Hlavní obsah

Slavia sice zabrat musí, ale my také, burcuje plzeňský kapitán Horváth spoluhráče

Zdeněk PavlisSport.cz

Prošel Spartou i Slavií, teď na trávníku šéfuje Plzni, takže i proto má pro Pavla Horvátha dnešní prolog k jedenáctému dějství fotbalového podzimu v pražském Edenu obzvláště zajímavou příchuť. Vždyť zatímco jeho tým se vyhřívá na ligovém výsluní s devítibodovým náskokem na Olomouc a Spartu, Slavia se o topí u samého dna tabulky pouhý bod od sestupové příčky. „Na trávníku ale bodové rozdíly nic neznamenají,“ krotí kapitán Západočechů spoluhráče před večerním duelem na Slavii.

Foto: Jakub Macháček, ČTK

Takhle by se chtěl plzeňský kapitán Pavel Horváth radovat i v Edenu.

Článek

Šňůrou deseti zápasů bez prohry a hlavně ziskem osmadvaceti bodů jste vytvořili nový rekord ligy. Před konfrontací se Slavií to musí být hodně motivující...

Podobné série jsou spíše pro novináře a lidi, kteří se ve statistikách vyžívají. Já osobně je nijak neprožívám, čímž ovšem netvrdím, že bychom úspěšnou šňůru nechtěli v Edenu natáhnout.

Neříkejte, že zmiňovaná série není pro váš mančaft psychickou vzpruhou...

Ale to určitě, protože po každém vítězství jsou pocity pochopitelně příjemnější. A my je chceme zažívat a užívat si jich co nejdéle.

Čímž naznačujete, že i do Edenu jedete vyhrát...

Jasně že bychom chtěli sérii prodloužit, ale hrajeme na cizím hřišti a tam je každý zápas těžký. Po naplnění devadesáti minut můžeme být třeba rádi za bod, ale můžeme být také naštvaní, že jsme získali jen jeden. Bude záležet na průběhu utkání.

Kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváthfoto: Právo/Jan Handrejch

Venku by se vám ale mělo hrát přece jen lépe než doma, neboť do Plzně teď jezdí soupeři jen a jen bránit, aby nedostali gólový příděl. Poslední střetnutí s Příbramí to ostatně ukázalo.

Vždy je to o první vstřelené brance. Jakmile ji jedno mužstvo dá, musí soupeř reagovat a pozměnit způsob hry. To byl případ zápasu s Příbramí, tak to bude i v dalších utkáních, jež nás čekají.

V Edenu to budete mít obzvláště těžké, neboť před utkáním rezignoval trenér Jarolím, na jeho místo usedl nový kouč Petrouš a Slavia ví, že zabrat už prostě musí...

My jsme na tom stejně. Musíme zabrat také.

Spoléháte snad na to, že Slavia se zmítá v obrovské mizérii, nic se jí nevede a pod tíhou psychiky bude snazším soupeřem?

Dvakrát během kariéry jsem zažíval situaci, kdy se hraje o sestup, takže vím, že to není nic příjemného. Do každého utkání se jde s tím, že už se konečně musí povést, jenže jakmile se přestane dařit, letí psychika dolů. Fotbal umí hrát ve Slavii všichni, proto také v klubu jsou, ale psychika dělá strašně moc. Záleží na tom, jak mužstvo současnou situaci snáší a jak ji v našem vzájemné zápase unese.

Představte i, že byste Slavii porazili a utekli ji už o jedenadvacet bodů. Nepřipadalo by vám to jako v nějaké fotbalové sci – fi?

Ono už těch osmnáct bodů, které teď na Slavii máme, takto působí. Nepamatuji se, že by podobný náskok v nedávné době na Pražany někdo měl. Možná před dvaceti třiceti lety, kdy se Slavii nedařilo... Jenže bodový rozdíl není na trávníku podstatný, o čemž jsme se přesvědčili v posledním domácím utkání s Příbramí. I to musíme mít na paměti, až proti Slavii vyrukujeme.

Reklama

Související témata: