Hlavní obsah

Sešívaní trpí, hrají bez útoku. Stihne je spasit rekonvalescent Hloušek?

PRAHA

Alespoň dvě pozitivní zprávy v moři beznaděje dostali v minulých dnech příznivci fotbalové Slavie. V prohraném derby se Spartou (1:2) nadějně zvládl svůj ligový debut dvacetiletý Pavel Vyhnal. O den později pak Adam Hloušek prošel závěrečnými prohlídkami a ukončil rehabilitaci v Regensburgu. Mužstvo na jeho návrat netrpělivě čeká, nutně potřebuje zvednout bezzubý útok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radost fotbalistů Slavie z gólu Adama Hlouška. Kdy si ji společně zase zopakují?

Článek

Slavia hraje prakticky bez útoku. To je jeden z podstatných důvodů, proč se nedávní dvojnásobní mistři ligy propadají tabulkou nebezpečně blízko sestupovým příčkám.

Sešívaní dali na podzim v Gambrinus lize deset gólů. Pouze o jediný se však postaral útočník - Vlček proti Mladé Boleslavi. Střelcem týmu tak je čtyřgólový Kisel a za ním další záložník Jaroslav Černý. A protože v každém zápase nelze spoléhat na takovou pomoc, jakou trefou do vlastní sítě poskytl teplický Vidlička, topí se Slavia v problémech.

Podzimní střelci Slavie
4 – Kisel, 2 – J. Černý, 1 – Vlček, L. Jarolím, Trapp, vlastní (teplický Vidlička)

„Produktivita je naší slabinou. Chtěli jsme přivést koncového útočníka, ale to se nepovedlo. Pracujeme s tím, co máme. Ztrácíme body doma, to mě mrzí nejvíc,“ běduje kouč Karel Jarolím.

„Cíl všech tuzemských skautů je stejný. Najít nového Džeka,“ řekl během minulé sezóny František Cipro, šéf skautingu Slavie, který jaro dokončil na trenérské lavičce prvního týmu.

Žolíkem má být střelec ze třetí ligy

Žádný nový Džeko se však přes léto v Edenu neobjevil. Dokonce ani typ důrazného útočníka, jakým byl třeba Pavel Fořt, který červenobílým pomohl k poslednímu titulu. A tak si Jarolím vzhledem k dlouhodobým absencím Naumova a Hlouška a zranění Vlčka se Zákostelským musel pro derby pomoci Vyhnalem.

Což o to, dvacetiletý mladík hrál dobře, třeba Řepky se vůbec nelekl a svedl s ním několik parádních soubojů. Ale s prvním mužstvem nesehrál do nejvypjatější bitvy ani jeden zápas. Na podzim dal pět gólů jako nejlepší střelec béčka, které je poslední ve třetí nejvyšší soutěži...

Slávista Pavel Vyhnal v souboji se sparťanem Manuelem Pamičem.foto: Právo/Milan Malíček

„První start a hned derby... Je to ohromná šance. Doufám, že takové příležitosti teď budu dostávat i dál. Asi týden předem jsem věděl, že budu hrát. Trenér mě v tréninku posílal na standardky a podobně. Byl jsem na to připravený, s áčkem jsem trénoval celý týden,“ líčil Vyhnal.

„Slavia hledá gólového útočníka. Já jsem dal za béčko pět branek, minulý rok jsem dostával méně příležitostí, skončil jsem asi se šesti góly. Branky se ode mě čekají i v áčku,“ uvědomuje si mladík.

Hloušek bude potřebovat hodně času

Zázraky se však od něho čekat nedají. Stejně jako od Adama Hlouška, který měl po přestupu do Slavie velkou fazónu, třeba ve Valencii dokázal prohánět i španělské obránce na jejich půdě. Letos v březnu se ovšem zranil a musel se podrobit operaci vazů v Německu. Nejpozději od začátku října zase bude moci trénovat naplno s týmem.

„V následujících dnech budu ještě trénovat individuálně, potřebuji nabrat potřebnou sílu a dohnat fyzičku,“ avizuje Hloušek, že začátek jeho záchranné mise ve slávistické ofenzivě je zatím nejasný.

Slavii přitom tlačí čas. Již v pátečním duelu na Slovácku začíná hrát o únik z pozic ohrožených sestupem...

Reklama

Související témata: