Hlavní obsah

Šest bodů za pět dnů a kvalitní defenziva, to jsou přednosti současných Teplic

TEPLICE

Šest ligových bodů během pěti dnů získali fotbalisté Teplic, kteří si po těsném pondělním vítězství nad Olomoucí (1:0) poradili stejným poměrem i v severočeském derby s Libercem. O osudu zápasu rozhodl znovu jediný gól, který padl do hostující sítě. Vstřelil ho David Kalivoda z penalty.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

David Kalivoda z Teplic se raduje z branky.

Článek

„Věděli jsme, že není jednoduché vyhrát dvakrát za sebou doma. Museli jsme přihlížet i ke kvalitám Liberce, který disponuje výbornými fotbalisty. Utkání nakonec ovlivnila penaltová situace, po níž jsme se dostali rychle do vedení,“ oddechl si teplický trenér Jiří Plíšek.

Plíškovi chyběla aktivita

„Nebyli jsme tak aktivní, jak bychom si přáli. Ve druhé půli jsme si ale vypracovali příležitosti, které nás mohly posunout k dvoubrankovému náskoku. Ale nedokázali jsme přidat gólovou pojistku. Proto jsme se museli pořád strachovat, abychom neudělali hloupou chybu. Takže z toho vzešlo vydřené a vybojované vítězství, které má svou cenu i vzhledem k našemu postavení v tabulce,“ rozebíral trenér.

Těšit ho mohla kvalitní defenziva. „Za posledních sedm nebo osm zápasů jsme prohráli jen jednou a dokázali jsme zlepšit obrannou fázi. Pokud chceme myslet na úspěšné výsledky, musíme vycházet z dobré obrany,“ uvědomil si Plíšek.

Mrzí ho ale neproměněné šance v podání Mahmutoviče. „To, jak je zahazuje, nám způsobuje nervové vypětí. Ale jeho zásluhou jsme proti Liberci kopali penaltu, takže i když gól sám nedal, má podíl na vítězné brance. Jeho zapojení do mužstva je ale nutné vnímat komplexně, poněvadž dokáže unavit a zaměstnat soupeřovu obranu a z jeho práce těží i ostatní spoluhráči. Kdyby ale měl na svém kontě třeba deset gólů, možná bychom už ho tady nemáme,“ uvažoval Plíšek.

Petřík: Málo jsme stříleli

Liberecký trenér Josef Petřík mínil, že jeho tým nebyl horší než Teplice. „Vyrovnaný zápas ovlivnila situace kolem penalty. Mahmutovič udělal útočný faul a hrál rukama, aby se dostal před obránce, a šel směrem od branky. Bránící Vácha měl celý moment řešit chytřeji. Ze šoku po inkasovaném gólu jsme se jen pomalu vzpamatovávali a proti kompaktně hrajícímu a připravenému soupeři jsme se už neprosadili. Mrzí mě, že jsme nevstřelili branku. Mužstvu vytknu, že málo střílelo,“ analyzoval liberecký kouč.

„Teplice hrají doma pozorně v obraně a hostům toho většinou moc nedovolí. O tom se tady přesvědčila i Olomouc,“ věděl Petřík.

Reklama

Související témata: