zdeněk PavlisSport.cz

Zvláštní je po devíti kolech pohled na tabulku fotbalové Gambrinus ligy. Vedoucí Plzeň si hraje svoji vlastní soutěž, zatím ztratila jen dva body. Za ní supí Olomouc a Sparta, které jako jediné mohou pomýšlet, že by se Viktorii mohly bodově alespoň přiblížit. V klidu pak může být ještě čtvrtá Mladá Boleslav. Všichni ostatní jsou za daného stavu ohroženi sestupem!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zatímco viktoriáni Ševinský a Rajtoral se radují, jablonečtí hráči Pavlík (sedí na trávníku) a Jarolím smutní.

Článek

Tři body, tolik se dá získat (nebo ztratit) do tabulky v jednom ligovém kole. A přesně tolik bodů ztrácí poslední Baník Ostrava na sedmý tým Gambrinus ligy, vicemistra z Jablonce. Před ním jsou o bodík Teplice a před nimi o další bodík Slovácko. Takže suma sumárum - hned dvanáct týmů hraje momentálně o záchranu, tedy přesně tři čtvrtiny ligového pole!

Baník poprvé od 1. srpna zase zvítězil a nejtěsnější výhru 1:0 nad Hradcem Králové vydřel. Bylo však na něm patrné, že v první řadě bojuje se svým vlastním stresem. „Hráli jsme o holý život. Kdyby se nám nepovedlo zvítězit, bylo by už hrozně zle. Proto jsme museli dřít a za každou cenu tu výhru urvat. Nápor na psychiku byl obrovský, to se pak těžko běhá a klidně přihrává,“ líčil ostravský záložník Martin Lukeš.

Zklamaní fotbalisté Baníku Ostrava jsou zatím stále poslední...foto: ČTK/Petr Sznapka

Také Slavii straší boj o záchranu

Jeho slova musí poplašně znít v uších dalším týmům, které si v bizarní tabulce nemohou být jisté, že právě ony nespadnou již po příštím víkendu na samotné dno. Zdaleka přitom nejde jen o Ústí nad Labem, Hradec Králové, Příbram, Bohemians či České Budějovice, které mají boj o záchranu jaksi v popisu práce. Zděšení vládne také v Jablonci, Liberci, Brně a na Slavii.

„Za daného stavu už musíme mluvit o krizi. Kdyby to mělo jít takhle dál, budeme hrát o záchranu,“ přiznával obránce sešívaných Petr Trapp po derby se Spartou, v němž vstřelil vedoucí branku. Červenobílí však nakonec doma znovu prohráli. „Samozřejmě jsem věřil, že to bude gól vítězný. Asi nemusím popisovat, jaká je teď atmosféra v kabině...“ líčil Trapp.

„Situace Slavie už je povážlivá. A vzhledem k losu může být ještě vážnější,“ upozorňoval internacionál Pavel Kuka na další zápasy na Slovácku a doma s Plzní, které sešívané čekají.

Na jaře o titul, na podzim o holý život

Senzační jsou také starosti Jablonce, který hrál stejně jako Baník až do konce minulé sezóny o titul. Na vedoucí Plzeň však doma nestačil a další porážkou si řádně zkomplikoval život. „Zápas bych přirovnal k závodu mezi trabantem a formulí jedna. Trabant prostě neměl šanci,“ charakterizoval převahu Plzně bývalý hráč a trenér Jablonce a v současné době manažer Václav Halama.

Vicemistři jako by se nedokázali vzpamatovat z pohárové lekce od kyperské Nikósie. „Je to v našich hlavách. Vždyť se podívejte, jak všichni po zápase vypadáme. Na jaře nám to všechno vycházelo, věřili jsme si,“ přiznává útočník David Lafata, že Jablonec na tom opravdu není o moc lépe než Ostrava.

Všichni ohrožení přitom musí počítat s tím, že v tak našlapané tabulce jedno vítězství zdaleka nepřinese klid. „Čekali jsme na výhru dlouho, ale spíš než ve stavu euforie se cítím jako pacient, který se probouzí z umělého spánku a svůj zdravotní stav ještě potřebuje hodně zlepšit,“ varuje všechny sousedy v tabulce ostravský kouč Miroslav Koubek.

Sestava 9. kola podle Sport.cz
Kučera (České Budějovice) - Janotka (Olomouc), Trapp (Slavia), Limberský (Plzeň) - Kadlec (Sparta), Hořava (Olomouc), Kolář (Plzeň), Mareš (Teplice) - Hubník (Olomouc), Wilfried (Sparta), Chramosta (Mladá Boleslav).

Reklama