Hlavní obsah

Ostravský Lukeš: Zvedáme se z hrůzy, příště však znovu hrajeme o život

PRAHA

Musejí se radovat z mála. Na sestupových příčkách sice fotbalisté Baníku Ostrava v Gambrinus lize zůstávají, díky lepšímu skóre však alespoň přenechali poslední příčku Brnu. A podruhé za sebou neprohráli, což je po sérii pěti porážek také pokrok k lepšímu. „Hrabeme se z hrůzy, do níž jsme se sami dostali. Ale příště proti Slovácku zase hrajeme o život,“ uvědomuje si záložník Martin Lukeš.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hlavně klid, čeká nás ještě těžká práce, jako by naznačovalo gesto Martina Lukeše (uprostřed).

Článek

Znáte zázračnou rovnici? Před utkáním s klokany ji v Edenu vyvěsili ostravští fanoušci: 8 + 63 = 71. Chtěli tím říci, že po devíti kolech poslední Baník měl na kontě jen osm bodů, do konce soutěže však bylo k mání ještě dalších třiašedesát.

Jedenasedmdesát bodů tedy Baník určitě nezíská. Na Bohemians však alespoň remizoval 1:1 a navázal tak na domácí výhru nad Hradcem Králové. V Praze přitom klidně zvítězit mohl, protože se ujal vedení. Hned dvě minuty po Frejlachově trefě ovšem sám inkasoval...

„Měli jsme na víc. Určitě však pro nás má psychologický význam, že už nejsme poslední. Podruhé jsme neprohráli, což je po sérii pěti porážek plus, i když medikament pro léčení naši situace mohl být silnější,“ uvědomuje si kouč Miroslav Koubek.

Tým, který hrál až do posledního jarního kola o titul, se musí chytat každého stébla naděje. „Jsme na tom tak, že pro nás je teď opravdu každý bod dobrý. Bohužel to tak musíme brát... Hrabeme se z hrůzy, do níž jsme se sami dostali. Ale příště proti Slovácku zase hrajeme o život,“ potvrzuje trenérova slova záložník Martin Lukeš.

Trenér Baníku Miroslav Koubek během utkání v Edenufoto: Právo/Petr Horník

Dva zápasy bez prohry jsou povzbuzením

Baník byl v Edenu nebezpečnější než soupeř, větší skok tabulkou vzhůru však udělat nedokázal. „Jsem zklamaný, že jsme zápas nedotáhli ke třem bodům. Zvedáme se, za výkon se nemusíme stydět. Byl odhodlaný, podložený poctivou prací. Byl tam znát i kus kvality,“ hodnotí Koubek.

„Bod bereme, jenže vítězství to není. Chtělo to dotáhnout některou z akcí v prvním poločase, kdy jsme byli lepší, a dohrát zodpovědněji druhou půli. Aspoň že máme druhý zápas bez prohry,“ přidává se Lukeš.

Jak proti Hradci, tak na Bohemce se trefil záložník Frejlach. Koncovka však jinak zůstává velkou bolestí Baníku. „Abychom vyhrávali, musíme mít finální kvalitu prostě vyšší. Pořád zbytečně ztrácíme míče, vyrovnávací branka padla po fatální ztrátě útočníka. Musíme na tom pracovat, ale i v zimě budeme muset zvažovat posílení na hrotovém postu,“ avizuje kouč.

Zatím si však musí vystačit s málem. „Bohemka ještě v Edenu neprohrála, takže i z tohoto pohledu to není tak špatný výsledek,“ potvrzuje Koubek, že Ostravu čeká cesta postupného zlepšování.

Reklama

Související témata: