Hlavní obsah

V kopačkách na lavičku nepůjdu, dušuje se nový kouč Slavie Petrouš

Bude to pro něho hodně pikantní zápas. V Plzni totiž Michal Petrouš svou hráčskou kariéru končil, v Plzni začínal u ligového áčka svou trenérskou dráhu jako asistent, proti Plzni povede dnes večer poprvé Slavii jako hlavní trenér. „Zajímavá shoda náhod. A možná i signál,“ doufá nový trenér Pražanů, že právě proti suverénními leaderovi podzimní ligy by mohl škaredou slávistickou bilanci napravit a pád ke dnu tabulky zastavit.

Foto: slavia.cz

Michal Petrouš dočasně převzal trenérskou štafetu po Karlu Jarolímovi

Článek

Při posledním angažmá v roli hlavního trenéra v divizních Čelákovicích jste chodil na lavičku v teplákách, ba dokonce i v kopačkách. Budete lpět na tomto rituálu i ve Slavii?

V Čelákovicích to byla nutnost, neboť jsem byl na všechno sám a i předzápasové rozcvičky jsem tudíž vedl. Proto kopačky...

Na ligovou premiéru se tedy zřejmě patřičně vyšňoříte...

Ani omylem. Nejlépe se cítím v teplákách a proto v nich budu koučovat i zápas s Plzní. Zvláště, když na lavičce nevydržím a budu určitě lítat jako blázen.

Trenérem Slavie po rezignujícím trenérovi Jarolímovi jste byl jmenován ve středu, ve čtvrtek jste vedl první trénink. Co jste hráčům řekl, když jste před ně poprvé předstoupil?

Snažil jsem se je hlavně motivovat na zápas s Plzní.

To panuje ve slávistické kabině tak ponurá nálada?

Pár zápasů se nám nepovedlo, prohráli jsme, i když jsme třeba špatně nehráli a šance si vytvořili. Na hráče padla psychická deka, která přetrvává a sráží je. Pak stačí dostat jeden hloupý gól a mužstvo si zase přestane věřit. Zvláště, když nám efektivita v nkoncovce schází.

Jenže co s tím? Kanonýra, jenž by střelecké prokletí zlomil, teď  nekoupíte...

Samozřejmě že na hotového střelce, který bude dávat góly jako na běžícím pásu, nejsou prostředky. Musíme si ho proto vychovat... Pavel Vyhnal ukazuje, že se nám v něm rodí druhý Tomáš Necid. Ten určitě svoje kvality má a je jen potřeba s ním pracovat. Ale není to jenom o útočnících, je to o tom prosadit se v šestnáctce a je jedno, jestli je to útočník nebo záložník. To byl i příklad zápasu na Slovácku, kdy jsme se několikrát dostali do malého vápna, ale bohužel buď nám to gólman zázračně vyrazil, nebo to šlo přímo na něj a někdy zkrátka hráč z malého vápna netrefí bránu...

Během fotbalové dráhy jste zažil a pracoval se spoustou trenérů. Radil jste se před páteční premiérou s některým z nich? Přemýšlel jste o tom, čím se od nich nechat inspirovat?

Jako hráč jsem samozřejmě zažil spoustu dobrých trenérů, jako asistent působil se Standou Levým a krátce s Františkem Strakou a Karlem Jarolímem, takže čerpám zkušenosti samozřejmě z této spolupráce. Ale na radu jsem k nikomu nešel, protože trenér musí být vždy sám sebou a dát do práce něco svého.

S čím tedy půjdete do večerního zápasu s Plzní?

Musíme zabrat a pomoci Slavii, aby se dostala tam, kam patří. Na lepší příčky než momentálně figuruje! Bude to těžká cesta, ale když budou mít hráči po každém utkání pocit, že ze sebe vydali všechno a budou spokojeni, byť třeba prohrajeme, budu spokojen i já.

Jako by mizérie provázející na podzim Slavii nebylo dost – před duelem s vedoucím týmem tabulky se musíte vyrovnávat i se zdravotními problémy, jež decimují kádr...

Už v derby se Spartou jsme přišli o zraněného Trappa, teď se k dlouhodobě zraněným přidal i kapitán mužstva Lukáš Jarolím. Musíme se s tím ale vyrovnat. S asistenty Vrabcem a Přibylem v sobě cítíme dost energie a věříme, že ji hráčům předáme.

Reklama

Související témata: