Hlavní obsah

Spartu čeká další těžká překážka: Na Letnou míří Mladá Boleslav

Výhru nad Palermem i ve vypjatém derby se Slavií mají za sebou sparťanští fotbalisté a teď je čeká před cestou k duelu Evropské ligy do Moskvy další těžká zkouška v podobě Mladé Boleslavi, v jejímž dresu se poprvé v lize představí exsparťan Radek Šírl. Desáté kolo bude zahájeno pátečním duelem Slovácko - Slavia, zakončí ho pondělní zápas Teplice - Olomouc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Libora Sionka ze Sparty (uprostřed) brání mladoboleslavský Václav Kalina (vpravo).

Článek

Středočeši poprvé nasadí navrátilce Šírla

Sparta chytila rytmus a před cestou k utkání s CSKA Moskva by ráda potvrdila, že je stále aspirantem na titul. Zápasy proti středočeskému klubu se blíží svým nábojem soubojům proti pražským rivalům a jiné to nebude ani tentokrát, kdy hosté představí v lize poprvé po návratu z Ruska Šírla, jenž má za sebou krátkou sparťanskou minulost. V rudém dresu však odehrál pouze tři utkání, většinu angažmá hostoval v Ďolíčku.

Sparťané proti Mladé Boleslavi v posledních letech nastupují rádi. Posledních pět vzájemných utkání totiž vyhráli. Teď by k tomu rád pomohl i záložník Matějovský, jenž patříval v modrobílém dresu k největším „sparťanobijcům“.

Naposledy sparťané vyhráli na jaře u soupeře gólem v závěru a nakročili k titulu. Na poslední chvíli zachraňovali i letošní duely s Jabloncem a Slavií. „Jsem rád, že tým má sílu zlomit zápas v závěru utkání. Boleslav je ofenzivně laděná, ale zda přijede hrát otevřený fotbal, není moc zřejmé. Naposledy jsem totéž čekal od Jablonce, a dopadlo to jinak,“ připomněl defenzivní taktiku předchozího soupeře trenér Jozef Chovanec.

Hosté v lize čtyřikrát neprohráli, jenže jejich pohárové představení v Kunicích nebylo před cestou na Letnou nijak povzbudivé. Proto chtějí spoléhat na střeleckou formu Chramosty, jenž dal v posledních čtyřech startech tři branky. „Po poháru je mužstvo hodně pokopané. I tak se ale Sparty nebojíme, přestože v poslední době s ní máme mizernou bilanci. Věřím, že na Letné tentokrát něco získáme,“ řekl trenér Karel Stanner.

Sparta: Blažek - Kladrubský, Řepka, Brabec, Pamič - Sionko, Vacek, Kucka, Podaný - Wilfried, Kadlec. Absence: Kušnír, Hušek (oba rekonvalescence), Wilfried (nejistý start).

Mladá Boleslav: Miller - Kalina, Dimitrovski (Johana), Rolko, Šírl - Mendy, Procházka, Opiela, Táborský - Chramosta, Kulič. Absence: Zahustel, Kysela, Hrdlička (všichni zranění), Johana, Opiela, Rolko, Brunclík (všichni nejistý start), Bulut (reprezentace do 21 let).

Program 10. kola
Pátek 24. září: 18:15 1. FC Slovácko - Slavia Praha (Nova Sport; rozhodčí Adam).
Sobota 25. září: 16:00 Slovan Liberec - Zbrojovka Brno (Drábek), 17:50 Sparta Praha - Mladá Boleslav (ČT4; Paták).
Neděle 26. září: 17:00 Hradec Králové - Ústí nad Labem (Královec), Dynamo České Budějovice - Baumit Jablonec (Mikel), Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram (Sport 2; Adámek), Bohemians 1905 - Baník Ostrava (Bílek).
Pondělí 27. září: 18:00 FK Teplice - Sigma Olomouc (ČT2; Matějek).

Brno se připravovalo také v kryokomoře

V poháru se trápily také Brno a Liberec, který dokonce vypadl. Severočeši ve vzájemných utkáních už šest let doma nevyhráli. „Brno se v posledních zápasech zvedlo, ale chceme navázat na domácí výhru nad Ostravou. Naší snahou bude hlavně rozběhat brněnskou zálohu,“ řekl kouč Josef Petřík.

Hosté se už naučili v lize vyhrávat, ale v poháru se v Ovčárech znovu trápili. „Oba týmy jsou pod stejným tlakem, měli jsme i obdobný program,“ uvedl trenér Karel Večeřa, který kvůli regeneraci vzal mužstvo i do kryokomory.

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Vulin - Gecov, Vácha, Vojta, Papoušek - Kerič, Štajner. Absence: Liška, Zeman, Bosančič (všichni zranění).

Brno: Lejsal - Dřížďal, Hudec, Trousil, Husár - Michálek, Dostálek, Polách, Rýdel, Střeštík - T. Došek. Absence: Rabušic, Šural, Kovačevič (všichni zranění).

V Plzni narazí nejlepší útok na nejhorší

V souboji nejlepšího útoku s nejhorším je jednoznačným favoritem lídr tabulky Plzeň. Příbram nedala v sedmi z devíti zápasů gól, a tak se bude muset znovu spolehnout na propracovanou defenzivu. „Je vidět, že Příbram má trošku problémy s útočnou fází. Proto spoléhají na defenzivu a na případný brejk či standardku. Tomu odpovídají i hráči jako Klesa či Huňa, kteří jsou vyloženě brejkovými hráči,“ míní kouč Pavel Vrba.

Před zápasem se bude loučit s vrcholovou kariérou obránce Martin Müller, který oblékal jak dres Plzně, tak Příbrami. V Plzni věří, že bude vyprodáno, hosté zase v herní i výsledkový obrat. „Ztratili jsme body se Slováckem, které bychom potřebovali rychle někde získat zpět, pokusíme se o to již nyní. V Plzni nemáme co ztratit, jen získat. Musíme ale zlepšit agresivitu,“ uvedl trenér Martin Hřídel.

Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Bystroň (Ševinský), Navrátil, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Kolář, Rezek - Bakoš. Absence: Horváth (nejistý start/nemoc).

Příbram: Hruška - Plašil, J. Štochl, Ricka, Nohýnek - Klesa, Tarczal, Borek, Videgla, Pleško - Huňa. Absence: nikdo.

Hradec proti Ústí poprvé v první lize

Poprvé se v první lize potkají dva nováčkové a jak Hradec Králové, tak Ústí nad Labem potřebují body jako sůl. Východočeši sice „bohatým“ berou, ale „chudým“ rozdávají, a navíc už přes pět hodin nevstřelili gól. „Víme, že Ústí má lepší útočnou fázi než obrannou. Jeho prohra v Plzni ale byla spíše způsobena selháním jednotlivců, na jeho výkon to mít vliv nebude,“ tvrdí trenér Václav Kotal.

Hosté tvrdí, že Hradečtí hodně připomínají loňský tým. „Svoji taktiku nezměnili: hrají hodně útočný fotbal a my se musíme zaměřit na jejich rychlé hráče,“ řekl trenér Svatopluk Habanec.

Hradec Králové: Lindr - Wozniak, Chleboun, Hájovský - Fischer, Janoušek, Černý, Poděbradský - Kocourek, Dvořák, Pilař. Absence: nikdo.

Ústí n. L.: Novák - Polák, Džuban, Valenta, Janů - Doležal, Martykán, Zachariáš, Volek - Jindráček, Kraut. Absence: Dvořák (zranění), Vrtělka (ČK).

Klokani hostí Baník, s nímž v poslední době prohrávají

V Edenu při utkání Bohemians 1905 s Ostravou bude asi pořádně živo především v hledišti, kam se vydají nejen hluční fandové obou klubů, ale navíc i slávisté. Ti přijdou hájit „svůj“ sektor před zelenobílou lavinou, která přerušila protest proti přesunu z Ďolíčku na jiný stadion. „Věříme, že nám diváci co nejhlasitěji pomohou. Jsme si také vědomi, že kvalita Baníku neodpovídá tabulkovému postavení,“ konstatoval kouč Pavel Hoftych.

Ostrava přerušila šňůru pěti porážek, ale stále zůstává na dně. Proto by se jí hodilo, kdyby pokračovala ve vítězné tradici: posledních pět vzájemných střetnutí skončilo výhrou Baníku. „Vítězství nad Hradcem bylo projevem obrovské vůle a morálně volních vlastností, na tom musíme stavět. Už proto, že důraz a agresivitu čekám i ze strany soupeře. Cesta z té naší šlamastyky vede jen přes tvrdou dřinu,“ řekl trenér Miroslav Koubek.

Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, D. Nešpor - Bartek, Kaufman, Držík, Štohanzl - Hartig, Škoda. Absence: Cseh (zranění).

Ostrava: Baránek - Řezník, Bolf, Neves, Šmejkal - Lukeš, Greguš, Marek - Koukal, Varadi, Šenkeřík. Absence: Neuwirth (4 ŽK).

Jihočeši zatím vyhráli jen jednou

České Budějovice po slibném startu uhrály z posledních tří zápasů jen bod a jako jediný tým v lize se zatím radovaly pouze jednou z vítězství, naopak šestkrát remizovaly. Trenér Jaroslav Šilhavý věří, že se to proti Jablonci změní. „Určitě bychom chtěli před domácím publikem opět vyhrát, protože jsme našim fanouškům hodně dlužni,“ uvedl kouč.

Jablonec potřebuje po dvou prohrách za sebou také zabrat, aby mu příliš neuteklo čelo tabulky. „Jsme v tabulce pravdy v minusu a naše ambice i síla kádru nás musí nutit vozit body zvenku. Víme, že nás čeká bojovný a zkušený tým, musíme pohlídat hlavně brejky a standardky,“ podotkl trenér František Komňacký. Ten bude mít zřejmě potíže se složením obrany, protože Krajčík a Zábojník laborují se zraněním.

České Budějovice: Kučera - Laštovka, Horejš, Lengyel, Žižka - Hudson, Černák, Otepka, Šíma - Mezlík, Pecka. Absence: Benát, Leština (oba rekonvalescence), Stráský (ČK), Rakovan.

Jablonec: Špit - Zábojník, Drsek, Pavlík, Jablonský - Vošahlík, Loučka, Jarolím, Kovařík - Pekhart, Lafata. Absence: Krajčík, Zábojník (oba nejistý start).

Reklama

Související témata: